Vizita.si
Ženske imajo nekoliko drugačno presnovo kot moški, predvsem pa imajo manj mišične mase, kar je, kot opozarja mag. Andrej Kravos, eden izmed razlogov, da se ženske lažje zredijo.

Novice

Zakaj se redimo?

V.V.
18. 05. 2012 09.51
0

Debelost je bolezen sodobnega časa, saj je v razvitem svetu in tudi v Sloveniji čezmerno težkih že več kot 60 odstotkov ljudi. Kateri so tisti najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na debelost, nam je pojasnil splošni zdravnik mag. Andrej Kravos.

Ženske imajo nekoliko drugačno presnovo kot moški, predvsem pa imajo manj mišične mase, kar je, kot opozarja mag. Andrej Kravos, eden izmed razlogov, da se ženske lažje zredijo.
Ženske imajo nekoliko drugačno presnovo kot moški, predvsem pa imajo manj mišične mase, kar je, kot opozarja mag. Andrej Kravos, eden izmed razlogov, da se ženske lažje zredijo.FOTO: iStockphoto
Pogovarjali smo se s strokovnjakom asist. mag. Andrejem Kravosom, dr. med., specialistom splošne medicine, iz Žalca, ki nam je razkril, kateri so najpogostejši vzroki za debelost pri ženskah, kako ta vpliva na plodnost in ali je teža posameznika res zapisana v genih.
Pogovarjali smo se s strokovnjakom asist. mag. Andrejem Kravosom, dr. med., specialistom splošne medicine, iz Žalca.
Pogovarjali smo se s strokovnjakom asist. mag. Andrejem Kravosom, dr. med., specialistom splošne medicine, iz Žalca. FOTO: osebni arhiv

Ženske imajo nekoliko drugačno presnovo kot moški, predvsem pa imajo manj mišične mase, kar je, kot opozarja mag. Andrej Kravos, eden izmed razlogov, da se ženske lažje zredijo. A izjemno pomembno je, da imajo tudi ženske uravnano telesno težo, saj lahko v nasprotnem primeru poleg številnih zdravstvenih težav naletijo tudi na težave s plodnostjo ali težave v času nosečnosti. Ker so maščobne celice hormonsko aktivne, se lahko zaradi debelosti poruši razmerje spolnih hormonov in posledično se zmanjša plodnost.

Poleg manjše mišične mase so ženske debelosti bolj izpostavljene, ker navadno opravljajo manj fizičnih del kot moški. ''Res je, da je obdobje med 25. in 45. letom najbolj aktivno, je pa pogosto tudi zelo stresno. V tem obdobju ženskam ni lahko. Združevati morajo svoje službene in materinske obveznosti, od same nosečnosti in obdobja dojenja. Takrat se telo spremeni. Velikokrat se teža pridobi ravno v tem obdobju,'' opozarja Kravos. Pomemben dejavnik pa je tudi dednost: ''Dedna nagnjenost k debelosti je dokazana.'' Kljub temu pa poudarja, da je debelost predvsem psihosocialna bolezen in odvisna predvsem od življenjskega sloga. ''Če vidimo na sprehodu družino, v kateri imajo vsi čezmerno telesno težo, je pogosteje vzrok nezdrav življenjski slog kot geni,'' dodaja Kravos.

Tako pri moških kot tudi pri ženskah je ključna napaka ta, da še vedno dobimo od 40 do 50 odstotkov energije iz zaužitih maščob, kar je odločno preveč. Običajno je teh največ v hitri prehrani.  Kravos opozarja, da je velika napaka tudi ta, da ne zajtrkujemo in jemo pozne ali obilne večerje, poleg tega pa tudi obrokov navadno ni od 4 do 5, kot je priporočeno. Ključni recept za uspeh je po njegovem mnenju zagotovo manj jesti in se več gibati: ''Najhitreje se višek kcal vnese v telo s hrano, ki vsebuje veliko maščob, veliko sladkorja ali veliko enostavnih ogljikovih hidratov. Odgovor je v pitju zadostnih količin vode in veliko zelenjave.'' Poleg tega je v današnjem načinu življenja količina gibanja premajhna. Prav tako zaužijemo preveč hrane, predvsem energijsko goste hrane, ki je običajno osiromašena vitaminov in antioksidantov. ''Dobro se je izogibati živilom, ki imajo velik delež nasičenih maščobnih kislin in enostavnih sladkorjev, ter izdelkom iz bele moke. Tudi živila, ki so bila skladiščena ali so bila uvožena iz oddaljenih dežel, je bolje zamenjati s sezonskim sadjem in zelenjavo,'' svetuje Kravos.

V Sloveniji je veliko dobrih programov, ki so lahko v pomoč pri hujšanju, zdravnik pa priporoča naslednje: ''V številnih večjih zdravstvenih domovih so na voljo tudi brezplačne delavnice CINDI. Kdor pa se v skupini ne počuti najbolje, pa se lahko odloči za individualne programe, ki jih je prav tako veliko. Tudi sam s svojo ekipo sem na voljo vsem zainteresiranim na e-naslovu: ordinacija.kravos.dms@gmail.com ali na tel. 070 363750.'' Poleg tega zagovarja tudi hipokalorične diete, ki so prav tako uspešne pri hujšanju.

Kot pravi Kravos, so tudi kratkotrajne nizkoenergijske diete varne in učinkovite. Diete, ki temeljijo na znižanem kalorijskem vnosu, lahko ločimo na nizkoenergijske diete (800–1200 kcal/dan) in zelo nizkoenergijske diete (< 800 kcal/dan). Slednje običajno potekajo pod zdravniškim nadzorom, trajajo le nekaj tednov do mesecev in so primerne za ljudi z indeksom telesne mase (ITM), višjim od 30, ki jim kljub spremembi prehranjevanja in telesni vadbi ni uspelo shujšati. Tovrstna dieta pa ni primerna za nosečnice in doječe matere ter otroke in najstnike (razen v primeru posebnih vodenih programov hujšanja). Posebna previdnost je potrebna tudi pri starejših in pri ljudeh z resnimi bolezenskimi znaki ali tistih, ki jemljejo zdravila za obvladovanje kroničnih bolezni. Pri teh je posvet z zdravnikom nujen.

Druga metoda hujšanja je zelo nizkoenergijska dieta oz. to je relativno kratkoročna dieta s hitro izgubo telesne teže (1,4–2,5 kg/teden), pri čemer uživamo vso hrano v obliki polnovrednih nadomestkov obroka. Ti morajo biti seveda temu primerno osnovani, saj nam v obdobju hujšanja predstavljajo edini vir prehrane. Kravos ob tem opozarja: ''Večina izdelkov, ki jih lahko najdemo na policah pod imenom nadomestila obroka, ni primernih za zelo nizkoenergijsko dieto, saj ne vsebujejo vseh hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje v obdobju hujšanja; najmanj 50 g beljakovin, cca 50 g ogljikovih hidratov in cca 10 g vlaknin dnevno pa tudi esencialne maščobne kisline, vitamine in minerale. Ključno je, da znamo pri takšnih dietah izbrati pravi produkt.''

Uspehi pri hujšanju so zelo različni. Debelost je kronična bolezen in temu primerno jo je treba tudi obravnavati. Prava pot do uspeha na poti izgube kilogramov pa je zagotovo sprememba življenjskega sloga.

 

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587