Vizita.si
image (28)

Novice

Izučila ga je šele četrta amputacija

S.C.
01. 03. 2012 10.51
2

Zaradi nezdravih življenjskih navad je sladkorna bolezen pri 63-letnem Singapurcu tako napredovala, da so mu morali amputirati najprej dva prsta, nato celo stopalo in nazadnje cel spodnji del desne noge od kolena navzdol.

63-letni Heng Liang Hai iz Singapurja res nima sreče v življenju. Kot poroča Asiaone, so mu pred 30 leti diagnosticirali diabetes tipa 2, zaradi česar bi moral bolj paziti na svoje zdravje, toda bolezni ni jemal preveč resno. "Če bi lahko čas zavrtel nazaj, bi naredil vse, da mi ne bi bilo treba prestajati vseh teh muk," pravi nekdanji mizar. Zaradi nezdravega življenjskega sloga je njegova bolezen tako napredovala, da so mu morali leta 1995 najprej amputirati en prst desne noge, nekaj let pozneje pa še enega. "Že takrat bi se moral zamisliti, a me še ni izučilo," danes to obžalujoče pove gospod Heng. Res ga ni izučilo, saj so mu nekaj let pozneje morali amputirati isto nogo do gležnja, nedolgo nazaj pa celo pri kolenu. Zdravniki so ga nenehno opozarjali, da bo ostal brez obeh nog, če bo tako nadaljeval, in da si mora pomagati sam. Končno se je vzel v roke in se odločil, da namerava operacijam narediti konec. Začel je pri izraziti spremembi jedilnika, poleg tega se je lotil tudi razgibavanja. Njegovo zdravstveno stanje je trenutno stabilno, a kako bo v prihodnosti, žal ne more napovedati nihče. Vse je odvisno od tega, ali bo nadaljeval z zdravim življenjskim slogom ali bo ponovno podlegel starim navadam.

"Sladkorna bolezen je pri nas zelo velik problem, do 70. leta zanjo zboli vsak tretji Singapurec," pove Čia Kee Seng, profesor in dekan na šoli School of Public Health. Vzroki za nastanek sladkorne bolezni tipa 2 niso znani, vendar več analiz kaže, da je bolezen posledica kombinacije genetske dovzetnosti in zunanjih dejavnikov oziroma dejavnikov okolja. Nezdrava prehrana, bogata z maščobami, in premalo gibanja sta razloga za svetovno epidemično naraščanje pojavljanja sladkorne bolezni tipa 2.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587