Vizita.si
Proč s hitro hrano, je Jamiejevo vodilo.

Novice

Jamie Oliver v boju proti debelosti

Alenka Mirt Iskra
19. 02. 2010 14.00
0

Jamie Oliver je prejel nagrado za svoj trud, da bi ljudje sprejeli bolj zdrav način prehranjevanja in kuhanja. Jamie se namreč trudi zmanjšati število predebelih ljudi, ki vsako leto raste.

 

Proč s hitro hrano, je Jamiejevo vodilo.
Proč s hitro hrano, je Jamiejevo vodilo.FOTO: Reuters
Jamie Oliver je svoje delo posvetil uvajanju zdrave prehrane po vsem svetu. Tako je ustanovil 15 posebnih fundacij in v vsaki zaposlil 15 mladih, ki so prihajali iz problematičnih okolij. Naučil jih je kuhati in jim poskušal privzgojiti odnos do zdrave hrane, predvsem pa željo po urejenem življenju. Njegov drugi največji podvig je bil uvajanje zdrave prehrane v šole, kjer je učencem želel približati zdrave obroke in večkrat naletel na velik upor.

Njegova oddaja The naked chef je znana po enostavnih, preprostih in okusnih obrokih. Kuhal je za revne in za kraljico in postal svetovna kuharska zvezda. Dolgo prehojena pot Jamieja, ki je odraščal v preprosti družini, kjer so imeli gostilno v Essexu.

Oliver je vsa svoja prizadevanja usmeril v to, da bi ljudem privzgojil občutek za pripravo zdravih obrokov in k želji, da bi si kuhali sami, sami pripravljali svojo hrano in se tako znebili številnih bolezni, ki so povezane z nezdravo prehrano in debelostjo.

Prejšnji teden je za svoje delo dobil nagrado za svoje vizionarske poti in ideje. Predvsem za idejo, da bi otrokom privzgojili občutek o hrani, o tem, kaj pomeni zdravo jesti in kako pomembno je, da bi družine kuhale same in bi obrok postal del družinskega obreda.

S tem želijo zmanjšati število predebelih ljudi, ki vsako leto raste. Z zbranim denarjem bodo ustanovil javne kuhinje, kjer bodo otroke učili kuhanja in priprave obrokov, prav tako bodo izobraževanje ponudili tudi staršem. Posebna naloga pa bo spremeniti miselnost velikih podjetjih s hitro hrano, da bi preusmerila svojo dejavnost k bolj zdravim obrokom.

To se seveda ne bo zgodilo čez noč, potrebna bo namreč korenita sprememba:

– organizaciji je treba pomagati pri najemu prostorov in opremi javnih kuhinj,

– najti partnerje, ki bodo pomagali pri opremi kuhinj in nabavi hrane,

– pripraviti lestvico zdrave hrane,

– dobiti sponzorje, ki bi vložili denar v pripravo javnih kuhinj.

Tudi v Sloveniji je vse več predebelih otrok, pa tudi odraslih, ki posegajo po nezdravih obrokih, predvsem pa doma ne pripravljajo zdravih obrokov. V slovenskih šolah pri pripravi jedilnikov sodeluje cela ekipa strokovnjakov, ki določa, kaj naj bi otroci jedli. Res pa je, da otroci v šoli ne pojedo veliko in da še vedno najraje posegajo po sendvičih in slaščicah. Tempo življenja je hiter in večkrat ne dovoljuje, da bi družine pripravljale kosila, pri katerih bi se zbrala vsa družina. Kar pa ne sme biti vzrok, da se doma ne bi več kuhalo.

Jamie Oliver je poskušal spremeniti tudi način prehranjevanja otrok v Združenih državah, kjer pa je klavrno propadel in povedal, da je bil naravnost obupan, ker otroci niso znali niti poimenovati zelenjave in sadja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587