Vizita.si
Solariji so vse prej kot varni, če z njimi pretiravate. Če jih že morate uporabljati, pa upoštevajte nasvete strokovnjakov.

Novice

Kaj je storila 5-letni hčerki!

N.J./K.B.
04. 05. 2012 07.33
40

Žensko iz New Jerseyja, ki je obsedena s sončenjem v solariju, je policija aretirala, ker naj bi svojo 5-letno hčer peljala v solarij, slednja pa je utrpela hude opekline po celem telesu.

Solariji so vse prej kot varni, če z njimi pretiravate. Če jih že morate uporabljati, pa upoštevajte nasvete strokovnjakov.
Solariji so vse prej kot varni, če z njimi pretiravate. Če jih že morate uporabljati, pa upoštevajte nasvete strokovnjakov. FOTO: Thinkstock

44-letno Patricio Krentcik iz New Jerseyja je policija aretirala zaradi povzročitve hudih opeklin po celem telesu  njene petletne hčerke, zatem ko jo je peljala v solarij. Na sodišču bo zagovarjala svojo nedolžnost, saj pravi, da so obtožbe laž in je celotna zgodba izmišljena. Policija na drugi strani trdi, da je petletnico mati peljala v solarij, kar je ne le kaznivo, kajti newjerseyjski zakoni prepovedujejo sončenje v solarijih mlajšim od 14 let, temveč tudi neodgovorno, saj je deklica prejela toliko sevanja, da ji je opeklo kožo in ji povzročilo hude bolečine. 

''Vse skupaj je pretirano,'' je Patricia povedala v intervjuju za The Today Show. ''Svoje hčere ne bi nikoli poslala na 90 °C, saj to ne bi bilo normalno.'' Čeprav je priznala, da je svojo hčer odpeljala v salon s solariji, trdi, da je hči le čakala nanjo. Opekline naj bi deklica dobila med igro na vrtu. Patricijin odvetnik John Caruso pravi, da bodo dokazali, da deklica ni vstopila v solarij. ''Pozabite na sum na nedolžnost. Moja stranka je 150-odstotno nedolžna! Hčerko ima najraje na svetu. Nikoli, ampak res nikoli ji ne bi dovolila v solarij.'' Deklica še vedno živi pri materi, čeprav je pod nadzorom socialne službe.

Zagorela polt
Zagorela polt FOTO: iStockphoto

Patricia sicer odkrito priznava, da obožuje sončenje v solariju in da solarije obiskuje redno že več let, nikoli pa ne bi storila ničesar, kar bi škodilo hčerinemu zdravju. ''Nikoli ne bi ogrozila njenega zdravja in jo poslala v solarij. Saj nisem neumna,'' pravi in dodaja, da je odlična in vzorna mati.

Newjerseyjski zakoni mlajšim od 14 let prepovedujejo obiskovanje solarijev, osebe od 14. do 18. leta pa lahko solarij obiščejo le z dovoljenjem staršev.

Incident je izbruhnil, ko je vzgojiteljica v vrtcu slišala petletno Anno, kako se s prijateljico v vrtcu pogovarja o tem, da je bila v solariju z mamo, nato pa je vzgojiteljica z dekličino zgodbo povezala njene sončne opekline in poklicala policijo. ''Jaz se sončim, ona se ne,'' na to pravi Patricia. ''Z menoj je vstopila v sobo za sončenje, ni pa se ulegla v kabino. S tem ni nobena od naju prekršila nobenega zakona.''

Na soncu se vselej zaščitite s kremami z zaščitnim faktorjem in klobučkom.
Na soncu se vselej zaščitite s kremami z zaščitnim faktorjem in klobučkom.FOTO: iStockphoto

Strokovnjaki in zdravniki trdijo, pa tudi dokazano je, da sončenje v solarijih povečuje tveganje za kožnega raka. S tem se strinja tudi dermatologinja dr. Stephanie Badalamenti, ki še pravi: ''Solariji povečujejo tveganje za melanom, smrtonosno obliko raka, za kar 75 odstotkov. To je izjemno nevarno, celo smrtno nevarno početje.''

Uporabniki solarijev so dokazano izpostavljeni večjemu tveganju za nastanek kožnega raka. Količine ultravijoličnega sevanja so namreč pogosto premočne, kar lahko sproži izbruh alergije in opeklin. Poleg tega dermatologi menijo, da je večina uporabnikov solarija zmotnega prepričanja, da gre za varno obliko sončenja saj vse oblike UV žarčenja povzročajo prezgodnje staranje kože, vplivajo na razvoj drugih kožnih bolezni ter kožnega raka. Če pa se kljub opozorilom odločite za solarij, dermatologi svetujejo naslednje:

1. Najprej se seznanite s tipom kože. Okvirno se ljudje bele rase delimo na 4 skupine.

- TIP 1: porcelanasta polt, rdeči do svetli lasje. Najbolje je, da se solarijem v celoti izognete.

- TIP 2: svetla polt, svetli do svetlo rjavi lasje. Prvi obisk največ 6 minut, postopoma pa najdlje do 15 minut.

- TIP 3: rjava polt, svetlo rjavi do rjavi lasje. Prvi obisk največ 8 minut, postopoma najdlje do 20 minut.

- TIP 4: temna polt, temno rjavi do črni lasje. Prvi največ 10 minut, postopoma najdlje do 30 minut.

Nato se posvetujte z osebjem v solariju, kakšno intenzivnost solarija lahko uporabljate glede na vaš tip kože.

2. Nikoli se v solarij ne odpravite po izpostavljenosti naravnemu soncu! Obisk solarija tudi ni priporočljiv za osebe z zelo svetlo poltjo in občutljivo kožo, ki počasi in slabo porjavi, na sončne žarke pa najpogosteje reagira z opeklinami. Solarij ni priporočljiv za tiste, ki so že večkrat imeli sončne opekline, za tiste, ki imajo veliko materinih znamenj ali imajo v družini kožnega raka. Daljše sončenje v solariju pa odsvetujejo tudi nosečnicam. Osebe, ki jemljejo zdravila, naj se pred uporabo solarija posvetujejo z zdravnikom.

3. Pred uporabo se pozanimajte o vzdrževanosti solarija. Izberite le tistega s certifikatom kakovosti, saj boste le tako lahko prepričani, da se žarnice v napravi redno menjajo (življenjska doba navadnih žarnic je 400, profesionalnih pa 800 ur) in da je zadoščeno tudi higieni.

4. Pozanimajte se o tipu solarija: primerna sta tip II in III, ker so tam škodljivi UVB-žarki veliko manj prisotni. Solarijema tipa IV in V se izognite, ker so UV-žarki tam odločno premočni. Nikar pa se ne sončite v turbo solarijih, saj na koži puščajo dolgotrajne posledice.

5. Pred uporabo solarija poskrbite, da bo vaša koža popolnoma čista. Tako ne uporabljajte dezodorantov, krem za sončenje ali katerih koli drugih kozmetičnih preparatov, ker bi lahko v kombinaciji z UV-žarki prišlo do alergijskih reakcij.

6. Ne snemajte zaščitnih očal, saj že trenutna izpostavljenost oči solariju lahko povzroči poškodbe roženice. Imejte zaprte oči, uporabniki kontaktnih leč pa leče pred sončenjem odstranite.

Sunny girl
Sunny girl FOTO: iStockphoto

7. Mlajši od 16 let solarija sploh ne smejo uporabljati, saj lahko ta povzroči nepopravljivo škodo na mladi koži.

Sicer pa se raje odločite za varno sončenje in opustite misel na solarij. Na sonce se privajajte počasi, izogibajte se opoldanskemu soncu med 12. in 16. uro, uporabite ustrezna sredstva za zaščito pred sončnimi žarki z dovolj visokim zaščitnim faktorjem, zaščitite se še s tankimi in lahkimi oblačili, pokrivalom, sončnimi očali in nikar ne pozabite na nego kože po sončenju.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587