Vizita.si
Z vprašanjem, kako na potovanje, se ukvarjajo številni starši, ki želijo otrokom olajšati pot.

Novice

S čim na potovanje z otrokom?

Nataša Jurca
17. 07. 2014 09.28
1

Potovanje z majhnim otrokom že tako ni ravno enostavno. Večini staršev pa največjo dilemo predstavlja, katero prevozno sredstvo izbrati, da bi svojim najmlajšim čim bolj olajšali potovanje.

Z vprašanjem, kako na potovanje, se ukvarjajo številni starši, ki želijo otrokom olajšati pot.
Z vprašanjem, kako na potovanje, se ukvarjajo številni starši, ki želijo otrokom olajšati pot.FOTO: iStockphoto
Poletje je tu, prav tako dolgo pričakovane počitnice. Načrtovanje potovanja je še posebej, če imate otroke, vse prej kot enostavno, večini staršev pa eno največjih težav predstavlja izbira prevoznega sredstva. Večurno sedenje v avtomobilu je za malčka namreč naporno in dolgočasno, letenje pa lahko povzroči burno reakcijo in izzove neusmiljen jok, ki traja vse do pristanka. Zato vam predstavljamo nekaj nasvetov, na kaj morate biti pri izbiri prevoznega sredstva pozorni.

Potovanje z avtomobilom

Čeprav se morda sliši neresnično, je potovanje z avtomobilom za otroka najprijetnejše. Priporočljivo je, da pred odhodom preverite, v katerih mestih se lahko na poti ustavite, v avtomobil pa naložite nekaj plastenk vode. Če se boste ustavljali na bencinskih črpalkah, je dobra novica ta, da se ob skoraj vsaki nahaja tudi manjša restavracija z urejenimi sanitarijami, kjer lahko mirno in brez strahu previjete dojenčka ali pa se okrepčate. Pozorni bodite le, da se boste dovolj redno ustavljali, da boste lahko prezračili avtomobil, se nahranili, odžejali in previli otroka, na pot pa se raje kot ponoči, odpravljajte v zgodnjih jutranjih urah.

Vožnja v avtomobilu je udobna in praktična, saj se lahko ustavite, kadar koli želite. Kljub temu poskrbite, da otrokom med vožnjo ne bo dolgčas.
Vožnja v avtomobilu je udobna in praktična, saj se lahko ustavite, kadar koli želite. Kljub temu poskrbite, da otrokom med vožnjo ne bo dolgčas.FOTO: iStockphoto

Če je potovanje dolgo, otrokom največjo tegobo predstavlja dolgčas. Da bi se izognili nenehnemu tarnanju in vse prej kot prijetnemu joku, otroka pred odhodom nahranite z ogljikovimi hidrati. Zaužije naj kruh z marmelado, neslane krekerje, palčke ali sveže banane, med potjo pa naj raje kot mleko in sokove pije vodo. Če je vaš otrok na tekoči hrani, s seboj na potovanje vzemite termovko z vročo vodo, da boste lahko med potjo pripravljali obroke. Mlajši otroci bodo med vožnjo najverjetneje zaspali, medtem ko za starejše s seboj vzemite kakšno priljubljeno igračo, s katero se bo lahko zamotil. Poleg tega se nikar ne vozite v tišini – skoraj vsi otroci uživajo v glasbi, še raje pa ob glasbi kaj zapojejo in si tako krajšajo čas.

Otroka lahko povsem brez težav vzamete na letalo. Priporočljivo je le, da med vzletom in pristankom nekaj žveči ali pija, saj bo tako lažje uravnaval pritisk v ušesih.
Otroka lahko povsem brez težav vzamete na letalo. Priporočljivo je le, da med vzletom in pristankom nekaj žveči ali pija, saj bo tako lažje uravnaval pritisk v ušesih. FOTO: iStockphoto
Potovanje z letalom

Sprememba zračnega pritiska ob vzletu in pristanku lahko na otroka deluje neprijetno. Pediatri zato novopečenim mamicam priporočajo, da dojenčka v trenutku vzleta in pristanka prislonite na prsi in dojite ali pa jim daste stekleničko oziroma dudo, starejšim otrokom pa dajte za žvečiti žvečilni gumi ali mehak bonbon, saj bodo tako lažje uravnavali pritisk v ušesih. Čeprav so potovanja z letalom običajno kratkotrajnejša, imejte ob sebi stekleničko vode. Dojenje, previjanje in hranjenje na letalu ne predstavljajo nobene težave.

Vožnja z avtobusom

Za izlet z avtobusom se običajno odločajo starši, ki imajo že starejše otroke. Za dojenčke ta vrsta prevoznega sredstva namreč ni najprimernejša, saj se avtobus ne bo ustavil takrat, ko boste to želeli ali pa ko boste morali otroka previti oziroma nahraniti. S starejšimi otroki je tovrstna oblika potovanja enostavnejša. Poskrbite le, da boste v ročno prtljago, ki jo boste imeli s seboj ob sedežu, dali dovolj hrane in pijače ter da boste za otroke vzeli stvari, s katerimi si bodo krajšali čas – CD-predvajalnike, igrice … Vzamete lahko tudi knjige, vendar večini otrok (in odraslih) branje med vožnjo povzroči slabost.

Dobri stari vlak

Vlak je sicer vedno redkeje v uporabi kot prevozno sredstvo za daljša potovanja, vendar pa predstavlja izjemno udobno in prijetno obliko potovanja. Za razliko od avtobusa se na vlaku namreč lahko sprehajate, na njem lahko počivate, spite, pijete, jeste ter opravljate malo in veliko potrebo. Konstanten zvok vlaka otroke običajno pomirja, zato na njem hitro zaspijo, starši pa bodite pozorni, da boste s seboj vzeli dovolj hrane in pijače ter kakšno sladkarijo, saj vseh teh stvari ni mogoče kupiti na vseh vlakih. Nekateri imajo kljub temu zelo obširno ponudbo za potnike.

Če imate otroke mlajše od enega leta, najemite apartma z lastno kuhinjo, sicer pa brezskrbno uživajte, kjer koli že boste. Izogibajte se le močnemu soncu in vročini.
Če imate otroke mlajše od enega leta, najemite apartma z lastno kuhinjo, sicer pa brezskrbno uživajte, kjer koli že boste. Izogibajte se le močnemu soncu in vročini.FOTO: iStockphoto

Kdaj z otrokom na potovanje?

Zadnja leta starši na potovanja s seboj jemljejo že nekaj mesecev stare otroke, vendar pa pediatri v glavnem priporočajo, da s potovanji počakate vsaj, dokler otrok ni star šest mesecev. Razen seveda, če nimate morda lastnega apartmaja ali vikenda na morju oziroma v hribih. V tem primeru otroka lahko vzamete s seboj, če ima ta tri mesece ali več. Če se odločate za dopust na oddaljenih letoviščih in je vaš otrok mlajši od enega leta, poskrbite, da boste rezervirali apartma z lastno kuhinjo. Tako boste lažje otroku pripravljali potrebno hrano, saj obroki za tako majhne otroke v restavracijah največkrat niso primerni. Če nameravate otroka vzeti s seboj v hribe, pazite, da do prvega leta ne boste šli više kot do 1000 metrov nadmorske višine.

Medtem ko potujete, je pomembno, da otrok v avtomobilu sedi v svojem sedežu, ki je dobro pritrjen na zadnjih sedežih avtomobila. Če je otrok že večji, ga obvezno pripnite z varnostnim pasom, avtomobil pa naj po popolnoma varen – s seboj torej imejte pripomočke za prvo pomoč, aparat za gašenje požara, pri sebi pa imejte delujoči telefon in vodo.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587