Vizita.si
Ugotovite, kaj je krivo za upadanje vaše spolne sle, in te vzroke odpravite.

Odnosi in spolnost

Kaj ubija vašo spolno slo?

E. D.
28. 06. 2011 10.35
3

Ste bili nekoč nenasitni seksa, zadnje čase pa vam misel na posteljne aktivnosti ne diši najbolj, pa veste, da za to ni krivo nič biološkega, kot na primer kakšna bolezen? Potem preverite, kaj vse bi še lahko bilo krivo za nenaden upad vaše spolne sle.

Ugotovite, kaj je krivo za upadanje vaše spolne sle, in te vzroke odpravite.
Ugotovite, kaj je krivo za upadanje vaše spolne sle, in te vzroke odpravite.FOTO: iStockphoto
1. Stres

Stres lahko vpliva na številna področja vašega življenja, tudi na spolno življenje. Če imate torej zadnje tedne ali mesece v službi pravo norišnico in ste zaradi vseh obveznosti in odgovornosti pod hudimi pritiski, ni nič nenavadnega, da je seks zadnje, kar vam pade na pamet. Enako se lahko zgodi v primerih, ko imate kakšne težave na zasebnem področju, na primer težave z denarjem, morda se kdo od vaših bližnjih spopada z boleznijo in vas skrbi zanj, morda se z boljšo polovico že nekaj časa trudita zanositi in vama nikakor ne uspeva, pa ste zato pod velikim stresom in sploh ne čutite več želje po seksu. Poskušajte se torej umiriti in najti kakšno tehniko za sproščanje, ki bo izničila vse te negativne učinke stresa na vaše telo in duha.

Tudi to, da se z boljšo polovico nenehno prepirata in da sta se oddaljila, je lahko krivo za upadanje vašega libida.
Tudi to, da se z boljšo polovico nenehno prepirata in da sta se oddaljila, je lahko krivo za upadanje vašega libida. FOTO: iStockphoto

2. Težave z boljšo polovico

Sta se z vašo boljšo polovico v zadnjem času nekoliko oddaljila in med vama ni več tistega pristnega stika? Se večinoma le še prepirata in zmerjata, vso tisto naklonjenost in prijazne besede sta izpodrinila jeza in slaba volja? Potem je skoraj gotovo to tisti glavni vzrok, da vam preprosto ni več do seksa, kajti zaradi vsega, kar se dogaja z vama, ste tako zelo razočarani in zaskrbljeni. Poskušajte torej priti do dna težavam, ki jih imata, poskušajta se spet zbližati in spomniti, zakaj se imata rada in zakaj vztrajata skupaj. Skoraj gotovo bo potem, ko bosta zgladila vse nesporazume, spet oživelo tudi vajino spolno življenje.

3. Alkohol

Že res, da vas lahko kozarček ali dva pred seksom sprosti in pripomore k temu, da vam nekoliko popusti sramežljivost ter zadržanost, a če boste z alkoholom pred posteljnimi aktivnostmi pretiravali, boste morda dosegli prav nasprotni učinek. Morda bo vaša spolna sla povsem zaspala, lahko pa se tudi zgodi, da vaši boljši polovici opiti prav nič ne boste všeč in vam bo odklonila seks. Če pa imate resne težave in ste do neke mere že odvisni od alkohola, pa so lahko težave z libidom tudi hujše oziroma trajnejše. To je morda lahko še razlog več, da se enkrat za vselej poslovite od alkohola.

4. Težave s spanjem

Strokovnjaki pravijo, da so lahko tudi težave s spanjem, ki vodijo v prekomerno dnevno zaspanost in hudo utrujenost, težave za spolno slo. Če namreč že več tednov, mesecev ali let izredno slabo spite in če vam kronično primanjkuje spanca, potem je zelo verjetno, da zaradi neprespanosti in izčrpanosti tudi energije in volje za seks nimate. Poskušajte torej obiskati zdravnika in najti vzroke ter rešitve za vaše težave z nespečnostjo. Morda bo takrat, ko bodo izginile težave s spanjem, tudi upadanje spolne sle zgolj še preteklost.

Na seznamu vzrokov za nizek libido je tudi nezadovoljstvo z lastnim telesom oziroma slaba samopodoba.
Na seznamu vzrokov za nizek libido je tudi nezadovoljstvo z lastnim telesom oziroma slaba samopodoba.FOTO: iStockphoto

5. Majhni otroci

Če ste novopečeni starši in dojenček zahteva ves vajin čas, potem ste verjetno večino časa precej utrujeni. Po celem dnevu sprehodov, previjanja, hranjenja, igranja, joka, tolaženja zvečer verjetno od utrujenosti kar padete v posteljo in vam misel na seks prav nič ne diši. Pravzaprav, če dobro pomislite, sploh ne čutite več prave želje po seksu in morda vas zaskrbi, da vam je začel libido upadati. A brez skrbi, v teh primerih je po navadi prav ta nova vloga, ki ste jo pred kratkim prevzeli, ter skupaj z njo izčrpanost tisto, kar je krivo za trenuten upad poželenja. Čez nekaj mesecev, ko se bosta oba malo bolje znašla v vlogi staršev in ko bo vaš najmlajši družinski član nekoliko manj zahteven, bo verjetno bolje. Vendar ne glede na vse nikar ne pozabita, da se morata tudi zdaj, ko imata otroka, še vedno truditi eden za drugega in negovati vajino ljubezen.

Za upadanje libida so lahko kriva tudi nekatera zdravila.
Za upadanje libida so lahko kriva tudi nekatera zdravila. FOTO: iStockphoto

6. Nekatera zdravila

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko tudi nekatera zdravila vplivajo na upadanje spolne sle. Mednje sodijo nekateri antidepresivi, zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, antihistamini, oralna kontracepcija, tudi kemoterapija in zdravila, ki jih morajo jemati bolniki z aidsom. Če torej opazite, da je kmalu za tem, ko ste začeli jemati nekatera zdravila, začel vaš libido upadati, se posvetujte z zdravnikom. Morda vam bo, če bo seveda lahko, predpisal kakšna druga, a podobna zdravila, ali pa vam bo zmanjšal dozo.

7. Nezadovoljstvo z lastnim telesom

Če se v svoji koži ne počutite dobro, če na primer mislite, da ste predebeli ali presuhi, da imate premajhne prsi ali premajhnega korenjaka, če se počutite neprivlačno, potem je lahko prav to negativno dojemanje sebe oziroma lastnega telesa krivo, da ne čutite nikakršne želje po seksu. Poskušajte torej premagati ta negativen odnos do sebe, poskušajte si izboljšati samopodobo in se spet dobro počutiti v svojem telesu.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587