Vizita.si
Nina pirhov sicer ne bo jedla, jih bo pa pomagala barvati.

Novice

Nina Osenar bo velikonočno šunko zamenjala s tofujem

Mojca Koprivnikar
09. 04. 2009 22.46
7

Nina bo veliko noč praznovala malce drugače, kot je v navadi. Drugačen in za slovenske razmere verjetno neobičajen bo tudi njihov velikonočni jedilnik. Meso bo zamenjal tofu, klasično orehovo potico pa pirina potica z lešniki.

Nina našim bralcem ob prazniku sporoča: "Vsak se sam odloči, kaj v življenju spoštuje in v kaj veruje, zato je bolje vsako stvar dobro razmisliti in se v njo poglobiti, kot pa slepo slediti množicam in raznim zapovedim!“
Nina nam je zaupala, da med prihajajočimi prazniki ne bo jedla prav nič drugače kot  sicer. "Uživala bom zmerne količine hrane, po pameti, predvsem pa na mojem jedilniku ne bo mesa!"

Če morda še ne veste, je Nina zagrizena vegetarijanka in zato spoštuje zapoved "Ne ubijaj“. Kot sama poudarja, se ji ne zdi prav, da se prazniki izkoriščajo za prenajedanje in pretiravanje s hrano. "Grozno se mi zdi, da se praznike izkorišča za masovno pobijanje živali,“ še pravi Nina. Čeprav velike noči ne praznuje v tradicionalnem smislu, bo zaradi spoštovanja do svoje babice, ki te običaje in navade tradicionalno praznuje, pomagala barvati pirhe, ki pa jih seveda ne bo jedla.

Nina pirhov sicer ne bo jedla, jih bo pa pomagala barvati.
Nina pirhov sicer ne bo jedla, jih bo pa pomagala barvati. FOTO: Kanal A

Nina se bo "pocrkljala“ z zdravo potico

Prav gotovo na Nininem jedilniku ne bo šunke. Se bo pa pocrkljala s pirino potico z lešniki, ki bo narejena brez jajc. To bo tudi edina posebnost, ki si jo bo privoščila v teh dneh.

Zakaj ne bi poskusili tudi vi in letos šunko zamenjali s tofujem?

Tofu ali sojin sir je nizkokalorično, lahko prebavljivo in visoko hranljivo beljakovinsko živilo, ki vsebuje vse za življenje pomembne aminokisline in naravne zaščitne snovi. Po biološki vrednosti prekaša celo sojo in ne vsebuje holesterola.

"Pečenka“ iz tofuja

400 g na kocke narezanega tofuja prelijete z marinado in ga čez noč pustite v hladilniku, da se okusi prepojijo.
Za marinado zmešajte 0,5 dcl temne sojine omake, 2 žlici tekočega medu, 1/2 žličke ingverja v prahu, 2 žlici olivnega olja in 3 stroke česna.

Naslednji dan kocke tofuja razporedite na pekač, ki ste ga prekrili s peki papirjem, in ga zapečite v pečici. Zraven lahko ponudite paradižnikovo omako, ki jo začinite s preostalo marinado. Pred serviranjem tofu lahko posujete še s praženimi sezamovimi semeni.

Svoje mnenje o tej temi lahko izrazite tudi na našem FORUMU.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587