Vizita.si
Žvečilni gumi naj bi v želodcu, če ga pogoltnemo, ostal lahko celo več let. Pa je to res?

Zdravje

Kaj se zgodi, če ga pogoltnemo?

N.D.
19. 11. 2012 08.22
2

Žvečilnega gumija nikoli ne smeš pogoltniti, olivno olje je za cvrtje strupeno, fižol povzroča vetrove … To je le nekaj mitov, na katere smo želeli dobiti odgovore. Sicer pa, ali ste vedeli, da nekateri ljudje trdno verjamejo v to, da žvečilni gumi, če ga pogoltnete, v želodcu ostane več let?

Žvečilni gumi naj bi v želodcu, če ga pogoltnemo, ostal lahko celo več let. Pa je to res?
Žvečilni gumi naj bi v želodcu, če ga pogoltnemo, ostal lahko celo več let. Pa je to res?FOTO: Profimedia
1. Mit: Če pogoltneš žvečilni gumi, se ta prilepi na želodec

Morda se vam zdi res mogoče, da žvečilni gumi, ker se v ustih ne topi, v želodcu ostane dolgo časa, vendar ni res, da se prilepi na želodec oziroma da je v želodcu tudi do več let, kot nekateri mislijo. Čeprav ni prebavljiv kot katera druga hrana, ga prebavni sistem potisne naprej tako kot vse drugo, kar gre skozi želodec, in se v blatu izloči v le nekaj dneh.

2. Mit: Začinjena hrana povzroča razjede v ustih

Včasih je veljalo, da pekoča hrana povzroča večje tveganje za nastanek razjed v ustni votlini, vendar je dokazano, da to vsekakor ni res. Začinjena hrana res lahko pri nekaterih ljudeh poslabša že obstoječe razjede, vendar ne povzroči nove razjede.

Ste vedeli, da v resnici zaradi fižola nimate nič več vetrov? Ste kdaj pomislili, da je za to krivo mleko?
Ste vedeli, da v resnici zaradi fižola nimate nič več vetrov? Ste kdaj pomislili, da je za to krivo mleko? FOTO: Profimedia


3. Mit: Dvigovanje težkih stvari povzroča pruh ali kilo

Dvigovanje težkih predmetov ni edini vzrok za kilo oziroma pruh. Kila je posledica povečanega pritiska ter odprtine in tudi šibkosti mišice, ki obdaja trebušno votlino. Kili so bolj kot ženske izpostavljeni moški. Med drugim lahko kila nastane tudi pri napenjanju zaradi trdega blata oziroma odvajanju.

4. Mit: Oreški povzročajo divertikulitis

Divertikulitis je stanje, ko se iz stene debelega črevesa izbočijo drobni, za grah ali grozdno jagodo veliki mešički. Običajno se pojavijo na prehodu debelega črevesa v danko. V preteklosti so ljudje z divertikulitisom zaradi strahu, da bi neprebavljivi deli povzročali bolečine, verjeli, da se morajo nujno izogibati oreškom, koruzi in hrani z majhnimi semeni. Rezultati raziskave iz leta 2008 pa kažejo ravno na nasprotno – pri ljudeh, ki pojedo veliko oreškov, je tveganje za nastanek bolezni manjše.

5. Mit: Fižol povzroča vetrove

Kljub številnim šalam fižol dokazano ni številka ena med povzročitelji vetrov ali plinov. Ta čast pa, zanimivo, pripada mleku in mlečnim izdelkom (izjemoma pri majhnih otrocih in dojenčkih), saj ko smo starejši, naše telo veliko težje prebavlja mlečni sladkor ali laktozo. Torej, če ste se po skodelici mleka znašli v neugodnem položaju zaradi vetrov, vedite, da niste edini.

6. Mit: Olivno olje je za cvrtje strupeno

Glede uporabe olivnega olja pri kuhi in peki so vedno nastajale polemike. Do danes … Olivno olje dokazano zelo dobro prenaša tudi cvrtje, saj ga lahko segrejemo celo do 210 stopinj. Pri cvrtju se temperature gibljejo med 140 in 180 stopinjami Celzija. Edina teorija, ki odvrača olivno olje za cvrtje, je ta, da je to olje za cvrtje predrago.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 650