Vizita.si
Newyorški raziskovalci trdijo, da lahko slabe spomine izbrišemo oziroma izničimo, če se z njimi soočimo v roku šestih ur po travmatičnem dogodku.

Novice

Je slabe spomine možno izbrisati?

E.T.
10. 12. 2009 11.57
0

Si predstavljate, da bi lahko slabe stvari, ki so se vam zgodile, preprosto izbrisali? Da se ne bi nikoli več obremenjevali s travmatičnimi dogodki iz svoje preteklosti? Znanstveniki pravijo, da je s pravim pristopom to mogoče!

Newyorški raziskovalci trdijo, da lahko slabe spomine izbrišemo oziroma izničimo, če se z njimi soočimo v roku šestih ur po travmatičnem dogodku.
Newyorški raziskovalci trdijo, da lahko slabe spomine izbrišemo oziroma izničimo, če se z njimi soočimo v roku šestih ur po travmatičnem dogodku.FOTO: iStockphoto
Skupina newyorških raziskovalcev je ugotovila, da lahko slabe spomine izbrišemo oziroma izničimo, če se z njimi soočimo v pravem času. Njihova študija je namreč pokazala, da se je potrebno s travmatično izkušnjo spopasti najkasneje v šestih urah, kajti pozneje se dogodek in z njim povezana strah ter tesnoba že toliko vsidrajo v spomin, da tam tudi ostanejo in nas lahko preganjajo vse življenje.

Znanstveniki so prostovoljce, ki so sodelovali v raziskavi, priklopili na elektrode in vsakič, ko so jim pokazali neko sliko, so po elektrodah spustili blag električni tok. Tako je vsaka od prikazanih podob zanje predstavljala neprijetno izkušnjo in so se jih zaradi spremljajočih elektrošokov začeli bati. Dan kasneje pa so raziskovalci poskušali te strahove izničiti oziroma nevtralizirati. Spet so jim pokazali enake podobe, le da jih tokrat ni spremljala elektrošok terapija. Ugotovili so, da so se neprijetni spomini izničili pri tistih prostovoljcih, ki so o izkušnji spregovorili in se z njo soočili v roku šestih ur od poskusa z elektrošokom. A pri sodelujočih jim ni uspelo nevtralizirati vseh spominov na videne podobe, kar dokazuje, da je brisanje spominov zelo specifično, vsekakor pa je vezano na šesturni rok soočanja z neprijetnimi izkušnjami, pravijo raziskovalci. Kljub vsemu upajo, da bo njihovo raziskovanje doprineslo k soočanju s posttravmatskim stresom in drugimi podobnimi težavami.

Znanstveniki upajo, da bo njihovo raziskovanje doprineslo k soočanju s posttravmatskim stresom.
Znanstveniki upajo, da bo njihovo raziskovanje doprineslo k soočanju s posttravmatskim stresom.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587