Vizita.si
Že enkratno kajenje marihuane lahko sproži mentalne motnje.

Novice

Kadite marihuano? Pazite se shizofrenije!

Katja Benčina
31. 07. 2009 15.06
14

Marihuana povzroča mentalne bolezni, ki so povezane s shizofrenijo, so potrdili raziskovalci z londonskega Inštituta za psihiatrijo.

Že enkratno kajenje marihuane lahko sproži mentalne motnje.
Že enkratno kajenje marihuane lahko sproži mentalne motnje.FOTO: iStockphoto
Da marihuana povzroči mentalne težave pri tistih, ki že imajo duševne bolezni in pri rednih uporabnikih, je veljalo že prej. Nova raziskava pa je pokazala, da lahko že z enkratnim kajenjem pri nekaterih marihuana sproži mentalne motnje. Vodja raziskave dr. Paul Morrison je povedal: "Ugotovitve potrjujejo, da THC lahko povzroči začasno akutno psihotično reakcijo pri sicer duševno zdravih posameznikih.'' Kljub vsemu pa pravi, da je še prezgodaj govoriti, da gre za neposredno povezavo med psihozami in THC. Potrebne bodo namreč še druge raziskave.

Na raziskavo pa se je odzvala tudi podpredsednica organizacije Evropa proti drogam Mary Brett: “Vsakdo, ki je zdrav, lahko zabrede v duševne težave zaradi kajenja marihuane. Ni treba, da že ima duševno bolezen.'' Raziskava, objavljena leta 2008, pa je pokazala, da so tisti, ki kadijo skunk, 18-krat bolj izpostavljeni tveganju za razvoj psihoz kakor tisti, ki kadijo bolj blage oblike marihuane.

Do zadnjih ugotovitev pa so prišli tako, da so testirali 22 zdravih moških v poznih dvajsetih. Vbrizgali so jim THC, glavno sestavino skunk, ter nato opazovali njihovo obnašanje. Prostovoljci so morali nato izpolniti tudi test in odgovarjati na vprašanja. Nekaterim so zaradi verodostojnosti poskusa vbrizgali 'lažno' injekcijo.
 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587