Vizita.si
image (28)

Novice

16 let je imela, ko se ji je življenje spremenilo

L.E.
30. 01. 2013 14.12
3

Ko je imela rosnih 16 let, se je Vicki zaradi bolezni obraz izmaličil do te mere, da so jo ljudje neotesano primerjali celo z zombijem. Deset let kasneje je končno prestala operacijo, zaradi katere se spet lahko smeji.

Danes 26-letna Vicki Hand je bila še najstnica, ko se je njen obraz nenadoma začel spreminjati. Ni več mogla premikati desne strani obraza. Na tej strani ni mogla niti zapreti ust. Zdravniki so najprej postavili eno diagnozo: Bellova paraliza. Gre za vrsto paralize obraznega živca, za katero strokovnjaki niso povsem prepričani, zakaj se sploh pojavi, je pa dobra novica, da se njeno stanje običajno izboljša po nekaj tednih ter povsem pozdravi v približno pol leta. Toda pri mladi Angležinji se to ni zgodilo. Stanje se je le poslabševalo, vendar zdravnikom dolgo časa ni bilo jasno, zakaj.

“Srečna sem, da se mi je to zgodilo, ko sem bila stara 16 in ne 13,“ ostaja Vicki zelo pozitivna, čeprav je morala zaradi svoje bolezni pretrpeti veliko začudenih pogledov in tudi krutih besed. “V tistem trenutku sem namreč že lahko stopila pred razred in sošolcem predstavila, kaj se mi dogaja. To je spremenilo marsikaj.“ Četudi so jo v šoli kljub njeni drugačnosti nato sprejeli, je bilo to veliko težje doseči kjerkoli drugje. “Ljudje ne vedo, kaj je obrazna paraliza. Bila sem v restavraciji s hitro prehrano, ko me je prodajalec pobaral, kaj je narobe z mano in me primerjal z zombijem. Ljudje so lahko res neprijazni. Če ga je kaj res zanimalo, bi me lahko vprašal tudi bolj vljudno.“ Toda morda ji tega ne bo več treba prenašati, saj so zdravniki končno odkrili, zakaj se je njen obraz tako izmaličil.

Osem let je trajalo, da je eden izmed specialistov ugotovil, da paralizo njenega obraza povzroča tumor, ki je zrasel na tem predelu. “Zdravnik mi je pokazal fotografije, ki jih je posnel s pomočjo magnetne resonance. Pokazal mi je, kje je moj obrazni živec in kje je tvorba, ki ga je stisnila. Nisem mogla verjeti, da je bil razlog nekaj takega. Bila sem žalostna, da tega, kljub temu da sem obiskala toliko specialistov, ni nihče odkril že prej.“ Čeprav tumor ni bil rakav, je pritiskal na obrazni živec in ji povzročal kopico težav. Ne le da se ni mogla nasmehniti in so lahko drugi ljudje na njenem obrazu vedno videli samo grimaso, njene oči so bile vedno pordele in zabuhle.

Lani so ji tumor odstranili, toda njen obraz je ostal izmaličen. Zato je morala prestati še eno operacijo, s katero so njeno stanje izboljšali, tako da so med drugim nekatere mišice njenega obraza nadomestili z mišico, ki so jo vzeli iz njene noge. Poleg tega je kirurg poskrbel, da so oči simetrične ter ji v veko desnega očesa celo vstavil uteži, da bi lahko spet začela normalno mežikati. “Pred operacijo me je bilo precej strah, ker se nisem mogla o tem z nikomer pogovoriti, saj nisem poznala nikogar, ki bi kaj takšnega že prestal. Toda danes se spet lahko smehljam – in to je zame čudež.“

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587