Vizita.si
image (28)

Novice

'Jem kot konj, a se ne morem zrediti'

K.B.
26. 08. 2011 14.15
8

Da bi lahko brez posledic jedli, kar bi nam prišlo pod roke, je želja mnogih. A ta želja je prava nočna mora za 50-letno Carole French, ki se kljub velikemu apetitu ne more zrediti.

Mati dveh otrok Carole French iz Manchestra je le ena izmed dveh ljudi na svetu, ki so ji diagnosticirali disproporcionalni mišični fibrozitis – stanje, kjer telo ne more ohranjati maščobe. In čeprav se na prvi pogled zdi, da je to stanje pravi blagoslov, pa Carole pravi, da je daleč od tega. ''Številni ljudje mi rečejo, da sem lahko srečna, da sem tako suha, a jaz si le želim, da bi se lahko zredila. Vse od mojih najstniških let so vsi mislili, da sem anoreksična. In ljudje so včasih tako kruti, ne razumejo, da se nisem sama odločila za to, da sem taka, ampak da nimam izbire. Številni me ustavljajo, komentirajo moj videz in nekateri me celo fotografirajo. Kot da sem tu, da jih zabavam.'' Carole vsak dan poje najmanj 2000 kalorij. Dan navadno začne z obilnim kuhanim zajtrkom, za kosilo si privošči sirovo solato, za večerjo pa kitajsko hrano, ki si jo naroči. ''Jem kot konj in nikoli ne izpuščam obrokov, a ne morem pridobim niti enega kilograma.'' Kljub temu da je stara 50 let, ne more nositi ženskih oblačil, ampak jih mora kupovati na otroškem oddelku. A tudi ta z nje visijo kot z obešalnika.

Carol se je rodila z običajno težo, a se ni normalno razvijala. Starši so že kmalu opazili razliko, saj je potrebovala dlje časa kot njeni vrstniki, da se je naučila sedeti, plaziti in hoditi. Ko je šla v šolo, je bilo že očitno, da je drugačna – bila je izjemno suhljata, njene roke in noge so štrlele iz prevelikih oblačil. Pri 13 letih sta bila starša prepričana, da njuna najstnica trpi za motnjami hranjenja. ''Otroci so me dražili, da sem suha kot insekti in da sem anoreksična. Celo moji starši so se prestrašili, da imam motnje hranjenja. A edino, kar sem si želela, je bilo, da bi bila takšna kot drugi moji vrstniki, ki so razvili obline in čudovite postave. Basala sem se z ogljikovimi hidrati in mastno hrano, a nič ni pomagalo.'' Mati jo je tako odpeljala k zdravniku, ki jo je napotil v bolnišnico, da bi se tam prepričali, ali trpi za bulimijo ali anoreksijo. ''Leto dni je trajalo, preden so mi diagnosticirali redko bolezen, pri kateri telo ne more shranjevati maščob – le še ena oseba na svetu ima takšno stanje kot jaz.'' Gre za bolezen, kjer ima oseba manj mišic od povprečnega človeka, poleg tega telo ne more shranjevati maščob, zato se sčasoma lahko razvijejo druge zdravstvene težave. ''Nenehno sem utrujena, zdravniki pa so mi povedali, da imam več možnosti za osteoporozo in artrits.'' Žal za bolezen ni zdravila, vse, kar so ji zdravniki lahko povedali, pa je, da se bo s stanjem morala naučiti žeti. ''Moj mož Steve in sinova Neil in Mark pravijo, da sem popolna natanko takšna, kot sem. In številni prijatelji mi pravijo, da bi z veseljem svoje zdravstvene težave zamenjale z mojimi. A od vsega so zagotovo najbolj boleči komentarji in pogledi ljudi, ki ne razumejo, da sama ne morem vplivati na svoj videz.''
 

Ste se nam že pridružili na naši  Facebook strani? To lahko storite s klikom na 

 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587