Vizita.si
image (28)

Novice

Kaj je to na njenem obrazu?

L.E.
13. 02. 2013 09.19
4

Tamara Ecclestone se je v luksuzni dubajski restavraciji pojavila izjemno urejena. Toda največ pozornosti je žal pritegnila popolnoma lisasta koža njenega obraza. Očitno je pretiravala s sončenjem ter se pred škodljivimi UV-žarki premalo zaščitila.

Ko so paparaci nedavno Tamaro Ecclestone ujeli na dopustu v Dubaju, so mediji resda lahko pohvalili njene sijoče lase in čudovito postavo, vendar si hkrati niso mogli kaj, da se ne bi začudili nad njeno porjavitvijo. Kdor bogato dedinjo spremlja na družbenem omrežju Twitter, je lahko zadnje čase dan za dnevom prebiral, da se pogosto odpravlja na plažo in kot kaže, pri sončenju ni uporabljala pravilne zaščite, saj je zelo porjavela. Nekatere je zmotilo tudi, da je njena porjavelost izjemno neenakomerna, a bolj kot to je pomembno, da je ta predvsem škodljiva.

Porjavela polt je resda žal še vedno moderna, toda za njo se skriva koža, ki je do neke mere nedvomno uničena. Tamara je poleg tega zelo porjavela po obrazu, ki bi ga morala pravzaprav pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki varovati najbolj. Obraz je že tako del telesa, ki je soncu najbolj izpostavljen in kjer je koža najbolj občutljiva. Če se pred soncem dobro zaščitite vsaj nekje, se izdatno s sončno kremo namažite po obrazu, priporočljivo je, da si nadenete še slamnik ali kapo s ščitom ter si poveznete sončna očala.

Ne le da ultravijolični žarki lahko spreminjajo DNK-zapis v kožni celici in tako povzročijo nastanek rakavega obolenja, kot kaže primer Ecclestonove, zelo hitro lahko tudi spremenijo videz naše kože v veliko manj privlačen. Koža postane bolj suha, lahko skorajda hrapava in nima več leska, prej se pokažejo gube. Pride lahko tudi do hiperpigmentacije, ki se najbolj pogosto pojavi na licih, čelu in nad ustnicami. Hiperpigmentacija pomeni, da postane naša polt neenakomerna. Na določenih delih je porjavela bolj, drugje manj. To se zgodi zaradi tega, ker celice, ki proizvajajo melanin, ki kožo porjavi, v določenih delih kože začnejo proizvajati več te snovi ter jo v celice povrhnjice pošiljajo hitreje. Varni se ne smejo počutiti niti ljudje s temnejšo poltjo, ki se s hiperpigmentacijo v primerjavi s svetlopoltimi res srečajo pozneje, vendar je ta takrat veliko bolj vidna. Temnejša polt pred soncem do neke mere ščiti bolj učinkovito, vendar je pri vsakem posamezniku tako, da je pred ultravijoličnimi žarki genetsko zaščiten le do neke mere, nato nastopijo škodljive posledice. Narava je predvidela, da se bomo gibali zunaj, ni pa si mislila, da bomo ves dan ležali na plaži. Zaradi tega se nikoli ne sončimo namerno ter se čim bolj pogosto zaščitimo s sončno kremo, ki vsebuje tako zaščito pred UVA- kot pred UVB-žarki.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587