Vizita.si
image (28)

Novice

Kako je lahko dojenčka skoraj ubil en poljub?

L.E.
13. 05. 2016 09.10
2

Novorojenčica se je borila za svoje življenje, potem ko jo je poljubil družinski prijatelj z izbruhom herpesa na ustnicah. Za odraslega virus, ki ga povzroča, ni življenjsko ogrožujoč. A je pri dojenčku, ki še ni dopolnil tri mesece, je drugače.

 

Chloe Clare je imela komaj 5 dni, ko se je njeno stanje nenadoma kritično poslabšalo. Diagnoza: vnetje možganskega tkiva, ki ga je povzročil virus herpes simpleksa. 35-letni materi Lynette Clare so dejali, da hči morda noči ne bo preživela. Nekaj časa tudi sploh niso vedeli, s čim se bojujejo. Zakaj je njeno stanje nenadoma kritično. Na srečo so dovolj hitro ugotovili, da je vnetje povzročil poljub nekoga z izbruhom herpesa na ustnicah, in so ji lahko še pravočasno predpisali protivirusna zdravila.

Ko so mi prvič povedali, da je vnetje povzročil herpes, sem bila prav presenečena, da lahko nekaj tako preprostega dojenčka skoraj ubije. Nekaj, za kar si nihče ne bi mislil, da je lahko tako nevarno.

"Povsem naravno je, da želiš poljubiti novorojenčka, ga zasuti s poljubi in ljubeznijo," pripoveduje Lynette, sicer mati štirih otrok. "Ko so mi prvič povedali, da je vnetje povzročil herpes, sem bila prav presenečena, da lahko nekaj tako preprostega dojenčka skoraj ubije. Nekaj, za kar si nihče ne bi mislil, da je lahko tako nevarno. Nisem vedela, da je herpes lahko za novorojenčka življenjsko ogrožujoč. Zato tudi govorim svojo zgodbo, ker mislim, da bi to moralo več ljudi izvedeti."

Tisti dan je bila Chloe bolj zaspana kot običajno, se spominja. Nekje ob pol osmih zvečer pa je njena temperatura močno narasla, čeprav so bili njene ročice in stopala mrzli. Družina je pohitela na urgenco. Na srečo so jo zdravniki uspeli rešiti. A v bolnišnici je morala biti še tri tedne, preden si je opomogla. "Ko so mi zdravniki povedali, da morda ne bo preživela noči, je bilo grozno. Mislila sem, da jo bom izgubila in z njo sem ostala celo noč. Na srečo so ugotovili, da je vzrok virus in so ji dali še pravočasno protivirusna zdravila. Nanje se je na srečo tudi dobro odzvala. Res smo imeli srečo. Kasneje so mi povedali tudi, da bi lahko bilo drugače, če je ne bi peljali k zdravniku do jutra. Nihče me ni nikoli opozoril, da je herpes lahko tako nevaren. Kot starš se ne moreš nikoli pripraviti na to, da ti zdravnik reče, da tvoj pet dni star otrok morda ne bo preživel. To je nočna mora, ki je ne bom nikoli preživela." Pred približno tremi meseci starosti dojenček enostavno nima dovolj razvitega imunskega sistema, da bi se lahko spopadel z virusom herpesa, zato je treba do takrat res paziti.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587