Vizita.si
Ker maček nikakor ni zabavna zadeva, je pomembno vedeti, kako ga čim prej pozdraviti ali vsaj olajšati simptome!

Zdravje

Kako najhitreje ugnati mačka?

Nataša Jurca
01. 01. 2010 02.31
3

Če berete ta članek, ste verjetno pregloboko pogledali v kozarec. Zdaj pa vas boli glava, vrti se vam, vid se vam megli, v želodcu pa vlada prava anarhija. Kaj storiti?

Ker maček nikakor ni zabavna zadeva, je pomembno vedeti, kako ga čim prej pozdraviti ali vsaj olajšati simptome!
Ker maček nikakor ni zabavna zadeva, je pomembno vedeti, kako ga čim prej pozdraviti ali vsaj olajšati simptome!FOTO: iStockphoto

Če ste se zabavali od sončnega zahoda po vse do vzhoda in praznovanje popestrili tudi z večjimi količinami alkohola, zdaj najverjetneje plačujete ceno za to. Neverjeten glavobol, vrtoglavica, občutljivost na svetlobo in zvok, bolečine v mišicah, razdražen želodec in prebavne motnje so pogosti spremljevalci prekomernega in nepremišljenega pitja alkohola. Ker pa 'maček' nikakor ni zabavna zadeva, je pomembno, da veste, kako ga čim prej pozdraviti ali vsaj olajšati simptome!

Sadni sokovi so vir vitaminov in sladkorja.
Sadni sokovi so vir vitaminov in sladkorja. FOTO: iStockphoto

Posezite po sadnih sokovih in se napolnite z vitaminom C

Zjutraj spijte sveže iztisnjen sok pomaranče, limone ali limete. Ker je limeta lahko premočna za vaš razdražen želodec, v kozarec vode stisnite svež sok limete in čajno žličko sladkorja ter nato premešajte in spijte po majhnih požirkih.

Sokovi vam bodo poleg vitamina C v kri pognali sladkor in olajšali mačka. Če je vaš želodec zelo razdražen, namesto pomarančnega ali limonovega spijte raje jabolčni sok.

Pijte veliko vode

Če prejšnji večer niste spili dovolj vode, je vaše telo zaradi alkohola dehidrirano, kar povzroča glavobol in slabo počutje. Da bi se tega rešili, pred spanjem in zjutraj, ko se zbudite, pijte veliko, veliko, veliko vode!

Čudežni napitki

– Mleko: spijte malo mleka zjutraj, ko se zbudite, vendar ne toliko, da vam bo slabo!

 Čokoladno mleko: pomagalo naj bi, če ga spijete pred spanjem.

– Kava: zjutraj skuhajte nesladkano črno kavo, vanjo dodajte nekaj kapljic limone in spijte.

– Paradižnikov sok: vsebuje veliko fruktoze, ki pomaga presnavljati alkohol.

 Izotonične pijače: rehidrirajo vaše telo, mu povrnejo elektrolite in soli.

– Sok kislega zelja: vsebuje veliko vitaminov in drugih hranilnih snovi.

Banane vsebujejo veliko kalija! Pojejte banano ali pa spijte vodo, v kateri ste skuhali bananine olupke.
Banane vsebujejo veliko kalija! Pojejte banano ali pa spijte vodo, v kateri ste skuhali bananine olupke.FOTO: iStockphoto

Banane so najboljše!

Olupite banano, sadež pojejte, olupke pa namočite v vročo vodo. Tekočino ohladite, iz nje odstranite olupke in jo spijte! Medtem ko ste zvečer veselo pili in hodili na malo potrebo, ste namreč izgubili veliko kalija, ki ga boste z bananami spet povrnili v telo. Seveda pa morate za pripravo tega bananinega 'zvarka' uporabiti kakšno bio banano, ki na olupku nima škodljivih sredstev.

Čajček za želodček

Proti mačku najbolje pomagata metin in zeleni čaj, saj pomirjata želodec in lajšata glavobol. Zelo učinkovit pa je tudi timijanov čaj, ki ga naredite tako, da pet do šest pretlačenih listov timijana za pet minut namočite v skodelico vroče vode in čaj spijete, dokler je še topel!

Ingver je odličen za odganjanje slabosti in glavobola.
Ingver je odličen za odganjanje slabosti in glavobola. FOTO: iStockphoto

Ingver odganja slabost

Ingver se je dolgo uporabljal za zdravljenje slabosti in utrujenosti. Glede na to, da so simptomi pri mačku podobni tistim, ki so značilni za morsko bolezen, je ingver odlična rešitev za vas. Pripravite si čaj iz ingverjeve korenine tako, da 10 do 12 rezin sveže ingverjeve korenine zmešate s štirimi skodelicami vode in pustite, da vse skupaj vre približno 10 minut. Umaknite z ognja, nekoliko ohladite, nato pa dodajte sok ene pomaranče, pol limone in med. Vse skupaj dobro premešajte in spijte.

Med vam bo rešil življenje!

Zmešajte med, limonov sok in vročo vodo, premešajte in spijte, boste videli, da pomaga! Napitek boste zlahka pogoltnili, nadomestil bo izgubljeno tekočino in sladkor v telesu, poleg tega pa med vsebuje veliko fruktoze, ki pomaga pri presnovi alkohola.

Dobri stari obkladki

Krpo ali brisačo namočite v mrzlo vodo in si jo položite na čelo – to bo rahlo olajšalo glavobol. Krpo lahko zamenjate tudi za vrečko, napolnjeno z ledom. Zavijte jo v brisačo in si jo šele nato nadenite na čelo.

Verjeli ali ne – počitek je še vedno najboljše zdravilo proti mačku!
Verjeli ali ne – počitek je še vedno najboljše zdravilo proti mačku!FOTO: iStockphoto

Hrana? Da, prosim!

Hrana je verjetno zadnje, na kar pomislite, če imate mačka. Toda nekaj morate pojesti, da bo vaše telo dobilo dovolj energije. Dokler vam želodec ne dopušča, ostanite na tekoči hrani – kurja ali goveja juhica sta najboljši! Ko lahko, pojejte nekaj konkretnejšega, na primer sendvič s slanino, ki naj bi bil odličen za zdravljenje mačka, toast ali riž.

Spanje, spanje in še enkrat spanje!

Verjeli ali ne, če imate mačka, je še vedno najboljši recept počitek. Privoščite si dolg spanec, s katerim boste pregnali glavobol in slabost. Ko se zbudite, pojdite pod tuš in na svež zrak. In verjemite, počutili se boste kot prerojeni!

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587