Vizita.si
Verjeli ali ne – opravljanje je koristno za žensko zdravje!

Zdravje

Navade, zaradi katerih lahko zbolite

Ni.J.
23. 03. 2010 09.02
0

Lahko so moteče, skoraj neopazne, včasih pa celo nevarne. Ne glede na to, ali so dobre ali slabe, pa lahko veliko povedo o vašem psihičnem in fizičnem stanju. Na videz še tako nepomembna navada je lahko namreč tudi izjemno nevarna.

Katere navade so koristne za vaše zdravje in katere ne?
Katere navade so koristne za vaše zdravje in katere ne?FOTO: iStockphoto
Ker zdravniki velikokrat povprašajo svoje paciente o njihovih navadah, da lažje odkrijejo vzrok bolezni, je pomembno vedeti, katera navada lahko nakazuje na začetek bolezni. “Neprestano praskanje je na primer lahko posledica sraba oziroma garij, lahko pa je tudi znak sladkorne bolezni,“ pravi dr. Patrick Cadigan. “Praskanje pa je poleg tega lahko tudi simptom bolezni jeter, saj se srbečica pogosto pojavi pred razvojem zlatenice,“ dodaja. Kaj torej razkrivajo vaše navade o vašem zdravju?

Opravljanje male potrebe ponoči

Otroci, katerih starši imajo težave z alkoholom, naj bi raje uživali sladkarije in sladko pijačo, poleg tega pa naj bi bili ti otroci v prihodnosti izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj odvisnosti od alkohola in depresije.
Otroci, katerih starši imajo težave z alkoholom, naj bi raje uživali sladkarije in sladko pijačo, poleg tega pa naj bi bili ti otroci v prihodnosti izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj odvisnosti od alkohola in depresije. FOTO: iStockphoto
Pogosto uriniranje pri moških lahko nakazuje na težave s prostato. Morda ne gre za rakavo tvorbo, ampak benigno hiperplazijo prostate (BHP), katere simptomi se razvijejo pri več kot polovici moških starih 60 let in do 90 odstotkih moških starih 70 let in več. Prvi znaki BHP so težave z začetkom uriniranja, četudi ima moški poln mehur, ter pogosto odvajanje urina. Če ponoči torej pogosto urinirate, obiščite svojega osebnega zdravnika, saj je bolezen ozdravljiva.

Nemirnost

Čeprav so nemirni ljudje velikokrat moteči za okolico, pa nemirnost v resnici ni škodljiva. Nemirni ljudje namreč porabijo veliko več kalorij in na ta način ohranjajo primerno telesno težo. Če ste torej velikokrat nemirni, vam zaradi tega ni treba skrbeti. Nemirnost je problematična le, če se pojavijo težave z nogami. Takrat je lahko nemir posledica sindroma nemirnih nog, ki ga je mogoče ozdraviti.

Smrčanje

Smrčanje je lahko posledica spalne apneje, potencialno nevarne težave z dihanjem, ki naj bi povečevala tveganje za nastanek bolezni srca. Apneja prizadene približno štiri odstotke moških in dva odstotka žensk, povzroča pa jo sesedanje zgornjega dela dihalnih poti med spanjem. Pri osebi s to boleznijo se zaprejo dihalni kanali, kar lahko povzroči tudi več desetsekundno prekinitev dihanja. Povezana je z debelostjo, visokim krvnim tlakom in odpovedjo srca, apneja pa poleg tega povečuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni za približno 50 odstotkov. Najboljše zdravilo proti apneji je izguba odvečne telesne teže, nekaterim bolnikom pa pomagajo tudi z maskami ali operacijo. Če imate torej težave z dihanjem, nenaspanostjo in močnim smrčanjem, obiščite svojega zdravnika.

Smrčanje je lahko posledica spalne apneje, ki povečuje tveganje za nastanek bolezni srca.
Smrčanje je lahko posledica spalne apneje, ki povečuje tveganje za nastanek bolezni srca.FOTO: iStockphoto

Žvečenje

Čeprav učitelji učencem pogosto ne dovolijo žvečiti med poukom, so britanske raziskave pokazale, da žvečenje spodbuja delovanje možganov in povečuje koncentracijo. To je morda posledica tega, da žvečenje pospešuje srčni utrip in poveča dotok kisika in glukoze v možgane. Če žvečite, s tem ni nič narobe. Poskrbite le, da boste žvečili žvečilni gumi brez sladkorja in tako manj škodili svojim zobem.

Poležavanje v postelji

Redno jutranje poležavanje v postelji in spanje po več kot osem ali deset ur na dan naj bi podvojilo tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni, prekomerno spanje pa je lahko tudi znak depresije, zato nujno obiščite svojega zdravnika.

Verjeli ali ne – opravljanje je koristno za žensko zdravje!
Verjeli ali ne – opravljanje je koristno za žensko zdravje! FOTO: iStockphoto
Opravljanje

Opravljanje naj bi ugodno vplivalo na žensko duševno zdravje. Opravljivke naj bi namreč bile srečnejše in bolj zdrave, saj opravljanje povečuje raven hormona progesterona v telesu, ki je zaslužen za zmanjševane stresa in zaskrbljenosti. Progesteron pa ima poleg tega še nekaj pozitivnih učinkov – pripravlja maternico na nosečnost, preprečuje nastanek infekcij, omejuje tvorjenje estrogena, ki povečuje tveganje za nastanek raka ter povečuje žensko željo po druženju.

Hihitanje

Hihitanje je morda eden najboljših načinov za ohranjanje nizke telesne teže. Zgolj 15 minut smeha na dan naj bi pomagalo porabiti približno 2,5 kilograma maščobe na leto. Telo za močan smeh namreč porabi približno enako energije kot za kilometer hoje, saj pospešuje srčni utrip. Smeh poleg tega krepi imunski sistem in v možganih spodbuja proizvajanje kemikalij, ki povzročajo dobro počutje, zato poskrbite, da se boste veliko smejali!

Preklinjanje

Preklinjanje lajša bolečine. Če se torej poškodujete in pri tem izrečete nekaj kletvic, boste lažje prenesli bolečino in jo tudi dlje časa prenašali. Raziskava, ki so jo opravili, je namreč pokazala, da osebe, ki glasno preklinjajo, lahko prenašajo bolečino skoraj 50 odstotkov dlje kot tisti, ki ne preklinjajo.

Smeh je pol zdravja!
Smeh je pol zdravja!FOTO: iStockphoto

Želja po hitrosti

Vožnja hitrega avtomobila pri moških povečuje raven testosterona in ugodno vpliva na njihovo zdravje. Testosteron namreč zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca, sladkorne bolezni in depresije. Če nimate možnosti kupiti hitrega avtomobila, nič zato. Alternativa hitrosti je navijanje za športno ekipo, ki nosi dres rdeče barve. Raziskave so namreč pokazale, da tudi to povečuje raven testosterona v krvi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587