Kaj se zgodi v trenutkih pred smrtjo?
NOVICE

Kaj se zgodi v trenutkih pred smrtjo?

Dolga leta se že ugiba, kakšen je trenutek med življenjem in smrtjo, o čem človek razmišlja, ali je res, da se mu ključni trenutki v življenju še enkrat odvrtijo pred očmi, ali se zaveda, da je to konec in podobno. Kot kaže, smo prvič v zgodovini človeštva res korak bližje temu odkritju.

Umiranje
Umiranje / FOTO: Dreamstime

Te dni namreč številni mediji poročajo o novi študiji, ki pa je omenjene rezultate prinesla naključno. Ekipa znanstvenikov je merila možganska valovanja 87-letne osebe, ki je bolehala za epilepsijo, med nevrološkim pregledom pa je doživela srčni infarkt in umrla. Ob tem dogodku so nastale tudi nevrološke slike, te pa so prvič osvetlile odgovore na vprašanja, ki smo si jih gotovo vsi že kdaj postavili.

V ključnih tridesetih sekundah pred infarktom in po njem so pri pacientu zabeležili možganske valove, podobne tistim, ki nastanejo, ko sanjamo in se spominjamo. To podpira teorijo, da se v svojih zadnjih trenutkih še zadnjič spomnimo svojega življenja oziroma – kot tako radi rečemo – da se življenje odvrti pred našimi očmi.  

Dolga leta se že ugiba, kakšen je trenutek med življenjem in smrtjo
Dolga leta se že ugiba, kakšen je trenutek med življenjem in smrtjo / FOTO: Thinkstock

Doktor Ajmal Zemmar, eden izmed znanstvenikov, ki so sodelovali pri študiji, je svoja dognanja že objavil v reviji Frontiers in Aging Neuroscience, ob tem pa zapisal, da so do dognanj prišli po naključju, saj kakopak niso vedeli, da bo moški umrl. 'Vseeno pa ne moremo zanikati, da smo prvič v zgodovini človeštva dobili posnetke umirajočih možganov. Veliko moramo še raziskati, a če bi razmišljal bolj filozofsko, bi rekel, da se ljudje v zadnjih trenutkih raje spominjamo lepih stvari kot pa tistih slabih,' je povedal, a dodal, da se to, kar se nam zdi pomembno, seveda razlikuje od posameznika do posameznika.  

V tistih tridesetih sekundah, ko je pacientovo srce v možgane nehalo pošiljati kri, so torej možganski valovi sledili vzorcem, ki so primerljivi s sanjanjem, spominjanjem in koncentriranjem, sledil pa je zastoj srca, ki mu je uradno sledila smrt. 'V tem trenutku se je najbrž zgodil še zadnji spomin, ki smo ga zabeležili v času življenja.' S to študijo pa se je pojavilo še novo vprašanje: Kdaj se konča življenje? Ko se ustavi naše srce ali ko nehajo funkcionirati naši možgani?

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke