Vizita.si
Belgijski raziskovalci pravijo, da zaradi lomljenja tablet na manjše kose oboleli vase ne dobi natančno odmerjenega odmerka zdravila, kar je lahko v primerih nekaterih bolezni sila nevarno.

Novice

Je lahko lomljenje tablet na manjše kose nevarno?

E. D.
10. 01. 2011 08.08
3

Belgijski raziskovalci pravijo, da zaradi lomljenja tablet na manjše kose oboleli vase ne dobi natančno odmerjenega odmerka zdravila, kar je lahko v primerih nekaterih bolezni sila nevarno. Kar 31 odstotkov prelomljenih tablet je imelo zaradi lomljenja zmanjšano vsebnost zdravilnih učinkovin.

Belgijski raziskovalci pravijo, da zaradi lomljenja tablet na manjše kose oboleli vase ne dobi natančno odmerjenega odmerka zdravila, kar je lahko v primerih nekaterih bolezni sila nevarno.
Belgijski raziskovalci pravijo, da zaradi lomljenja tablet na manjše kose oboleli vase ne dobi natančno odmerjenega odmerka zdravila, kar je lahko v primerih nekaterih bolezni sila nevarno.FOTO: iStockphoto
Skupina belgijskih raziskovalcev univerze v Ghentu je prosila pet prostovoljcev, naj prelomijo različno velike tablete, in sicer s tremi različnimi pripomočki – posebno napravo za lomljenje, škarjami kuhinjskim nožem. Ko so opravili svojo zadolžitev, se je že s prostim očesom videlo, da so tablete različnih oblik in velikosti, na podlagi, kjer so lomili tablete, pa so ostale različne količine prahu.
''Včasih zdravnik bolniku predpiše nek odmerek zdravila, ki pa zadošča le polovici tablete. Zato mu ne ostane drugega, kot da tableto preprosto prelomi,'' pojasnjuje farmacevtka Nina Barnett.
''Včasih zdravnik bolniku predpiše nek odmerek zdravila, ki pa zadošča le polovici tablete. Zato mu ne ostane drugega, kot da tableto preprosto prelomi,'' pojasnjuje farmacevtka Nina Barnett. FOTO: Reuters

Dodatni testi so pokazali, da so bili v kar 31 odstotkih prelomljenih tablet odmerki zdravilnih učinkovin manjši kot v enakih neprelomljenih tabletah. Sicer je najmanj škode in najlepši rez naredila priprava za lomljenje, a tudi ta je kar 13 odstotkov tablet zdrobila nekoliko preveč in tudi v njih je bil tako manjši odmerek zdravila, kot bi moral biti. To pa je lahko zelo nevarno, še posebej v primeru bolezenskih stanj, kot so povišan krvni tlak, srčna obolenja oziroma napake, tromboza. Vodja študije dr. Charlotte Verrue je povedala: ''Ljudje lomijo tablete na manjše kose iz različnih razlogov – ker je tableta prevelika in jo je težko pogoltniti, ker zdravilo obstaja samo v določenih odmerkih, bolnik pa mora vzeti le odmerek, ki zadošča polovici tablete ... A kosi prelomljenih tablet so pogosto neenakomerni oziroma različno veliki, saj se določen odstotek zdravila zdrobi v prah, ki pa ga oseba ne zaužije.'' Pravi tudi, da bi zato morali proizvajalci tablete izdelovati v več različnih velikostih oziroma odmerkih, morda celo pogosteje v tekoči obliki. S tem bi se namreč potreba po lomljenju tablet občutno zmanjšala, je prepričana. S tem se strinja tudi farmacevtka Nina Barnett, ki pravi: ''Včasih zdravnik bolniku predpiše nek odmerek zdravila, ki pa zadošča le polovici tablete. Zato mu ne ostane drugega, kot da tableto preprosto prelomi. Za to bi lahko bilo krivo tudi to, da določenih zdravil še vedno ni v tekoči obliki.''

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587