Vizita.si
Tistega, ki laže, lahko izda nemirno beganje z očmi in grizenje ali oblizovanje ustnic.

Novice

Kako prepoznati lažnivca?

E.T.
04. 03. 2010 09.04
0

Izmikanje pogledu v oči, grizenje ustnic, opletanje z rokami je le nekaj znakov, ki lahko izdajo še tako veščega lažnivca. Že drobne, neobičajne geste in kretje so lahko namreč znak, da vam sogovornik laže.

Tistega, ki laže, lahko izda nemirno beganje z očmi in grizenje ali oblizovanje ustnic.
Tistega, ki laže, lahko izda nemirno beganje z očmi in grizenje ali oblizovanje ustnic.FOTO: iStockphoto
Zagotovo se je že vsak od nas kdaj zlagal, pa četudi je šlo zgolj za nedolžno izmišljotino. In verjetno smo se že nekajkrat znašli tudi v obratnem položaju – ko za parterja ali partnerico, otroka, brata ali sestro, prijatelja, sodelavca ali koga drugega nismo vedeli, ali nam govori resnico ali ne. Strokovnjaki pa pravijo, da obstajajo določene podzavestne kretnje, ki lahko izdajo še tako veščega in izkušenega lažnivca …

1. Izogibanje pogledu v oči in grizenje ustnic

Laganje povzroči podobne občutke oziroma reakcije kot tesnoba ali psihični pritisk. Zato lahko – pri nekaterih lažnivcih lažje, pri drugih pa nekoliko težje – na obrazu opazite določene drobne kretnje, ki kažejo na živčnost. Strokovnjaki pravijo, da marsikateri lažnivec med laganjem sogovorniku težko ves čas gleda v oči, zato pogled vsaj nekajkrat usmeri nekam drugam. Tisti manj izkušeni lažnivci bodo verjetno celo ves čas nemirno begali s pogledom in vam le stežka dalj časa zrli v oči. Tistega, ki laže, pa lahko izda tudi grizenje ali oblizovanje ustnic.

Ker človeku ob nekem vprašanju na misel najprej pride resnica, bo laž od njega zahtevala nekoliko daljši reakcijski čas kot odkrit, nezlagan odgovor, razlagajo strokovnjaki.
Ker človeku ob nekem vprašanju na misel najprej pride resnica, bo laž od njega zahtevala nekoliko daljši reakcijski čas kot odkrit, nezlagan odgovor, razlagajo strokovnjaki. FOTO: iStockphoto

2. Zavlačevanje z odgovorom

Ker človeku ob nekem vprašanju na misel najprej pride resnica, bo laž od njega zahtevala nekoliko daljši reakcijski čas kot odkrit, nezlagan odgovor. Zato lahko pri takem sogovorniku, ki nekaj sekund zavlačuje z odgovorom in se mu pri odgovarjanju celo zapleta, upravičeno sumite, da vam ne govori resnice. Poleg tega so znanstveniki iz pennsylvanske univerze dokazali, da je laganje za naš um veliko bolj naporno kot podajanje resnice. Poskusi z magnetno resonanco so namreč pokazali, da so takrat, ko oseba laže, možganske aktivnosti močno povečane.

3. Dotikanje določenih delov obraza

Študije so pokazale tudi, da se lažnivci pogosto dotikajo določenega dela obraza – na primer nosu, uhlja, vratu … Še posebej dotikanje nosu je klasičen simptom tesnobe in živčnosti, pravijo strokovnjaki. Tudi Bill Clinton se je menda med enim od intervjujem takrat, ko so ga novinarji spraševali po aferi z Monico Lewinsky, vsake štiri minute dotaknil nosu, kar je tekom celotnega intervjuja naneslo na kar 26 dotikov nosu. Takrat, ko je beseda tekla o drugih temah, pa je bil menda povsem sproščen in je nos pustil pri miru.

Študije so pokazale tudi, da se lažnivci pogosto dotikajo določenega dela obraza – na primer nosu, uhlja, vratu …
Študije so pokazale tudi, da se lažnivci pogosto dotikajo določenega dela obraza – na primer nosu, uhlja, vratu … FOTO: iStockphoto

4. Opletanje z rokami

Še eden od znakov, ki razkriva lažnivce, je pretirano opletanje z rokami. Včasih pa si tisti, ki laže, tudi mane ali menca roke, poka prste, se z rokami pogosto dotika določenega dela obleke … Skratka, lažnivci tesnobo ali živčnost pogosto kažejo tako, da ne vedo, kaj bi počeli z rokami, in ravno pretirano miganje in mencanje vam lahko pomaga, da lažnivca ujamete na laži.

5. Izredno resen izraz

Čeprav marsikdo misli, da se lažnivci med izrekanjem laži večkrat smehljajo in tako prikrivajo napetost ter živčnost na svojem obrazu, so študije pokazale ravno obratno. Človek, ki laže, ima na obrazu pogosto pretirano resen izraz. Če je torej vaš domnevni lažnivec sicer med pogovorom dobre volje in se pogosto nasmehne, obstaja velika verjetnost, da resnost na njegovem oziroma njenem obrazu kaže na laž.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587