Vizita.si
Debelost, sladkorna bolezen, srčni napad in zamaščenost jeter je le peščica zdravstvenih težav, ki jih tvegate s pretiranim uživanjem gaziranih pijač.

Novice

Kaj tvegate z uživanjem gaziranih pijač?

S.C.
21. 04. 2012 09.08
2

Ne gasijo žeje, ne vsebujejo ravno veliko zdravju koristnih snovi, njihove negativne vplive na naš organizem pa je dokazalo že malo morje študij širom sveta, pa vendar so gazirane pijače še vedno nadvse priljubljene.

Debelost, sladkorna bolezen, srčni napad in zamaščenost jeter je le peščica zdravstvenih težav, ki jih tvegate s pretiranim uživanjem gaziranih pijač.
Debelost, sladkorna bolezen, srčni napad in zamaščenost jeter je le peščica zdravstvenih težav, ki jih tvegate s pretiranim uživanjem gaziranih pijač.FOTO: iStockphoto
Nič ni narobe, če si tu pa tam privoščite kakšno stekleničko katere od gaziranih pijač, vendar nikar ne pretiravajte, saj s tem močno povečujete tveganje za pojav številnih zdravstvenih nevšečnosti in bolezni.

Srčni napad

Te dni so iz Harvardske univerze sporočili, da imajo ljudje, ki dnevno popijejo samo eno stekleničko gazirane pijače, kar 20 odstotkov večje tveganje za srčni napad kot tisti, ki gaziranih pijač ne uživajo. Seveda do tega ne pride čez noč, ogroženi so predvsem tisti, ki že več kot 20 let uživajo te nezdrave pijače. Tveganje pa se še poveča pri kadilcih in ljudeh s čezmerno telesno težo.

Debelost je le ena izmed posledic pretiranega pitja gaziranih pijač.
Debelost je le ena izmed posledic pretiranega pitja gaziranih pijač. FOTO: iStockphoto

Znanstveniki so ugotovili tudi, da se je ljudem, ki so zmanjšali uživanje gaziranih pijač, normaliziral tudi krvni tlak. Tudi dietne različice gaziranih pijač niso nedolžne in jih prav tako povezujejo z večjim tveganjem za srčni napad. Študija, v katero je bilo vključenih 2600 odraslih, namreč dokazuje, da so imeli tisti, ki so uživali pijače z oznako 'light', tveganje povečano za kar 40 odstotkov.

Metabolični sindrom in zamaščena jetra

Gazirane pijače, polne sladkorja in tudi tiste sladke negazirane imajo številne negativne posledice na kardiovaskularni sistem, še posebej so ogrožene ženske. Tistim, ki popijejo velike količine tovrstnih pijač, se lahko poveča količina trigliceridov, kar lahko povzroči metabolični sindrom, skupek različnih dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni. Ženske, ki popijejo dve steklenički gaziranih pijač dnevno, imajo kar štirikrat večjo možnost, da se jim količina trigliceridov v krvi močno poveča, od tistih, ki zaužijejo le eno stekleničko na teden. Sladkor iz pijač se namreč pretvori v telesne maščobe. Toda za razliko od vidne podkožne maščobe se največji delež tega sladkorja pretvori v trigliceride ali v mastne drobce, ki se nabirajo na površini notranjih organov, na primer na jetrih. Tako metabolični sindrom kot zamaščena jetra pa povečujejo tveganje za pojav srčnih bolezni, diabetesa in kapi.

Debelost

Dejstvo je, da pretirano uživanje sladkih gaziranih pijač redi, pa tudi če posegate po dietnih napitkih, se vam lahko teža poveča. Rezultati raziskav ameriškega združenja dietetikov razkrivajo, da je pitje gaziranih pijač z oznako 'light' povezano z večanjem obsega pasu kljub dejstvu, da vsebujejo manj kalorij. Poskusi na miših dokazujejo, da aspartam, dietno sladilo, ki se dodaja pijačam, povečuje tudi tveganje za diabetes.

Gazirane pijače vsebujejo veliko sladkorja.
Gazirane pijače vsebujejo veliko sladkorja. FOTO: iStockphoto

Osteoporoza

Ženske, ki spijejo tri stekleničke gaziranih pijač na teden, imajo za štiri odstotke več možnosti, da se jim zmanjša kostna gostota, kot tiste, ki uživajo druge pijače, je pokazala ena novejših študij. Tako sladke kot dietne gazirane pijače namreč vsebujejo fosforno kislino, ki je po prepričanju vodje raziskave Kathleen Tucker kriva za večjo kislost krvi. Da bi si organizem povrnil ravnotežje, pa začne črpati kalcij iz kosti, da bi se kisline nevtralizirale.

Diabetes tipa 2

Diabetes je močno povezan z debelostjo in uživanjem velikih količin sladkorja, zato je pričakovano, da uživanje gaziranih pijač povečuje tveganje za razvoj te bolezni. Raziskava na 90.000 odraslih žensk je postregla z rezultati, da imajo predstavnice nežnejšega spola, ki zaužijejo eno ali več stekleničk omenjenih pijač dnevno, dvakrat večje možnosti za pojav diabetesa tipa 2. Sladke pijače namreč povečujejo količino glukoze v krvi in zmanjšujejo odpornost na inzulin. Poskusi na miših tudi dokazujejo, da uživanje prevelike količine dietnega sladila aspartam negativno vpliva na raven glukoze v krvi, čeprav znanstveniki še ne želijo postavljati prezgodnjih zaključkov.

Mišična slabost

Gazirane pijače zmanjšujejo raven kalija v krvi, kar lahko privede do težav z mišicami in srcem. Še posebej ogroženi so tisti, ki z uživanjem tovrstnih pijač pretiravajo. Pri njih se je izkazalo, da so težave s srcem in ostalimi mišicami v telesu preprosto izginile, ko so gazirane pijače črtali s seznama zaužitih pijač.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587