Vizita.si
Prav to, kakšne naprave oziroma telovadne pripomočke imajo v fitnesu, je zelo pomembno in vsekakor vpliva na to, ali boste res redno hodili na telovadbo ali ne.

Zdravje

Kako izbrati pravi fitnes?

E. D.
21. 02. 2011 08.18
0

Da vedno znova obupate nad obljubo samemu sebi, da boste redno hodili v fitnes, telovadili in enkrat za vselej shujšali ter si izoblikovali telo, je morda krivo to, da nikoli ne izberete pravega fitnesa. Preverite, kaj vse je pri izbiri fitnesa pomembno!

Za marsikoga je pomembno, kakšno je splošno vzdušje v fitnesu, kjer bo nekajkrat tedensko treniral in preživljal svoj prosti čas.
Za marsikoga je pomembno, kakšno je splošno vzdušje v fitnesu, kjer bo nekajkrat tedensko treniral in preživljal svoj prosti čas.FOTO: iStockphoto
1. Lokacija

Če bo fitnes precej oddaljen od vašega doma ali službe, če se bo nahajal na odročnem kraju in vam bo pot vzela preveč časa ter napora, je več verjetnosti, da boste po mesecu ali dveh obupali. Zato je dobro, da se vpišete v takšen fitnes, ki je največ 10 minut vožnje oddaljen bodisi od vašega doma bodisi službe. In če se le da, naj bo tudi v bližini kakšne postaje mestnega prometa – saj veste, za primere, da vam bo boljša polovica vzela avto in boste morali do njega z mestnim avtobusom. Čeprav vam v tem primeru še vedno ostane kolo – tako se boste že na poti v fitnes dodobra ogreli in telo pripravili na akcijo.

2. Priporočila prijateljev

Zelo koristno je iz prve roke dobiti kakšne informacije o fitnesu, v katerega se nameravate vpisati. Če torej tja, kamor se nameravate tudi vi vpisati, zahaja kateri od vaših sodelavcev, prijateljev, znancev, sorodnikov, ga izprašajte prav vse, kar vas zanima – ali je osebje prijazno in pripravljeno pomagati, ali v fitnes zahajajo razmeroma prijetni ljudje, ali je lepo urejen in čist, ali ima na voljo dovolj naprav, uteži, drugih telovadnih pripomočkov …

Prav to, kakšne naprave oziroma telovadne pripomočke imajo v fitnesu, je zelo pomembno in vsekakor vpliva na to, ali boste res redno hodili na telovadbo ali ne.
Prav to, kakšne naprave oziroma telovadne pripomočke imajo v fitnesu, je zelo pomembno in vsekakor vpliva na to, ali boste res redno hodili na telovadbo ali ne. FOTO: iStockphoto

3. Razpoložljive naprave in telovadni pripomočki

Prav to, kakšne naprave imajo v fitnesu, je zelo pomembno in vsekakor vpliva na to, ali boste res redno hodili na telovadbo ali ne. Kajti če ste si zamislili, da boste trikrat tedensko v fitnesu vsaj po pol ure tekli na tekaški stezi, v fitnesu pa bodo imeli le tri naprave, namenjene teku, ki bodo vedno zasedene, boste čez čas verjetno izgubili voljo in prenehali obiskovati fitnes center. Enako velja za kakšne druge pripomočke, kot so razne uteži, trakovi, žoge … Če ste si zamislili trening z veliko napihljivo žogo, pa v fitnesu nimajo niti ene, vas bo to morda odvrnilo od telovadbe.

4. Urnik

Pri izbiri fitnesa še kako šteje tudi to, da je odprt takrat, ko imate vi čas. Če morate na primer zaradi delovnih in družinskih obveznosti na telovadbo v zgodnjih jutranjih urah, boste morali poiskati fitnes, ki svoja vrata odpre že ob sedmih zjutraj ali celo prej. Če pa boste lahko telovadili le bolj pozno zvečer, morate iskati takšno telovadnico oziroma fitnes, ki obratuje pozno v noč. Nekateri pa trening naredijo kar med odmorom za kosilo in ti morajo biti pozorni, da fitnes, v katerega se vpisujejo, nima deljenega delovnega časa.

5. Vzdušje

Za marsikoga je pomembno tudi, kakšno je tisto splošno vzdušje v fitnesu, kjer bo nekajkrat tedensko treniral in preživljal svoj prosti čas. Kajti če bo v njem vladala dobra energija oziroma če se boste v njem počutili zares dobro, boste z veseljem hodili na treninge in obratno – če se v fitnesu ne boste počutili dobro, se boste telovadbi izmikali in zna se zgoditi, da boste po nekaj tednih celo obupali. A ne zato, ker bi bili leni oziroma ker si ne bi želeli izoblikovati postave ter izboljšati splošnega počutja, temveč preprosto zato, ker se v fitnesu ne boste počutili dobro in vas tja ne bo vleklo. Zato se, preden si dokončno izberete fitnes oziroma telovadnico, nekajkrat testno odpravite tja in opazujte ljudi ter atmosfero. Prisluhnite glasbi, ki se vrti v ozadju, in premislite, ali na vas deluje spodbudno ali vas, ravno obratno, spravlja ob živce. Preverite, ali je v fitnesu, ki ga nameravate obiskovati, za vaš okus prevelika gneča ali je morda za vaš okus nekoliko premalo obljuden. Če vam bo po teh nekaj testnih obiskih fitnes ustrezal, nikar ne odlašajte in se vpišite, če ne, poiščite kakšno drugo možnost.

Če v fitnes, kamor se nameravate tudi vi vpisati, zahaja kateri od vaših sodelavcev, prijateljev, znancev, sorodnikov, ga izprašajte prav vse, kar vas zanima.
Če v fitnes, kamor se nameravate tudi vi vpisati, zahaja kateri od vaših sodelavcev, prijateljev, znancev, sorodnikov, ga izprašajte prav vse, kar vas zanima.FOTO: iStockphoto

6. Čistoča

Pomemben dejavnik, ki igra odločilno vlogo pri tem, ali se boste odločili za nek fitnes oziroma telovadnico ali ne, je gotovo tudi čistoča. So naprave zaprašene in umazane od znoja ali so redno in ustrezno čiščene? So garderobe in prostori za tuširanje snažni in lepo urejeni? So tako v samem fitnesu kot v garderobah na voljo tudi razkužila? Vse to je še kako pomembno pri odločanju, ali boste redno obiskovali nek fitnes oziroma telovadnico ali ne.

7. Profesionalnost uslužbencev

Če boste pri treniranju vsaj na začetku potrebovali nekaj pomoči, potem je še toliko bolj pomembno, da se pozanimate, ali so v fitnesu na voljo kakšni osebni trenerji, ki brezplačno svetujejo in pomagajo strankam ali jim na začetku, ob vpisu v fitnes, celo napišejo program treningov. Seveda pa morajo biti ti fitnes uslužbenci oziroma trenerji dovolj usposobljeni, da vam bodo znali pravilno pomagati in vas pripeljati do želenega cilja. O njihovi profesionalnosti lahko povprašate kar njih same, vodjo fitnesa ali pa preverite, ali so morda na stenah fitnesa razobešene njihove diplome, ki pričajo o uspešnem zaključku določenih strokovnih usposabljanj.

8. Cena

Nenazadnje pri odločitvi, kateri fitnes boste obiskovali, veliko vlogo igra tudi cena. Če je fitnes še tako čist, lepo urejen, če ima še tako dobro atmosfero in vrhunske trenerje, vam prav nič ne koristi, če so cene vrtoglavo visoke in si karte v takšnem fitnes centru nikakor ne morete privoščiti. A nikar ne bodite potrti in slabe volje. Iščite naprej. Gotovo kje v bližini obstaja še kakšen, cenovno ugodnejši fitnes, ki bo zadoščal vsaj določenim kriterijem.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587