Vizita.si
image (28)

Novice

Zakaj je nenadoma umrla tako mlada?

L.E.
10. 12. 2012 08.19
7

Gripa je bolezen, ki se v hladnejših mesecih pojavlja vsako leto. Ni ravno prijetna, vendar sicer povsem zdravi mladostniki zaradi nje ne bi smeli kar umreti. Kaj je bilo tokrat drugače?

28-letna Angležinja Niyousha Haki je bila povsem zdravo dekle, ko jo je nekega dne začela mučiti gripa, toda danes njena družina objokuje njeno izgubo. Za to krivijo reševalce, ki so jih klicali kar trikrat in niti enkrat niso pristali na to, da bi jo odpeljali v bolnišnico, vendar so ti pravzaprav ravnali povsem pravilno, saj si niso mogli predstavljati, da bi pri mladenki brez kakršnih koli drugih obolenj lahko prišlo do zapletov, ki bi se končali celo s smrtjo.

Niyousha je umrla pred dvema letoma, v času večje razširjenosti prašičje gripe, ko so reševalci še bolj pazili, da paciente s tako nalezljivo boleznijo ne bi odpeljali v bolnišnico. Gripa sicer niti ni bolezen, ki bi jo bilo treba zdraviti bolnišnično – to je načeloma potrebno edino, kadar zbolijo otroci, starostniki ali kronični bolniki, pri katerih je tveganje, da se pojavijo kakršni koli zapleti, veliko večje. Pravzaprav zdravnikom še vedno ni jasno, kako je prej povsem zdrava 28-letnica sploh lahko umrla. Toda dejstvo je, da je pet dni po začetku simptomov doživela srčni infarkt. Tega se sicer, če vas začne mučiti gripa, ne bi smeli bati. Vedno ni potrebna niti pomoč zdravnika. Dovolj je, da ostanete doma in počivate ter zdravite simptome. Piti morate tudi veliko vode.

Kot so povedale kar tri reševalne ekipe, ki so dekle obiskale na domu, Niyousha ni kazala nikakršnih posebnih simptomov. Morda ji je srce bilo nekoliko hitreje, bolj hitro in plitvo je dihala, toda nobeden od zdravnikov ni ocenil, da bi to lahko bilo nevarno. “Delovala je zelo živčna,“ je povedala ena izmed reševalk. “Zaradi tega je bilo težko reči, da hitro in plitvo dihanje denimo ni simptom anksioznosti, ampak nečesa drugega. Poleg tega nismo opazili, da bi imela še kakšne druge težave z dihanjem.“ Simptomi gripe so sicer naslednji: povišana telesna temperatura, bolečine v mišicah in kosteh, utrujenost, glavobol, občutek slabosti, izguba apetita, lahko tudi kašelj, manj pogosto izcedek iz nosu, njegova zamašenost in boleče grlo, ki so bolj znak prehlada. Ker gre za zelo nalezljivo bolezen, morate paziti, da si ob kašljanju in kihanju vedno pokrivate usta in nos ter da vsak robček po uporabi odvržete. Redno si tudi umivajte roke, površine, ki jih pogosto uporabljate, morajo biti večkrat očiščene. Če je bolan kdo drug v vaši bližini, se mu čim bolj izogibajte.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587