Vizita.si
V neomajni želji po vitki postavi se predvsem ženske lotevajo hitrih in drastičnih diet.

Zdravje

Je najpopularnejša dieta res tudi najnevarnejša?

S.C.
04. 01. 2012 08.11
3

V zadnjem letu je ženske po svetu obsedla Dukanova dieta, kateri je zagotovo največjo reklamo naredila Jennifer Lopez, saj se je na ta način znebila odvečnih kilogramov po porodu. Pa je res tako uspešna, učinkovita in zdrava?

V neomajni želji po vitki postavi se predvsem ženske lotevajo hitrih in drastičnih diet.
V neomajni želji po vitki postavi se predvsem ženske lotevajo hitrih in drastičnih diet.FOTO: iStockphoto

Z vstopom v novo leto se predvsem dekleta množično poslužujejo vsemogočih diet, da bi do poletja izklesala telo in brez sramu oblekla najljubše kopalke. Kot že neštetokrat povedano, napisano in preizkušeno, je najboljši način do popolne postave uravnotežena prehrana in redna telesna vadba, kjer pravzaprav ne gre za samo hujšanje, ampak predvsem za spremenjen način življenja. Le tako je mogoče izgubljene izgubljeno težo tudi obdržati.

Beljakovine so sestavni del najpopularnejše zvezdniške diete.
Beljakovine so sestavni del najpopularnejše zvezdniške diete. FOTO: iStockphoto
A žal je še vedno tako, da se marsikdo poslužuje hitrih diet v upanju, da bi do popolne postave prišli na kar se da enostaven način in v najkrajšem možnem času. Vpliv medijev in predvsem slavnih osebnosti pa še dodatno pripomore k popularnosti vseh mogočih diet, ki jih zvezdniki prakticirajo.

Najpopularnejša je Dukanova dieta

V lanskem letu je na vrhu najpopularnejših zvezdniških diet zagotovo kraljevala Dukanova dieta, ki jo je iznašel francoski nutricionist dr. Pierre Dukan. Dieta temelji na štirih stopnjah. Pri prvi gre za beljakovinski napad, kje telo pripravljate na hujšanje z uživanjem izključno beljakovin. Druga stopnja, ki traja en mesec, temelji na izgubljanju teže, pri čemer je vnos ogljikovih hidratov strogo prepovedan, dovoljeno pa je vsak drugi dan beljakovinam dodajati nekaj surove ali kuhane zelenjave.

Jennifer Lopez je Dukanovi dieti naredila odlično reklamo.
Jennifer Lopez je Dukanovi dieti naredila odlično reklamo. FOTO: Reuters

Stabilizacija teže je cilj tretje stopnje, kjer se beljakovinam postopoma dodajajo ogljikovi hidrati, enkrat tedensko pa si lahko privoščite tudi obrok po želji. Četrta in hkrati zadnja stopnja traja celo življenje. Pomembno je, da vztrajate pri zmerni in raznoliki prehrani, en dan v tednu pa se morajo nujno na vašem jedilniku znajti izključno beljakovine.

Popularnost diete

Največjo slavo je dieti prinesla zagotovo Jennifer Lopez, ki se je na ta način uspešno znebila odvečnih kilogramov po porodu, prakticirata pa jo tudi mama vojvodinje Kate Middleton in slavna manekenka Gisele Bundchen.

Slabosti in nevarnosti

Toda ni vse zlato, kar se sveti. Nedavno so dietetiki iz Velike Britanije naredili obsežno raziskavo, ki je Dukanovo dieto uvrstila na sam vrh najmanj učinkovitih in zdravju najbolj nevarnih diet sveta. Rezultati ankete so pokazali, da skoraj polovica žensk, ki so hujšale s pomočjo omenjene diete, ni zdržala strogih predpisov in je kmalu odnehala, tretjina se jih enostavno ni mogla odpovedati ogljikovim hidratom, večina pa jih pove, da so se jim kilogrami ponovno začeli nabirati po samo treh tednih od konca diete. Uspešno pa je shujšala in težo uspela obdržati samo petina vseh žensk, ki so se lotile najpopularnejše zvezdniške diete.

Na drugi stopnji Dukanove diete je dovoljeno beljakovinam dodajati tudi nekaj zelenjave.
Na drugi stopnji Dukanove diete je dovoljeno beljakovinam dodajati tudi nekaj zelenjave. FOTO: iStockphoto

Ne samo da se dieta ni izkazala za najbolj učinkovito, kot so jo oglaševali, ampak ima tudi veliko negativnih učinkov na naše zdravje. Proteinske diete na splošno obremenjujejo jetra in ledvica in ob kakšni dodatni, morda še neprepoznani bolezni lahko privedejo do resnejših zdravstvenih problemov. To je pokazala tudi obsežna raziskava v Izraelu, kjer so znanstveniki naredili več poskusov na miših in prišli do dognanja, da prehrana, ki temelji na mesu, ribah in mlečnih izdelkih ter zanemarja ogljikove hidrate, vodi do zamašitev arterij in s tem poveča možnost srčnega infarkta.

Res je, da se ob zmanjšanju vnosa ogljikovih hidratov začnejo kilogrami hitreje topiti, a dejstvo je, da naše telo potrebuje ogljikove hidrate, saj so ti glavni vir energije. Pomembno pa je, da izbirate med sestavljenimi oziroma nepredelanimi ogljikovimi hidrati, ki vsebujejo tudi veliko vlaknin in na ta način upočasnjujejo presnovo. Če pa se kljub temu odločite za visoko beljakovinske diete, poskrbite, da v telo vnesete zadostno količino vitaminov in mineralov.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587