Vizita.si
Preden zdravilo vzamete domov in ga začnete jemati, se prepričajte, kaj ste dobili v roke.

Novice

Izognite se napakam v lekarni

Nataša Jurca
15. 02. 2011 08.03
0

Nemalokrat se zgodi, da prinesemo domov zdravilo iz lekarne in ne vemo, če je zdravilo sploh pravo, ga ne znamo uporabljati in ne vemo, zakaj smo ga dobili. Kako se izogniti tovrstnim zagatam in napakam v lekarnah?

Preden zdravilo vzamete domov in ga začnete jemati, se prepričajte, kaj ste dobili v roke.
Preden zdravilo vzamete domov in ga začnete jemati, se prepričajte, kaj ste dobili v roke.FOTO: iStockphoto

Nepravilno jemanje zdravil ali jemanje napačnih zdravil je lahko za vas usodno, zato je potrebno vsako zdravilo, ne glede na to, ali ste ga dobili na recept ali ne, jemati po navodilu zdravnika ali farmacevta.

Kolikokrat ob prejetju zdravila oziroma pred začetkom jemanja zdravil preberete priložena navodila? Zagotovo bi to morali storiti večkrat! Ker so farmacevti v lekarnah samo ljudje, se napake namreč dogajajo tudi njim. Tako se lahko zgodi, da boste pomotoma domov odnesli napačno zdravilo, ki vam bo vse prej kot pomagalo. V primeru jemanja napačnih zdravil namreč lahko pride do hudih reakcij in zdravstvenih težav, splavov ter drugih zapletov. Vedno se torej prepričajte, kaj ste dobili v roke!

Zdravila so si lahko po obliki, embalaži in imenu zelo podobna, zaradi česar jih lahko pomeša tudi farmacevt.
Zdravila so si lahko po obliki, embalaži in imenu zelo podobna, zaradi česar jih lahko pomeša tudi farmacevt. FOTO: iStockphoto

Da bi se izognili nevšečnostim, si vedno prepišite vse pomembne informacije iz recepta za zdravilo. Ko boste recept enkrat izročili farmacevtu, ga namreč ne boste več dobili v roke in ne boste vedeli, kaj vam je zdravnik priporočil. Če si boste informacije prepisali, boste natančno vedeli, katero zdravilo morate jemati in kakšen odmerek.

Poleg tega vedno preberite priložena navodila k zdravilom. Ali je ime zdravila pravo? Jemljete pravilen odmerek? Včasih so si imena ali pa oblika in embalaža zdravil lahko zelo podobni in neredko se zgodi, da ljudje vzamejo napačna zdravila oziroma da jim v lekarni izročijo napačna zdravila. Če niste prepričani, da so zdravila pravilna, preverite ime in navodila ter slednja preberite še skupaj s farmacevtom.

Če bi se radi še dodatno prepričali o ustreznosti prejetih zdravil, odprite embalažo že v lekarni. Pokažite tablete farmacevtu in ga vprašajte, če so to ta zdravila, ki bi jih morali jemati. Zaupajte farmacevtu in zdravil nikar ne jemljite 'na pamet'. Držite se navodil in se pozanimajte o zdravilih, ki jih boste jemali.

Če se bo zaradi tega za vami v lekarni naredila dolga čakalna vrsta, se nikar ne obremenjujte s tem. Pravico imate vprašati vse, kar vas zanima, saj gre za vaše zdravje!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587