Vizita.si
’’Noben zdravnik sicer tega ne bo potrdil, a moja teorija je, da je tumor najbrž povezan z uporabo mobilnega telefona,'' je v pogovorni oddaji povedala pevka Sheryl Crow.

Novice

Je za njen možganski tumor kriv telefon?

K.B.
12. 09. 2012 08.27
2

Potem ko je 50-letna pevka Sheryl Crow svojim oboževalcem razkrila, da ima možganski tumor, je zdaj sporočila, da je prepričana, da je zanj kriva uporaba mobilnega telefona. Pa je res?

’’Noben zdravnik sicer tega ne bo potrdil, a moja teorija je, da je tumor najbrž povezan z uporabo mobilnega telefona,'' je v pogovorni oddaji povedala pevka Sheryl Crow.
’’Noben zdravnik sicer tega ne bo potrdil, a moja teorija je, da je tumor najbrž povezan z uporabo mobilnega telefona,'' je v pogovorni oddaji povedala pevka Sheryl Crow.FOTO: Reuters
Priljubljena pevka Sheryl Crow je ves čas pozabljala besedila svojih pesmi, zato se je spomladi odločila za pregled možganov z magnetno resonanco. Zdravniki so ji odkrili možganski tumor, a je bil k sreči benigen. V pogovorni oddaji Katie pa je razkrila, da je prepričana, da je tumor posledica pretirane uporabe mobilnega telefona. ’’Noben zdravnik sicer tega ne bo potrdil, a moja teorija je, da je tumor najbrž povezan z uporabo mobilnega telefona. Ure in ure sem namreč preživela na starem arhaičnem telefonu, tumor pa je nastal ravno na predelu možganov, kjer sem imela običajno telefon prislonjen h glavi.’’
30-letna raziskava, ki je vključevala praktično celo Skandinavijo, je pokazala, da ni povezave med uporabo mobilnih telefonov in nastankom tumorja na možganih.
30-letna raziskava, ki je vključevala praktično celo Skandinavijo, je pokazala, da ni povezave med uporabo mobilnih telefonov in nastankom tumorja na možganih.FOTO: iStockphoto

Sicer pa je še povedala, da je posumila, da je nekaj narobe z njo, potem ko je na odru pogosto pozabljala besedila in se je na splošno počutila slabo: ’’Skrbelo me je, da morda trpim za Alzheimerjevo boleznijo.’’ Številni so jo tolažili, da so to najverjetneje običajni simptomi, ki se pojavijo pri materi dveh mladih sinov, ki je tako polno zaposlena s kariero. A kljub vsemu se je odločila za pregled, ki je razkril, da ima v možganih nekancerogeno tvorbo, za katero ji ’’ni treba skrbeti’’. A za žensko, ki je že prebolela raka dojke, in ki ve, kako krut je boj z rakom, je bila diagnoza kljub vsemu pretresljiva.

Lahko mobitel povzroči možganski tumor?

Ker se je uporaba mobilnih telefonov v zadnjem desetletju močno povečala, njihovo sevanje pa je povzročilo skrb, je bilo na to temo narejenih že kar nekaj študij. A morda tista največja je bila zagotovo 30-letna raziskava, ki je vključevala praktično celo Skandinavijo. Ta je pokazala, da ni povezave med uporabo mobilnih telefonov in nastankom tumorja na možganih. Strokovnjaki pravijo, da je število oseb z možganskim tumorjem ostalo približno enako, kljub temu da se je povečala uporaba mobilnih telefonov. “V dolgih letih opazovanja in raziskav nismo zaznali nobenih večjih sprememb,“ pravi Isabelle Deltour iz onkološkega združenja na Danskem.

Skupina znanstvenikov je analizirala pojav tumorjev med odraslimi osebami iz Finske, Danske, Norveške in Švedske, starimi med 20 in 79 let. To naj bi predstavljalo celotno odraslo populacijo, približno 16 milijonov ljudi. V 30 letih je bilo z možganskim tumorjem diagnosticiranih približno 60.000 ljudi. “Na Danskem, Finskem, Norveškem in Švedskem se je v sredini 90. let uporaba mobitelov zelo povečala. Tako bi podatki po letu 1998 lahko pokazali vsako spremembo, povezano z uporabo mobilnih telefonov,“ pravi Deltourjeva. Strokovnjaki so sicer opazili porast možganskih tumorjev, a je to bilo leta 1974, veliko preden se je v javnosti razširila uporaba mobilnih telefonov.

Od leta 1974 pa do leta 2003 se je število možganskih tumorjev povečalo za 0,5 odstotka med moško in za 0,2 odstotka med žensko populacijo. Od sredine 90. let so znanstveniki zabeležili rahel porast meningeomov, ene od vrst tumorjev. Njihovo število se je povečalo za 0,8 odstotka med moškimi in za 3,8 odstotka med ženskami, ki so bile v večini starejše od 60 let in so že tako bolj izpostavljene tumorju na možganih. Poleg tega je zdaj veliko lažje postaviti diagnozo možganskega tumorja kot pred leti, saj je tehnologija v 30 letih zelo napredovala. “Če upoštevamo tehnološki napredek, je porast tumorjev zanemarljiv,“ pravijo raziskovalci. “V času 30-letnega opazovanja pa nismo opazili nobenih sprememb,“ še dodajajo. “Tumor se namreč razvija od pet do 10 let, torej bi se vsak vpliv že moral poznati.

Kot pravijo strokovnjaki, obstaja možnost, da se tumor, ki bi nastal zaradi mobilnih telefonov, razvija tudi dlje kot 10 let in da se bo nov trend pokazal šele kasneje. Vendar je verjetneje, da mobilni telefoni v resnici sploh ne povzročajo možganskih tumorjev.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587