Vizita.si
Kot otrok je Nicole Kidman jecljala, a potem je jecljanje preprosto prerasla.

Novice

Zvezdniki, ki so nekoč jecljali

E. D.
18. 02. 2011 09.01
0

Jecljanje je govorna motnja, ki se najpogosteje pojavi v otroštvu, in sicer v obdobju, ko se pri otroku jezik in govor najintenzivneje razvijata. Vendar pa se da s terapijami in trdo voljo jecljanje odpraviti. Tudi nekateri zvezdniki so nekoč jecljali. Preverite, kateri!

Kot otrok je Nicole Kidman jecljala, a potem je jecljanje preprosto prerasla.
Kot otrok je Nicole Kidman jecljala, a potem je jecljanje preprosto prerasla.FOTO: Reuters
Tiger Woods

Pred časom je Tiger Woods v enem od intervjujev priznal, da je kot otrok jecljal. ''Bilo je, kot bi se besede, ki sem jih želel izreči, izgubile nekje na poti od možganov proti ustom,'' je povedal. A govorno motnjo je uspel premagati s pomočjo šolskih logopedov in psov. Golfist je namreč povedal, da je tudi to, da je govoril s svojimi psi in se trudil govoriti kar se da pravilno, pomagalo pri odpravljanju jecljanja. Ga je pa izkušnja navdihnila, da je leta 2006 odprl učni center za otroke.

Tim Gunn
Tim Gunn FOTO: Reuters

Emily Blunt

Mlada igralka, ki smo jo lahko gledali v filmih Volkodlak in Hudičevka v Pradi, je v otroških letih zaradi jecljanja obiskala številne strokovnjake, a nobena od njihovih tehnik oziroma terapij ni bila učinkovita. Potem pa ji je ena od učiteljic predlagala, naj poskuša besede, ki ji delajo težave, nekoliko drugače naglasiti in izgovarjati na drugačen način. In takšen pristop je bil očitno pravi, kajti od takrat naprej Emily ne jeclja več. ''Na nek način je ironično, da sem končala v poslu, kjer je najpomembnejše prav govorjenje in izražanje,'' je povedala igralka.

Nicole Kidman

Med slavnimi igralci, ki so nekoč jecljali, je tudi Nicole Kidman, ki pravi, da je jecljanje sčasoma preprosto prerasla. ''Spominjam se, da so mi kot jecljajočemu otroki vsi govorili, naj se poskušam umiriti in zbrano pomisliti, kaj hočem povedati,'' je razkrila. ''In spominjam se, kako se mi je takrat mudilo vse takoj povedati. Vedno sem bila tako vzhičena in sem tako zelo želela vse povedati na glas, potem pa besed kar nisem mogla spraviti iz sebe.''

Bruce Willis je jecljal od devetega do 17. leta.
Bruce Willis je jecljal od devetega do 17. leta.FOTO: Reuters

Bruce Willis

Tudi igralec Bruce Willis je v enem od intervjujev razkril, da je jecljal vse od svojega devetega do 17. leta. Vendar ni jecljal ves čas – ko je na primer stopil na oder, saj se je že v srednji šoli začel ukvarjati z igranjem in gledališčem, je jecljanje usahnilo in svojo vlogo je lahko odigral nemoteno. ''Ko sem prišel na oder, je moje jecljanje preprosto izginilo. A v trenutku, ko sem stopil z odra, sem spet začel jecljati,'' je razkril. No, danes tudi takrat, ko ni pred kamerami, ne jeclja, saj je govorno motnjo uspešno odpravil.

Zaradi jecljanja je Samuel L. Jackson začel obiskovati igralski tečaj.
Zaradi jecljanja je Samuel L. Jackson začel obiskovati igralski tečaj. FOTO: Reuters

Samuel L. Jackson

Njegov igralski kolega pa se je prav zaradi jecljanja lotil dramske igre, kajti logoped mu je svetoval, naj se vpiše na igralski tečaj, saj bi mu to znalo pomagati pri odpravljanju jecljanja. In res mu je – Samuel danes skorajda ne jeclja več. Le kakšen dan, ko je pod res hudim pritiskom, se mu še kdaj kakšna beseda zaplete v ustih, a iznajdljivi igralec hitro najde rešitev za to. ''Včasih, ko kaj snemam, imam še vedno, kot sam pravim, 'W-dan' ali 'M-dan', kajti občasno še vedno zajecljam. Takrat preprosto poiščem kakšno nadomestno besedo za tisti izraz, ki mi nikakor ne gre z jezika,'' je povedal.

Tim Gunn

Modni guru Tim Gunn, ki nastopa v resničnostnem šovu supermanekenke Heidi Klum 'Project Runway' se je z jecljanjem boril kar 15 let. Zaradi govorne napake so ga vrstniki zbadali in zato se je mnogokrat počutil izoliranega, osamljenjega. ''Jecljanje je name imelo negativen učinek. Sošolci so se zaradi jecljanja norčevali iz mene. Nisem bil ravno popularen otrok,'' je povedal Tim, ki pa se je na koncu jecljanja vendarle znebil.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587