Vizita.si
''Na desno oko zdaj spet vidim skoraj tako dobro kot pred nesrečo. Spet hodim v službo, se ukvarjam s športom. Zahvaljujoč operaciji sem spet dobil nazaj svoje staro življenje!'' pravi 38-letni Russell. (simbolična fotografija)

Novice

Izvorne celice so mu rešile vid!

E.T.
22. 12. 2009 15.15
0

Kar 15 let je Russell Turnbull videl le na levo oko, kajti vid na desnem očesu je izgubil zaradi napada z amoniakom. Nov, revolucionaren poseg presaditve izvornih celic iz zdravega v poškodovano oko pa mu je spet vrnil vid.

''Na desno oko zdaj spet vidim skoraj tako dobro kot pred nesrečo. Spet hodim v službo, se ukvarjam s športom. Zahvaljujoč operaciji sem spet dobil nazaj svoje staro življenje!'' pravi 38-letni Russell. (simbolična fotografija)
''Na desno oko zdaj spet vidim skoraj tako dobro kot pred nesrečo. Spet hodim v službo, se ukvarjam s športom. Zahvaljujoč operaciji sem spet dobil nazaj svoje staro življenje!'' pravi 38-letni Russell. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto

Ko se je pred 15 leti takrat 23-letni Russell Turnbull vračal iz enega od nočnih lokalov v Newcastlu, se je med dvema moškima na avtobusu vnel hud prepir. Dobrosrčni Russell se je vmešal med razgreta moška, takrat pa je eden od njiju iz žepa potegnil amoniakovo mešanico in mu jo brizgnil v desno oko. ''Oko me je takoj začelo močno peči in veki sta se mi zlepili skupaj,'' se usodne noči spominja Russell. ''Ko sem prišel domov, mi je mama oko spirala s toplo vodo, a ker stanje ni bilo nič boljše, sem nemudoma odhitel v bolnišnico, kjer so me zdravili kar dva tedna in v tem času dosegli, da se mi je oko spet odprlo.'' A na poškodovano oko ni več videl. ''Bilo je tako, kot bil gledal čez popolnoma spraskano steklo. Moje oko je bilo občutljivo na svetlobo in ves čas se mi je solzilo. Zaradi okvare vida nisem mogel več voziti avta. Izgubil sem tudi službo in moral opustiti številne športne dejavnosti,'' še pove danes 38-letni Russell, ki se mu je po napadu na avtobusu življenje obrnilo na glavo.

15 let pozneje pa, zahvaljujoč novemu posegu presaditve izvornih celic roženice, ki ga je do zdaj prestalo le osem poskusnih pacientov, na desno oko spet skoraj povsem vidi. Skupina očesnih specialistov na britanskem inštitutu za izvorne celice je Russellu iz zdravega očesa vzela nekaj izvornih celic in jih vzgajala v laboratoriju. Ko so bile pripravljene, so jih vsadili v Russellovo poškodovano oko, kjer so že kmalu po operaciji začele povsem normalno delovati, Russellu pa se je postopoma začel vračati vid. ''Ta in drugi poskusni posegi dokazujejo, da lahko v laboratoriju vzgojene izvorne celice roženice, ki jih vzgojimo brez kakršne koli pomoči živalskih celic ali dodatkov, vsadimo v poškodovano oko in uspešno rekonstruiramo vid,'' razlaga profesorica Majlinda Lako, ki je sodelovala pri poskusnih posegih. Tudi direktor inštituta izvornih celic, profesor Michael Whitake, je nad dognanji ekipe svojih strokovnjakov navdušen: ''Že v preteklosti so strokovnjaki večkrat s pomočjo izvornih celic kostnega mozga uspešno zdravili nekatere vrste raka in določene imunske bolezni, a to je prvič, da so se izvorne celice brez živalskih dodatkov uporabile za zdravljenje neke bolezni oziroma okvare.'' Zaradi obetavnih rezultatov že opravljenih operacij se zdaj strokovnjaki trudijo, da bi ta nov poseg zdravljenja bioloških in mehanskih okvar vida čim hitreje postal tudi del vsakdanje klinične prakse.

Nad novo, revolucionarno metodo zdravljenja pa je seveda najbolj navdušen Russell, ki se mu je življenje po 15 letih končno vrnilo na stare tire. ''To zdravljenje mi je popolnoma spremenilo življenje. Na desno oko zdaj spet vidim skoraj tako dobro kot pred nesrečo. Spet hodim v službo, se ukvarjam s športom. Zahvaljujoč operaciji sem spet dobil nazaj svoje staro življenje!''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587