Vizita.si
Bo menstrualna skodelica nadomestila vložke in tampone?

Žensko zdravje

Skodelica za zbiranje menstrualne krvi

Marjana Harcet / B.J.
27. 03. 2009 12.05
20

Čeprav že skoraj leto dni lahko tudi v slovenskih drogerijah kupite silikonsko skodelico za zbiranje menstrualne krvi, nič ne kaže, da bi se prodaja vložkov in tamponov drastično zmanjšala.

Bo menstrualna skodelica nadomestila vložke in tampone?
Bo menstrualna skodelica nadomestila vložke in tampone? FOTO: iStockphoto

Menstrualna skodelica je najbolj navdušila Angležinje, Američanke in Finke. Ker se skodelico lahko opere in uporablja celo več let, njeni izumitelji pravijo, da bo zaradi svoje ekonomičnosti nadomestila klasične menstrualne vložke in tampone. 

Pozanimali smo se, kako se je skodelica prijela pri nas. Zastopnica za prodajo Mateja Kalin je povedala, da so v največji slovenski verigi drogerij v enem letu prodali skoraj pet tisoč menstrualnih skodelic. Največ so jih prodali spomladi in poleti. Kalinova je še povedala, da so s prodajo zelo zadovoljni, saj so jih v primerjavi s tujino procentualno prodali celo več.

Je menstrualna skodelica zdravju prijazna?

Menstrualna skodelica je izdelana iz stoodstotno medicinsko preverjenega silikona, ki je pridobljen iz najbogatejšega minerala na zemlji, kremena. Zato je primeren tudi za občutljivo kožo, nagnjeno h glivičnim obolenjem, alergijam in podobno.

Zakaj bi tampone in vložke zamenjali z menstrualno skodelico? 

Zastopnica za prodajo Mateja Kalin je povedala, da je skodelica v primerjavi z vložki boljša, ker okoli nožnice ne ustvarja toplih in vlažnih pogojev, ugodnih za razvoj bakterij, poleg tega pa skodelico lahko nosimo tudi med rekreacijo, na primer med plavanjem, kolesarjenjem ali jahanjem. Skodelica tudi ne povzroča cistitisa, ki ga prenaša bakterija Esherichia coli.



V primerjavi s tamponi skodelica ne suši in ne draži vaginalne sluznice, saj ne posega v naravni proces čiščenja odmrlih celic in bakterij nožnice z menstrualno krvjo. Razen tega v nožnici ne pušča vlakninastih sledov. Ker so tamponi po navadi beljeni, pogosto porušijo naravno kislost nožnice, kar se z uporabo skodelice ne zgodi. Menstrualna skodelica je hipoalergična in ne vsebuje lateksa. Po uriniranju ne pušča mokre vrvice za seboj.

Kakšne so njene slabosti v primerjavi s tamponi in vložki? 

V primerjavi s tamponi in vložki je pri skodelici potrebno vzdrževanje in negovanje, ker je po uporabi ne zavržemo in jo lahko imamo več let. Prva uporaba skodelice je podobna prvi uporabi tampona, kjer se mogoče nekoliko lovimo pri odstranjevanju. Ker pa skodelico lahko vstavimo v nožnico kadar koli v mesecu, lahko že pred mesečnim perilom vadimo njeno uporabo.

Koliko časa jo lahko uporabljamo? 

Silikon se po navadi uporablja 10 let in s primernim vzdrževanjem tudi skodelica lahko doseže od 5 do 10 let.

Kako se jo vstavlja? Je boleče?
Se jo lahko menja v javnih prostorih?

Skodelico prepognemo na polovico in jo vstavimo v nožnico, kjer ostaja umeščena s pomočjo vakuuma in nožničnih mišic. Za razliko od tampona, ki ga potisnemo bolj v notranjost nožnice, je menstrualna skodelica pozicionirana bolj ob ustju nožnice in tudi zato ne čutimo nobene bolečine.

Kako skodelico praznimo in s čim jo umivamo? 

Skodelico povprečno praznimo od 2- do 3-krat na dan.
Spere se jo z navadno vodo in blagim intimnim milom, ki ne vsebuje dodatnih dišav. Lahko pa jo obrišemo z dezinfekcijskim robčkom. V javnih straniščih je najbolj priporočljivo, da si pomagamo s plastenko navadne vode, s katero splaknemo skodelico kar nad straniščno školjko.

Ali obstajajo različne skodelice? 

Obstajajo skodelice različnih blagovnih znamk, vse pa delujejo enako. Razlikujejo se samo po obliki, površini in barvi.

Kako skodelico vzamemo iz nožnice?

Pri izstavljanju si pomagamo s stiskom trebušnih mišic. Ko zagrabimo dno skodelice, jo stisnemo, tako da vakuum popusti, in izvlečemo. Večina deklet si odreže pecelj na želeno dolžino.

Kakšna je razlika med znamko Lunette in drugimi znamkam? 

Za blagovno znamko Lunette smo se odločili zaradi izboljšav, ki so bile narejene v finskem podjetju. Stena te menstrualne skodelice je gladka, in ker nima ostrih robov, je čiščenje zelo enostavno. Tudi pecelj te menstrualne skodelice je raven, zato se na njem ne morejo nabirati bakterije. Po internetni raziskavi je večina uporabnic po nakupu menstrualnih skodelic drugih znamk kupila še Lunette in jo na koncu tudi najraje uporabljala. Poleg tega smo na različnih forumih zasledili, da so imele uporabnice številne pozitivne izkušnja prav s to menstrualno skodelico.

Svoje mnenje in izkušnje lahko izrazite tudi na našem FORUMU.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587