Vizita.si
''Kar je najbolj nenavadno v Lieslinem primeru, je neverjetno kratek čas, v katerem je dobila nova jetra. Nikoli še nisem slišal, da bi komu organ našli v pičlih dveh urah in treh minutah,'' razlaga kirurg dr. Darius Mirza, ki je vodil presaditev.

Novice

Dekletu napovedali le 48 ur življenja!

E.T.
10. 12. 2009 09.58
0

Primer 20-letne Liesl je navdušil britansko zdravstveno stroko. Mladenki so namreč odpovedala jetra in čeprav se na nov organ v povprečju čaka 95 dni, so Liesl nova jetra našli v pičlih dveh urah.

''Kar je najbolj nenavadno v Lieslinem primeru, je neverjetno kratek čas, v katerem je dobila nova jetra. Nikoli še nisem slišal, da bi komu organ našli v pičlih dveh urah in treh minutah,'' razlaga kirurg dr. Darius Mirza, ki je vodil presaditev.
''Kar je najbolj nenavadno v Lieslinem primeru, je neverjetno kratek čas, v katerem je dobila nova jetra. Nikoli še nisem slišal, da bi komu organ našli v pičlih dveh urah in treh minutah,'' razlaga kirurg dr. Darius Mirza, ki je vodil presaditev.FOTO: iStockphoto
Počutje 20-letne študentke Liesl Johncock se je iz tedna v teden slabšalo. Bila je slabotna, v glavi se ji je vrtelo, večkrat je izgubila zavest. Ko je prestrašena odhitela k osebnemu zdravniku, ji je ta rekel, da je njeno počutje posledica želodčne infekcije. A ko se je njeno zdravstveno stanje čez teden dni močno poslabšalo – Liesl je zbolela za zlatenico –, so jo starši nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer je kmalu po prihodu padla v komo. Preiskave so pokazale, da mladenka ni imela želodčne infekcije, ampak avtoimuno bolezen ASC, kjer bele krvne celice napadajo in uničujejo jetra. Bolezen je že tako napredovala, da so ji jetra povsem odpovedala in če v 48 urah ne bi dobila novega organa, bi komaj 20-letna Liesl umrla. Dekličini starši so bili obupani, ko so jim zdravniki povedali, da se po navadi ustrezen organ za bolnika išče vsaj 95 dni. Njuna hči pa je na voljo imela le dva dneva.

A takoj za tem, ko so zdravniki Liesl vpisali na seznam za nova jetra, so se stvari začele odvijati s svetlobno hitrostjo. Natanko dve uri in tri minute kasneje so 20-letni bolnici, ki je bila še vedno v globoki komi, našli ujemajoči se organ. Darovalec je imel ravno tako velika jetra, kot jih je Liesl potrebovala, tudi njuna krvna skupina se je ujemala. Zdravniki so pacientko takoj začeli pripravljati na operacijo in 17 ur kasneje je bila presaditev uspešno zaključena. ''Kar je najbolj nenavadno v Lieslinem primeru, je neverjetno kratek čas, v katerem je dobila nova jetra. Nikoli še nisem slišal, da bi komu organ našli v pičlih dveh urah in treh minutah,'' razlaga kirurg dr. Darius Mirza, ki je vodil presaditev. Tudi v združenju za darovanje in presajanje jeter so bili nad ekstremno hitrim potekom dogodkov nadvse presenečeni. Pravijo, da je bila ta presaditev jeter verjetno svetovni rekord. ''Ta presaditev je bila ekstremno hitra. Pacientka je imela več možnosti, da zadane na loteriji, kot da ji najdejo nov organ v pravem času,'' je povedala Jamneka Cruise.

Liesl je po presaditvi jeter dobro okrevala. Njeno telo je nov organ sprejelo brez težav. Zdravila, ki jih mora redno jemati, pa ji pomagajo, da bele krvničke ne napadajo več jeter. (fotografija je simbolična)
Liesl je po presaditvi jeter dobro okrevala. Njeno telo je nov organ sprejelo brez težav. Zdravila, ki jih mora redno jemati, pa ji pomagajo, da bele krvničke ne napadajo več jeter. (fotografija je simbolična)FOTO: iStockphoto

Najsrečnejši pa so seveda dekličini starši, mama Rosie in oče Bev, ki sta mislila, da njuna hči nima na voljo zadosti časa. ''Mislil sem, da bo Liesl umrla, kajti toliko ljudi umre, medtem ko čakajo na nov organ,'' pravi Lieslin oče Bev Johncock. ''Osebju bolnišnice in kirurgom sem neizmerno hvaležen. Sem njihov večni dolžnik.'' Za srečen razplet pa je hvaležna tudi Liesl, ki je bila ves čas v komi in se sploh ni zavedala, kaj se dogaja okrog nje. ''Ko sem odprla oči, sem bila vsa omotična in zmedena. Sploh nisem vedela, kje sem in kaj se dogaja,'' pripoveduje Liesl. ''Ko so mi zdravniki povedali, kaj se mi je zgodilo in da imam zdaj v sebi že nova jetra, sem od šoka ostala brez besed. Še zdaj ne morem verjeti, kako hitro jim je uspelo najti nov organ. Nadvse sem jim hvaležna – rešili so me, jaz pa se sploh nisem zavedala, da sem v smrtni nevarnosti.'' Liesl se zdaj počuti odlično. Njeno telo je brez težav sprejelo nova jetra. Zdravila, ki jih mora redno jemati, pa ji pomagajo, da bele krvničke ne napadajo več jeter. ''Liesl je zelo dobro okrevala in želim ji vse dobro v prihodnosti. Čaka jo namreč povsem običajno življenje, brez kakršnih koli težav,'' pravi njen kirurg dr. Mirza. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587