Vizita.si
Trebušček

Novice

Znane nove podrobnosti o prenovljeni Atkinsovi dieti

Ni.J.
25. 03. 2010 14.00
0

Kot smo že poročali, je v javnost prišla prenovljena Atkinsova dieta, ki naj bi bila bolj zdrava in še učinkovitejša. Preverite, kaj med to dieto lahko jeste in česa ne!

Ste se odločili za Atkinsovo dieto, a ne veste, kaj lahko jeste in česa ne smete?
Ste se odločili za Atkinsovo dieto, a ne veste, kaj lahko jeste in česa ne smete?FOTO: iStockphoto

Če je za Atkinsovo dieto veljalo, da je ena najstrožjih diet, da ni zdrava in da je vzdrževanje take prehrane skoraj nemogoče, to sedaj ne velja več. Nova Atkinsova dieta namreč med drugim dopušča uživanje zelenjave, jagodičevja, krompirja in celo kruha, pri uživanju vsega tega pa boste vseeno izgubljali odvečne kilograme. Še več – avtorji knjige obljubljajo izgubo sedmih kilogramov že v prvih dveh tednih!

Konec neomejenega uživanja beljakovin

Prenovljena Atkinsova dieta je primerna tudi za vegetarijance in vegane.
Prenovljena Atkinsova dieta je primerna tudi za vegetarijance in vegane. FOTO: Reuters
Čeprav so osnovna načela Atkinsove diete ostala nespremenjena (uživanje beljakovin pri vsakem obroku, omejen vnos ogljikovih hidratov, prepoved sladkorja), je nova dieta bolj zdrava. Prejšnja dieta je dovoljevala uživanje neomejenih količin beljakovin, nova dieta pa dovoljuje od 110 do 170 gramov beljakovin pri vsakem obroku, kar pomeni, da so količine v priporočenih zdravih mejah. Od prvega dneva dalje pa je dovoljeno tudi uživanje zelenjave – toliko, da je dieta primerna celo za vegetarijance in vegane.

Jagodičevje, oreščki in stročnice (čičerika, nizek fižol in leča) ter alkohol lahko po novem začnete uživati že po dveh tednih, ko enkrat dosežete težo, ki ne odstopa od ciljne za več kot pet kilogramov pa lahko začnete uživati tudi polnozrnate izdelke (kruh, riž in celo testenine).

V prejšnji dieti je bila kava prepovedana, sedaj pa je njeno uživanje celo priporočljivo, saj je zdravju koristna, ker vsebuje veliko antioksidantov in pomaga pri izgorevanju maščob. Poleg tega nova dieta prinaša možnost izbire in prilagajanja prehrane metabolizmu, ciljem in času. Vsi, ki bi radi izgubili manj kot sedem kilogramov, imajo na primer na voljo možnost, da preskočijo prvi del diete in pričnejo dieto s širšim spektrom živil. Ko dosežete želeno težo, pa lahko ustvarite svoj lastni dietni načrt, ki dovoljuje uživanje določenih ogljikovih hidratov in prilagajanje diete do te mere, da vam bo ta način prehranjevanja prešel v navado.

Uživanje kave je v prenovljeni dieti zaželeno!
Uživanje kave je v prenovljeni dieti zaželeno!FOTO: iStockphoto

Več ogljikovih hidratov

Pri vzdrževanju Atkinsove diete je ključnega pomena nadzorovanje dnevnega vnosa t. i. “neto ogljikovih hidratov“ oziroma prebavljivih ogljikovih hidratov, ki jih dobimo tako, da od ogljikovih hidratov na deklaraciji odštejemo vlaknine. Do spremembe je prišlo zato, ker so prišli do ugotovitve, da so vlaknine neprebavljive in ne vplivajo na nivo krvnega sladkorja. Rezultat tega je, da lahko med dieto užijete veliko več ogljikovih hidratov kot prej, uživate bolj zdravo hrano in še vedno hujšate.

Ko vam začne teža upadati in napredujete po dietnem načrtu, je priporočljivo začeti uživati ogljikove hidrate – sicer po posebnem vrstnem redu, enega po enega do največ 95 gramov neto hidratov, pri tem pa se ne boste začeli ponovno rediti. Zamisel je ta, da začnete z uživanjem prehrane, ki jo boste jedli najpogosteje in nadaljujete s hrano, ki jo boste uživali le občasno, odvisno od tega, kako prenašate hidrate, a po tem vrstnem redu:

Privoščili si boste lahko tudi kruh – a le polnozrnat!
Privoščili si boste lahko tudi kruh – a le polnozrnat! FOTO: iStockphoto

1. Listnata zelenjava in zelenjava z malo hidrati

2. Polnomastni mlečni izdelki, ki vsebujejo malo hidratov (smetana, kisla smetana, masten sir)

3. Oreščki in semenke (razen kostanja)

4. Jagodičevje, češnje, melona (razen lubenice)

5. Mlečni jogurti, skuta in ricotta

6. Stročnice (čičerika, leča …)

7. Paradižnikov in zelenjavni sok

8. Sadje (ne suho in ne v obliki soka), zelenjava z večjo vsebnostjo ogljikovih hidratov

9. Polnozrnati izdelki (rjav riž, polnozrnate testenine in kruh)

Primera jedilnikov

V prvi fazi diete je potrebno uživati beljakovine pri vsakem obroku in omejiti vnos ogljikovih hidratov na 20 gramov prebavljivih hidratov (najbolje iz solate – po tri sklede na dan, in zelenjave – po dve skodelici na dan):

ZAJTRK: 2 jajci na oko in avokado brez dodatkov

MALICA: skodelica (110 gramov) narezane kumare in dve rezini Cheddar sira

KOSILO: pločevinka tune, dve skodelici mešane solate s skodelico kuhanega brokolija in mlado čebulo, štirje kosi marinirane sredice artičoke in solatni preliv

MALICA: rezine pečenega purana

VEČERJA: goveja pleskavica z jedilno žlico čebule, skodelica gobic, dve rezini Cheddar sira in dve skodelici zelene solate s prelivom

Po dveh tednih lahko počasi začnete povečevati vnos ogljikovih hidratov (od 25 do 50 gramov prebavljivih hidratov na dan), dokler ne najdete meje, pri kolikšnem vnosu še vedno izgubljate težo. Sedaj lahko začnete uživati jagodičevje, oreščke, semenke in nekatere stročnice (na primer fižol), ki so bogati z vlakninami in imajo malo hidratov. V tej fazi je dovoljen tudi alkohol, najbolje pa je, če uživate zgolj vino ali nesladkane alkoholne pijače. Alkohol namreč upočasni izgorevanje maščob.

Za zajtrk si privoščite jajce "na oko".
Za zajtrk si privoščite jajce "na oko".FOTO: iStockphoto

Ko vas od želene teže loči le še pet kilogramov je čas, da razširite spekter hrane in začnete uživati sadje, zelenjavo, ki vsebuje škrob, mlečne izdelke in na koncu polnozrnate izdelke. In primer še enega jedilnika:

ZAJTRK: omleta iz dveh jajc s skodelico naribanega sira in ena srednje velika pomaranča

MALICA: 60 gramov pinij in 120 gramov paradižnikovega soka

KOSILO: na žaru pečen piščanec z dvema jedilnima žlicama omake iz arašidov, mešana solata, narejena iz dveh skodelic zelene solate, skodelice paprike, dveh srednje velikih korenčkov, skodelice sladke koruze, z italijanskim prelivom

MALICA: marelica in skodelica skute

VEČERJA: kebab iz jagnjetine s skodelico raite (jogurtove omake iz črnih gorčičnih semen, kumine, koriandra, mete, kajenskega popra in drugih začimb ter zelišč), skodelica polnozrnatih testenin, skodelica brstičnega ohrovta, solata iz dveh skodelic zelene solate, srednje velikega korenčka, začinjena s kisom

Dieto lahko prilagajate svojim željam in potrebam, a nekaj pravil še vedno ne boste smeli prekršiti.
Dieto lahko prilagajate svojim željam in potrebam, a nekaj pravil še vedno ne boste smeli prekršiti. FOTO: iStockphoto

In še presenečenje za sladkosnede …

V dieti je dovoljenih tudi nekaj sladic! Med njimi čokoladni puding, narejen iz dveh jedilnih žlic smetane, jedilne žlice nesladkanega kakava v prahu, kapljice vanilijevega ekstrakta in posladkanega z umetnimi sladili, vanj pa lahko dodate še žlico zrnc instant kave ali žlico nesladkanega nastrganega kokosa. Pripravite pa lahko tudi malinov mousse ali pa vanilijevo zmrzlino.

Kaj je prepovedano?

Če ste se odločili, da boste shujšali s pomočjo Atkinsove diete, se boste morali navaditi na življenje brez:

- sadnih sokov in sladkanih pijač;

- hrane, ki vsebuje navadno moko in/ali sladkor, vključno z belim kruhom, testeninami, sladicami, piškoti ter drugimi sladkarijami;

- hrane, ki vsebuje manj maščobe ter dietne hrane, ker običajno vsebuje veliko ogljikovih hidratov;

- hitre prehrane, kot na primer hamburgerjev, cvrte prehrane in sladic;

- žvečilnih gumijev, bonbonov in sirupov, ki vsebujejo sladkor;

- hrane, ki ima dodane trans maščobe.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587