Vizita.si
Trdovratni virusi

Infekcijske bolezni

Kako dolgo smo kužni po črevesno-trebušnih virusih?

Alenka Mirt Iskra
08. 01. 2010 08.51
0

V zimskih mesecih krožijo različni virusi, med njimi tudi trebušno-črevesni, ki povzročajo bruhanje in drisko, lahko tudi dehidracijo, zato je treba posebej paziti na otroke, če obolijo. Kako dolgo smo kužni, je odvisno od virusa, ki ga dobimo.

Trdovratni virusi
Trdovratni virusiFOTO: iStockphoto
Številne viruse povzroča gastroenteritisi, vključno z norovirusi in rotavirusi.

Norovirus: Norovirus je najpogostejši vzrok virusnega gastroenteritisa pri odraslih. Simptomi (bruhanje in driska) se pojavijo v enem do treh dneh od okužbe. Pri okužbi z norovirusi ste kužni od trenutka, ko se začnete počutiti slabo. Čeprav se po dnevu ali dveh začnete počutiti bolje, ste kužni še vsaj tri dni, podatki kažejo, da so nekateri kužni celo še dva tedna po izbruhu obolenja. Običajno so dlje kužni otroci.

Najboljša preventiva je umivanje rok
Najboljša preventiva je umivanje rokFOTO: iStockphoto

Rotavirus: Rotavirus je najpogostejši vzrok virusnega gastroenteritisa pri dojenčkih in majhnih otrocih. Simptomi rotavirusne okužbe se pokažejo en do dva dni po izpostavljenosti virusu. Okuženi z rotavirusom so okuženi, še preden se pojavijo prvi znaki bolezni in so kužni še vsaj dva tedna po tem, ko znakov obolenja ni več.

Da bi se izognili okužbi, si pogosto umivajte roke, z milom in toplo vodo, lahko si jih tudi razkužite. Bolni naj ima svojo brisačo, njegov pribor, ki ga uporablja, pa takoj dobro operite. Virusi, ki povzročajo gastroenteritis, se širijo prek tesnega stika z okuženimi osebami, na primer z izmenjavo hrano ali jedilnim priborom. Dobra higiena je pogoj, da se virus ne širi med druge družinske člane.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587