Vizita.si
Uporaba tobačnih izdelkov povzroči vsako leto več smrti. Število umrlih naj bi se v zadnjem desetletju kar potrojilo!

Novice

Kaj vsakih šest sekund ubije nekoga?

Ni.J.
23. 03. 2012 08.08
5

Število smrti zaradi uživanja tobačnih izdelkov se je v zadnjih desetih letih skorajda potrojilo, poleg tega pa zaradi uporabe teh izdelkov vsakih šest sekund umre ena oseba, je pokazala nova študija.

Uporaba tobačnih izdelkov povzroči vsako leto več smrti. Število umrlih naj bi se v zadnjem desetletju kar potrojilo!
Uporaba tobačnih izdelkov povzroči vsako leto več smrti. Število umrlih naj bi se v zadnjem desetletju kar potrojilo!FOTO: Reuters
Število smrti, ki so povezane z rabo tobačnih izdelkov, se je v zadnjem desetletju potrojilo, velika tobačna podjetja pa ves čas spodkopavajo trud zdravstvenih organizacij, da bi rešile milijone življenje, so v poročilu zapisali pripadniki organizacije World Lung Fundation (WLF), pod okriljem katere je potekala študija. Dodajajo, da bo samo v tem stoletju zaradi kajenja umrla približno milijarda ljudi, če se bo sedanji trend, da vsakih šest sekund nekdo umre zaradi tobaka, nadaljeval.

V zadnjih desetih letih naj bi tobak povzročil približno 50 milijonov smrti, poleg tega pa je tobak 'kriv ' za 15 odstotkov vseh moških smrti in 7 odstotkov vseh ženskih smrti. Na Kitajskem tobak velja za morilca številka ena, saj letno povzroči 1,2 milijona smrti, to število pa naj bi se do leta 2030 povzpelo na 3,5 milijona, so raziskovalci zapisali v poročilu.

Število kadilcev naj bi se v razvitih delih sveta sicer zmanjševalo, vendar pa raziskovalci porast opažajo v revnih deželah. “Če ne bomo ukrepali, se bodo napovedi za prihodnost, ki so grozljive, začele uresničevati,“ pravi Michael Eriksen, eden od avtorjev študije in direktor inštituta za javno zdravje (Institute of Public Health) na georgijski univerzi. “Število smrti zaradi tobaka se naglo povečuje predvsem v razvijajočem delu sveta, še posebej Aziji, Srednjem vzhodu in Afriki, zato bo potrebno ukrepati.“

Skoraj 80 odstotkov ljudi, ki so umrli zaradi s tobakom povezanih bolezni, prihaja iz držav, v katerih so prihodki izjemno nizki. V Turčiji tako bolezni, ki jih povzroča kajenje, povzročijo kar 38 odstotkov vseh moških smrti. Vendar pa kajenje ubija tudi v bogatejših državah. Tako kajenje ostaja tudi glavni vzrok ženskih smrti v Ameriki.

Peter Baldini iz WLF za tako ogromno število smrti krivi tobačno industrijo, ki se ne ozira na pogubne posledice kajenja in “zavaja uporabnike ter s tem spodkopava zdravstveno politiko, ki bi lahko rešila milijone.“ V poročilu strokovnjaki nadalje opozarjajo na to, da je tobačna industrija stopila v boj s protikadilsko politiko in zavira uvedbo enotnih embalaž, zakonskih opozoril o prepovedi kajenja na javnih mestih, zdravstvenih opozoril in promocijskih tekstov za odvajanje od kajenja. Njihove ukrepe in dejanja zdravstvena stroka obsoja, saj meni, da bi morali uporabniki tobačnih izdelkov natančno vedeti, kakšne posledice prinaša ta škodljiva razvada.

Kajenje strokovnjaki povezujejo z rakom pljuč in drugimi kroničnimi boleznimi pljuč, kot je na primer KOPB, kronična obstruktivna pljučna bolezen, pomembno pa naj bi povečevalo tudi tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja, ki v svetu terjajo največ žrtev.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587