Vizita.si
Včasih je nosečnico težko ločiti od debeluške.

Novice

Ločite nosečnico od debeluške?

Ni.J.
11. 06. 2010 13.42
3

Velikokrat se zgodi, da ljudje na avtobusu ne odstopijo nosečnici sedeža, ker so v dilemi, ali je ženska noseča ali le debela, saj nočejo nikogar užaliti. Kako torej ločiti nosečniški trebuh od debelosti?

Včasih je nosečnico težko ločiti od debeluške.
Včasih je nosečnico težko ločiti od debeluške.FOTO: iStockphoto

Se vam je že kdaj zgodilo, da niste bili prepričani, ali je ženska zares noseča ali le nekoliko porejena? Raziskave so namreč pokazale, da so ljudje velikokrat v takšnih dilemah. Na avtobusu ali vlaku bi tako z veseljem ženski odstopili sedež, a kaj, ko je ne želijo užaliti. Prav nerodno bi bilo namreč v pričo 20 ljudi žensko vprašati, če je noseča, in nazaj dobiti odgovor, da je v resnici le nekoliko močnejša.

Po drugi strani pa oseba, ki nosečnici, tisti 'ta pravi', ne odstopi svojega sedeža, izpade sebična in neobzirna. Neka druga raziskava je namreč pokazala, da kar 84 odstotkov nosečih žensk v avtobusih in drugih javni prevoznih sredstvih stoji. Kako torej prepoznati nosečnico in kako jo razlikovati od ženske z nekoliko večjim trebuhom ali ženske s široko majico, v kateri je videti kot nosečnica?

Nosečnice utrudi že nakupovanje.
Nosečnice utrudi že nakupovanje. FOTO: iStockphoto

1. Ali je zadihana?

V pozni nosečnosti plod začne pritiskati na notranje organe in tudi prepono. Ker je nosečniški trebuh tudi kar težek, ženske velikokrat glasneje in nekoliko težje dihajo. Če imate torej občutek, da je zasoplost posledica nosečnosti in ne debelosti, vstanite in odstopite sedež. Četudi ni noseča in težje diha, vam bo prav tako hvaležna za sedež, vi pa ne boste nikogar užalili.

2. Se boža po trebuhu?

Večina nosečih žensk ima prav poseben stoječi položaj. Običajno se nekoliko ukrivijo v hrbtenici nazaj in se poleg tega velikokrat božajo po trebuhu. Imate občutek, da bi se močnejša ženska enako božala po trebuhu? Verjetno ne.

3. Preverite njene noge

Le redko katera nosečnica ima obute vrtoglave pete ali salonarje. Večina nosi 'balerinke', natikače, športne copate in podobno udobno obutev. Če torej poleg vas stoji ženska, ki je sicer izjemno urejena, a nosi nizke čevlje, obstaja kar velika možnost, da je noseča.

4. Kaj bere?

Se boža po trebuhu, drži za spodnji del hrbtenice, sopiha, v rokah pa drži revijo ali knjigo za mlade mamice? Tukaj ni nobene dileme, da gre za nosečnico. Le redko katera nosečnica namreč v obdobju, ko jo 'razganja' od hormonov, seže po knjigah s težko vsebino.

Debeluške se drugače božajo po trebuhu kakor nosečnice.
Debeluške se drugače božajo po trebuhu kakor nosečnice. FOTO: iStockphoto
5. Otečeni gležnji

Kaže znake izčrpanosti in ima poleg tega še enkrat širše gležnje od povprečne ženske? Odstopite ji sedež! Če je zares noseča, vam bo za vaše dejanje neizmerno hvaležna, če ni, pa prav tako.

6. Račja hoja

Nekoliko majava račja hoja je še eden od znakov, da je ženska ob vašem sedežu noseča. Večina nosečnic, sploh tiste, ki so že v višjih mesecih, se med hojo namreč značilno maje in pri tem najverjetneje tudi drži za trebuh ali hrbet.

7. Lepo definiran trebuh

Lepo definiran in čvrst, napet trebuh je zagotovo lastnost, ki jo lahko pripišete zgolj nosečnici. Nosečniški trebuh je namreč lepo zaobljen.

Vseh teh dilem in nepotrebnih zadreg pa ne bi bilo, če bi nosečnice enostavno pristopile in prosile za prosti sedež, kajne?

Nosečniški trebuh je lepo definiran in čvrst.
Nosečniški trebuh je lepo definiran in čvrst.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587