Vizita.si
Malarija vsako leto terja okoli milijon žrtev, največ v Afriki.

Novice

Izumili žvečilni gumi za odkrivanje malarije!

Ni.J.
22. 12. 2009 13.15
0

Po lepilu za kosti, bioničnih očeh, vgradnih nedrčkih in številnih drugih nenavadnih 'izumih' so zdaj v ZDA izumili žvečilni gumi za ugotavljanje prisotnosti malarije v organizmu!

Malarija vsako leto terja okoli milijon žrtev, največ v Afriki.
Malarija vsako leto terja okoli milijon žrtev, največ v Afriki. FOTO: Reuters

Na kalifornijski univerzi s sedežem v Los Angelesu so ustvarili revolucionarni žvečilni gumi. Nov izum mogoče ni ravno najboljši za zobe, se pa lahko pohvali s svojim pozitivnim učinkom na zdravje. Z njegovo pomočjo se namreč lahko odkrije prisotnost oziroma odsotnost malarije v telesu.

Ker se tri beljakovine, ki jih zaznavajo testi s krvjo, nahajajo tudi v slini, je žvečilni gumi Maliva odlična rešitev za vsakogar. Da so lahko naredili žvečilni gumi za odkrivanje malarije, so morali vanj vmešati magnetne nanodelce. Ko oseba žveči žvečilni gumi, se ji v ustih začne nabirati slina, v kateri so molekule, ki jih proizvajajo paraziti malarije, magnetni nanodelci pa vsebujejo protitelesca, ki se vežejo na te molekule. Po nekaj minutah žvečenja je žvečilni gumi treba odstraniti in položiti na kos papirja. Nanodelci se v tem času vežejo na beljakovine malarije in tvorijo tanko črto. Če oseba ni okužena, se črta na žvečilnem gumiju ne bo poznala.

Oseba se z malarijo okuži s pikom samice komarja Anopheles, ki išče kri, s katero želi nahraniti svoje mladiče. 6 do 14 dni po stiku s komarjem oseba razvije simptome, kot so vročina, mrzlica, bruhanje, pomanjkanje energije in krče. Za diagnosticiranje malarije zdravniki vzamejo majhen vzorec krvi, ki ga pod mikroskopom pregledajo, v njem pa iščejo celice, temnejše od navadnih rdečih krvničk, ki so okužene z malarijo.

V predelih, kjer nimajo mikroskopov oziroma kjer je malarija zelo razširjena, so take preiskave zelo zamudne, zato zdravniki uporabljajo test antigenov, ki pa je zelo drag. Kapljico krvi kapnejo na test, ta pa zazna prisotnost molekul, ki jih paraziti malarije spustijo v človeško kri. Ker so ti testi za številne države predragi, kaplja krvi pa v mnogih državah velja za tabu, bi z novo metodo bolezen odkrivali na veliko enostavnejši in cenejši način.

Pozitivna stran žvečilnega gumija je tako nedvomno njegova praktičnost, saj bi se lahko uporabljal kjer koli in kadar koli, pa tudi cena bo veliko znosnejša. “Ta žvečilni gumi bi lahko prodajali kjer koli, v kateri koli trafiki,“ pravi dr. Andrew Fung, eden od izumiteljev. Vendar pa se kljub temu pojavlja nekaj skeptikov, ki dvomijo v učinkovitost žvečilnega gumija. Pregled krvi naj bi bil po njihovem mnenju veliko bolj natančen, saj kri vsebuje več delcev kot slina.

Projekt je še v začetni fazi, vendar pa je večina znanstvenikov navdušena nad zamislijo. “Uporaba sline namesto bolečega zbadanja z iglami bo v naslednjih letih postala vedno bolj razširjena tudi za odkrivanje drugih bolezni,“ pravi dr. David Wong, ki je sodeloval s Fungom. “To je le vrh ledene gore. Ni razloga, zakaj se ta metoda ne more uporabiti tudi za odkrivanje drugih bolezni,“ še dodaja. Pomislite namreč na razširjenost žvečilnih gumijev, ki jih vojaki uporabljajo namesto zobne ščetke in zobne paste, in žvečilni gumi, ki naj bi nadomestil injekcije inzulina. V Afriki pa se trudijo izumiti žvečilni gumi, ki bi preprečeval podhranjenost.

In kdaj bo novost na tržišču? Fung in njegovi kolegi upajo, da že prihodnje leto.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587