Vizita.si
Matere dvojčkov so plodnejše, bolj zdrave in živijo dlje, strokovnjaki pa so ugotovili tudi, da imajo v krvi več inzulinu podobnega rastnega faktorja IGF-1.

Pediatrija

Kaj vpliva na nastanek dvojčkov?

Ni.J.
13. 10. 2011 13.24
0

Misel na dvojčke v nekaterih vzbuja strah, drugi pa si jih želijo bolj kot vse na svetu. Ne glede na to je na dvojčkih nekaj posebnega. Kaj vpliva na to, ali bo ženska imela dvojčke?

Matere dvojčkov so plodnejše, bolj zdrave in živijo dlje, strokovnjaki pa so ugotovili tudi, da imajo v krvi več inzulinu podobnega rastnega faktorja IGF-1.
Matere dvojčkov so plodnejše, bolj zdrave in živijo dlje, strokovnjaki pa so ugotovili tudi, da imajo v krvi več inzulinu podobnega rastnega faktorja IGF-1.FOTO: iStockphoto
Že res, da je porod dvojčkov včasih nekoliko bolj zapleten, vendar njihova vzgoja ni prav nič napornejša. Nasprotno, raziskave so pokazale celo, da dvojčki pozitivno vplivajo na zdravje matere. Poleg tega so nekatere raziskave pokazale tudi, da se dvojčki rodijo ženskam, ki so sicer bolj zdrave, plodnejše in v povprečju živijo dlje, ter ženskam, katerih otroci, ki jih imajo pred rojstvom dvojčkov ali po njem, so sicer večji in bolj razviti. A kaj sploh vpliva na to, ali bo ženska imela dvojčka ali ne?

Ena od razlag pravi, da imajo ženske, ki so rodile dvojčke, v organizmu večje količine IGF-1, inzulinu podobnega rastnega faktorja. Gre za beljakovine, ki spodbujajo rast zarodka in delovanje jajčnikov ter tako povzročijo, da ti lahko sprostijo več kot eno jajčece. Znano je, da se dvojčki pojavljajo tudi pri živini, ki ima višje količine IGF-1.

Enojčki žensk, ki so imele prej ali kasneje tudi dvojčke, so v povprečju večji in težji.
Enojčki žensk, ki so imele prej ali kasneje tudi dvojčke, so v povprečju večji in težji. FOTO: iStockphoto

Večji otroci

Nekatere ženske so nagnjene k rojevanju dvojčkov, ta nagnjenost pa je v družini že več generacij zaporedoma. Ena od hipotez predpostavlja, da je to posledica višjih količin beljakovin IGF-1. Ker IGF-1 pospešuje rast fetusa, so raziskovalci analizirali podatke o rojevanju žensk iz ruralne Afrike. Primerjali so porodno težo otrok pri ženskah, ki so pred rojstvom enega otroka ali po njem rodile tudi dvojčke, s porodnimi težami otrok žensk, ki niso rodile dvojčkov. Otroci žensk, ki niso nikoli rodile dvojčkov, so bili v povprečju veliko manjši in lažji. Raziskovalci so na podlagi študije tako ugotovili, da je za razvoj dvojčkov ključna količina IGF-1 v organizmu mater.

Druga raziskava, ki so jo opravili v Utahu, je poleg tega pokazala, da so ženske, ki so rodili dvojčke, enojajčne ali dvojajčne, veliko bolj zdrave, plodnejše in imajo daljšo življenjsko dobo od žensk, ki niso nikoli rodile dvojčkov.

Na količino IGF-1 v telesu in na njegovo proizvodnjo naj bi vplivali geni, gibanje in tudi prehrana, predvsem mlečni izdelki, morske ribe, govedina, jajca in perutnina.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587