Vizita.si
Ljubljanski župan Zoran Jankovič se je vživel v vlogo sladkornega bolnika, specialistka za sladkorno bolezen dr. med. Karin Kanc Hanžel pa mu je pri tem pomagala.

Novice

Jankovič "dobil" sladkorno bolezen

Katja Benčina/Blaž Garbajs
12. 11. 2009 18.16
0

V Hiši eksperimentov so predstavili nov izzum – Sladkolo. Prvi ga je preizkusil ljubljanski župan Zoran Jankovič in se tako vživel v vlogo sladkornega bolnika.

Ljubljanski župan Zoran Jankovič se je vživel v vlogo sladkornega bolnika, specialistka za sladkorno bolezen dr. med. Karin Kanc Hanžel pa mu je pri tem pomagala.
Ljubljanski župan Zoran Jankovič se je vživel v vlogo sladkornega bolnika, specialistka za sladkorno bolezen dr. med. Karin Kanc Hanžel pa mu je pri tem pomagala.FOTO: Katja Benčina
Gre za eksperiment, kjer vam po tem, ko se usedete na kolo vaša trebušna slinavka ne izdeluje več inzulina in dobite sladkorno bolezen tipa 1. Na ekranu pred seboj zagledate cesto, ki predstavlja varno vrednost sladkorja v krvi, ki jo morate vseskozi vzdrževati tako, da pojeste primerno vrsto hrane in si vbrizgate zadostno količino inzulina. Na ta način dobro skrbite za vašo sladkorno bolezen. Če užijete premalo sladkorja dobite hipoglikemijo (nevarno znižanje sladkorja v krvi) in vas odnaša levo v bankino ceste, če pa užijete preveč sladkorja dobite hiperglikemijo (nevarno zvišanje sladkorja v krvi) in vaše kolo odnese v desni rob cestišča.
"S tem kolesom želimo ljudem predstaviti, kako živijo ljudje s sladkorno boleznijo in da ta pravzprav ta ni tak bav-bav," pravi Kanc Hanželeva.
"S tem kolesom želimo ljudem predstaviti, kako živijo ljudje s sladkorno boleznijo in da ta pravzprav ta ni tak bav-bav," pravi Kanc Hanželeva.FOTO: Katja Benčina

Prav zadnje pa se je zgodilo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviču, saj je ''pojedel'' preveč hrane in s tem dobil preveliko količino sladkorja v krvi, pa tudi kolesarij je nekoliko počasi: "Jaz sem že dedek in ne morem voziti tako hitro,“ se je pošalil. Sicer pa je z veseljem pozdravil najnovejši izzum, saj je sladkornih bolnikov vse več. Ne le to, kot opozarja vodja projekta specialistka za sladkorno bolezen dr. med. Karin Kanc Hanžel se jim godi vse več krivic: "S tem kolesom želimo ljudem predstaviti, kako živijo ljudje s sladkorno boleznijo in da ta pravzprav ta ni tak bav-bav. Pogosto se namreč sladkornim bolnikom godijo številne krivice in jih na primer zaradi njihove bolezni nočejo zaposliti.“ Zato si želi, da bi ljudje vseh starosti preizkusili kolo in se tako naučili, kaj se pravzaprav dogaja pri skladkorni bolezni, katera hrana zahteva več inzulina in tako bolj obremenjuje trebušno slinavko in kakšen pomen ima gibanje.

Kolo boste lahko preizkusili tudi vi, in sicer v Hiši eksperimentov in v zasebni specialistični ambulanti specialistke za sladkorno bolezen dr. med. Karin Kanc Hanžel. Če pa vas zanima, kako deluje, si poglejte zgornji video.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587