Vizita.si

Novice

/ Oglas

Kaj bi vsaka oseba s sladkorno boleznijo morala vedeti o svojih očeh?

PR
18. 12. 2023 05.00
0

Diabetična retinopatija je resen zaplet sladkorne bolezni in po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vodilni vzrok slepote med prebivalstvom v razvitem svetu.

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za leto 2022 ima v Sloveniji sladkorno bolezen 145.200 oseb, kar je 3.400 več kot v letu 2021 in 6.100 več kot v letu 2020. Po ocenah NIJZ ima 40.000 do 50.000 oseb neodkrito sladkorno bolezen. Število oseb s sladkorno boleznijo pri nas se povečuje, predvsem zaradi staranja prebivalstva in nezdravega življenjskega sloga.

Diabetična retinopatija je zaplet sladkorne bolezni, ki prizadene očesno ozadje (mrežnico). Pojavi se, ko visoka raven sladkorja v krvi poškoduje krvne žile v mrežnici. To lahko povzroči krvavitve v očesu in otekanje mrežnice. Manj nadzorovane in dalj trajajoče so visoke ravni sladkorja v krvi, bolj verjetno je, da se razvije ta zaplet, ki prizadene oči.

Začetne faze bolezni potekajo brez očitnih simptomov, sčasoma pa se razvije resno stanje, ki ogroža vid.

FOTO: Arhiv naročnika

Ne spreglejte simptomov

Prvi simptomi diabetične retinopatije so običajno skoraj neopazni. Zato bodite pozorni na postopno poslabšanje in/ali zamegljenost vida, dvojni vid, slabši vid ponoči in občasne glavobole, ki so povezani s pritiskom v očeh.

V naprednejših fazah lahko pride tudi to temnih madežev v vidnem polju, ki so posledica krvavitev v mrežnici.

Napredovanje diabetične retinopatije lahko privede do popolne izgube vida in drugih resnih očesnih sprememb (katarakta, glavkom, edem mrežnice), pogostejši so srčno-žilni zapleti.

Redno hodite na očesne preglede in nadzorujte ravni sladkorja v krvi in krvnega pritiska.
Redno hodite na očesne preglede in nadzorujte ravni sladkorja v krvi in krvnega pritiska.FOTO: Arhiv naročnika

Pomembnost preventive

Osebe s sladkorno boleznijo morajo izjemno skrbeti za svoje zdravje, dosledno nadzorovati ravni sladkorja v krvi, krvni tlak in holesterol in redno sodelovati v preventivnih pregledih, saj je skrb za stabilno zdravje ključnega pomena za preprečevanje resnih zapletov.

Še posebej se priporoča zdrav življenjski slog, vključno z uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnostjo.

Najboljši načini za preprečevanje diabetične retinopatije, poleg zgodnjega odkrivanja in spremljanja napredovanja so nadzorovanje ravni sladkorja v krvi, krvnega pritiska in redni očesni pregledi.

V Sloveniji je dobro poskrbljeno za osebe s sladkorno boleznijo

Slovenski diabetologi in oftalmologi so leta 2015 združili moči in zasnovali program presejanja diabetične retinopatije. Ob zagonu programa so napovedali, da bo ta deloval po načelu "ko si enkrat noter, ne greš več ven" kar pomeni da si redno vabljen na preglede očesnega ozadja. Do tistega trenutka so podobna presejanja sicer že potekala, a nesistematično, bolj po principu "če se je zdravnik spomnil, je bolnika napotil".

"Državni program presejanja diabetične retinopatije temelji na regionalni organiziranosti dela v desetih centrih za presejanje diabetične retinopatije po enotno opredeljenem načinu izvajanja pregledov. Smo ena izmed redkih držav v Evropi z organiziranim sistematičnim programom presejanja na državnem nivoju," poudarja prof. dr. Mojca Globočnik Petrovič, dr. med., predstojnica Očesne klinike UKC LJ, ki je tudi nosilka in iniciatorka tega programa.

Prof. dr. Mojca Globočnik Petrovič, dr. med., predstojnica Očesne klinike UKC LJ je nosilka in iniciatorka programa presejanja diabetične retinopatije.
Prof. dr. Mojca Globočnik Petrovič, dr. med., predstojnica Očesne klinike UKC LJ je nosilka in iniciatorka programa presejanja diabetične retinopatije. FOTO: Arhiv naročnika

"Osnovni namen programa je preprečevanja slabovidnosti in slepote med osebami s sladkorno boleznijo. Kljub relativno nizki pojavnosti slepote je zaradi epidemije sladkorne bolezni diabetična retinopatija med najpogostejšimi vzroki slepote med delovno aktivnim prebivalstvom (v starosti od 16 do 64 let) v razvitem svetu. Slepota pomeni nezmožnost opravljanja določenih aktivnosti in predvsem izgubo samostojnosti. Vpliva tako na socialno, kot čustveno dobrobit posameznika. Nenazadnje je slepota tudi veliko ekonomsko breme. V zadnjih letih se pogostost slepote med osebami s sladkorno boleznijo zmanjšuje zaradi boljše preventive in učinkovitejše obravnave bolnikov. Najpomembnejši ukrep, ki zmanjšuje delež slepote so redni očesni pregledi, ki jih lahko dosežemo z učinkovitim presejalnim programom."

Število oseb s sladkorno boleznijo, ki so vključene v sistematično presejanje za diabetično retinopatijo, je bilo leta 2022 26.032, kar je glede na ocenjeno število vseh oseb s sladkorno boleznijo dokaj majhen delež. To pomeni 21,3 % vseh oseb, ki se zaradi sladkorne bolezni zdravijo z zdravili.

Ključno je, da osebe s sladkorno boleznijo aktivno sodelujejo pri skrbi za svoje zdravje, se redno udeležujejo vseh zdravniških pregledov in sledijo navodilom za obvladovanje sladkorne bolezni in preprečevanje njenih zapletov.

Prostor za napredek

V sklopu prizadevanj po izboljšanju vodenja oseb s sladkorno boleznijo so na Očesni kliniki vzpostavili tudi spletno programsko rešitev za zajem podatkov presejanja diabetične retinopatije, ki je trenutno v testiranju.

"Gre za klinično bazo podatkov, ki na nivoju posameznika omogoča analizo očesnega stanja pri osebah s sladkorno boleznijo, na sistemskem nivoju pa usklajeno vodenje presejalnega programa in analizo kakovosti dela. V sodelovanju z Ministrstvom za zdravje si prizadevamo izboljšati program presejanja, da bo še bolj kakovosten, učinkovit in dostopen," še dodaja prof. Globočnik Petrovič.

Slepota je globalni zdravstveni izziv

V zadnjem desetletju je bilo v oftalmologiji doseženega veliko napredka, vendar pa je še vedno treba storiti več za promocijo zdravja oči, preprečevanje bolezni ter zdravljenje in rehabilitacijo ljudi, ki so izgubili vid.

V družbi Roche zato raziskujemo mehanizme razvoja očesnih bolezni, uvajamo nove tehnologije ob uporabi umetne inteligence ter razvijamo digitalne zdravstvene rešitve. S tem želimo prispevati k hitrejšemu odkrivanju, natančnejši diagnozi in spremljanju napredovanja bolezni.

Verjamemo, da je sodelovanje ključno za napredek v znanosti, odkrivanje novih možnosti in ustvarjanje inovativnih pristopov k zdravljenju bolnikov z okvaro vida.

M-SI-00001065 (v1.0)
Informacija pripravljena v decembru 2023.

Naročnik oglasa je Roche, d. o. o.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602