Ko so zdravniki Sheryl Crow povedali, da je zbolela za rakom dojke, je postala izjemno ranljiva. K sreči je bolezen premagala, pet let po postavitvi diagnoze, posegu, s katerim so ji odstranili rakavo tkivo, in obsevanju pa je pevka zdrava. Bolezen je pomembno vplivala na njeno življenje, v tem času pa je tudi spoznala, da imata prehrana in zdrav življenjski slog sposobnost zdravljenja telesa.
Čeprav je bila devetkratna dobitnica grammyja od nekdaj vitka, v formi in nikoli ni pretiravala s prehrano, Sheryl ni pred boleznijo nikoli pomislila na to, da je hrana, ki jo uživa, povezana z zdravjem in počutjem. Ko ji je onkolog priporočal, naj obišče Rachel Beller, nutricionistko, ki je specializirana za preventivo pred rakom, pa je spoznala, da igra hrana v našem življenju veliko pomembnejšo vlogo, kot ji dejansko pripisujemo.
Uživajte sezonsko hrano
Sherylina kuharska knjiga ni taka kot druge. Namesto da bi bile jedi razporejene glede na to, ali gre za predjed, glavno jed ali sladico, je Sheryl svoje recepte razporedila po letnih časih. “Če uživamo sezonsko hrano, smo lahko prepričani, da je sveža,“ pravi pevka, ki uživa v nakupovanju živil na lokalni tržnici. Poleg tega so sezonska živila polnejšega okusa in zato naredijo jedi bogatejše in slastnejše. Priporoča pa, da se pred nakupom na tržnici vedno posvetujete z branjevko ali branjevcem. “Priporočljivo jih je povprašati predvsem, od kod izvira hrana, in poslušati njihove nasvete o pripravi zelenjave,“ pravi.
Treba se je kdaj tudi pregrešiti
“Pred boleznijo večinoma nisem jedla nekakovostne hrane, le zavedala se nisem, kakšne zdravilne učinke imajo določena živila in začimbe,“ razlaga Sheryl, ki danes uživa predvsem lososa in veliko zelenjave. Vendar pa si pevka vsake toliko vseeno privošči tudi kakšno pregreho. “Še vedno si kdaj z užitkom privoščim svoj najljubši čips,“ odkrito priznava. “Vsakdo se mora kdaj pregrešiti. Vendar pa zadnje čase raje kot po nezdravih posegam po zdravih prigrizkih. Tako z veliko večjim užitkom zagrabim pest mandljev kakor kaj ocvrtega ali mastnega.“ Sheryl pa je tudi odkrila način, kako svoje najljubše prigrizke spremeniti v zdrave. V svojo kuharsko knjigo je tako vključila kar nekaj zdravih sladic in priboljškov, kot so zdrav čokoladni biskvit z meto, breskve na žaru in smetanov sir s sivko.
Izbirajte barvna živila
Če se je Sheryl kaj naučila od svoje nutricionistke, potem se je to, da mora vedno izbrati živila najbolj intenzivnih barv, saj ta vsebujejo največ vitaminov, mineralov, antioksidantov in drugih hranilnih snovi. “Sedaj raje kot svetlo zelje izberem vijolično,“ pravi in svetuje, da belo cvetačo zamenjajte za oranžno, vijolično ali zeleno, običajnim zelenim paprikam pa dodajte še rumene, oranžne in rdeče.
Preizkušajte nove jedi
Sheryl se je še kot otrok vedno izogibala 'neznane' hrane, a jo je mama vedno 'silila', da preizkuša nove jedi. In prav na ta način je naposled neznane jedi tudi vzljubila in začela raznoliko jesti. Z istimi težavami, kot se je srečevala včasih njena mama, pa se srečuje danes tudi sama. Svoja otroka tako 'prisili' k uživanju zdrave hrane na dva načina. Najprej ju poskuša prepričati, naj hrano vsaj poskusita, poleg tega pa vedno poskrbi, da je na njunih krožnikih poleg novosti tudi hrana, ki jo imata zelo rada. Če tehniki ne delujeta, pa pravi, da ju poskuša podkupiti. “Včasih pač ne gre drugače, kakor da ju podkupim s čokoladnim moussom ali biskvitom,“ priznava.
Naučite se imeti radi, kar je dobro za vas
Zatem ko je Bellerjeva Sheryl spoznala s prehrano in začimbami, ki vsebujejo veliko antioksidantov, je začela pevka raje posegati po zdravih živilih, saj je vedela, da bo zaradi njih močnejša in bolj zdrava in da se bo tveganje, da bi se rak povrnil, s tem zmanjšalo – čeprav ji ta živila v osnovi niso bila ravno najbolj pri srcu. Sheryl na primer nikoli ni marala paradižnika, ko pa je izvedela, da vsebuje veliko likopena, močnega antioksidanta, je začela paradižnik redno uživati. Poleg paradižnikov pa Sheryl ni nikoli oboževala sladkih jedi. Ko je izvedela, da je kakav v resnici zdrav in bogat vir antioksidantov, pa ga je začela bolj redno vključevati v svojo prehrano. “Če bi ljudje vedeli, kako zdrava so določena živila, bi jih verjetno uživali veliko pogosteje, kot jih sicer,“ razlaga. “S svojo knjigo želim ljudem ta živila približati, jim pokazati, da jih je mogoče vključiti v slastne jedi in na ta način dodatno zaščititi in okrepiti telo.“
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV