Vizita.si
Strokovnjaki priporočajo, naj japonke uporabljamo predvsem na plaži in na kopališčih.

Zdravje

So japonke res zdravju škodljive?

Kristina Patljak
31. 07. 2012 08.04
19

Japonke so priljubljena poletna izbira marsikoga izmed nas in ni lepšega od sproščenega sprehoda v lahkem ter zračnem obuvalu, a razne raziskave zbujajo skrbi, da japonke škodujejo našemu zdravju. Kdaj jih torej nositi in kako zanje skrbeti?

V urbanem okolju lahko japonke naberejo veliko bakterij, zato je treba redno skrbeti za njihovo čistočo.
V urbanem okolju lahko japonke naberejo veliko bakterij, zato je treba redno skrbeti za njihovo čistočo.FOTO: Reuters

Čeprav so japonke zelo lahke in zračne, to ne pomeni, da so tudi zelo zdrave za stopala. Poleti so pogost vzrok bolečin ne le v stopalih, temveč tudi v nogah, kolkih in celo v hrbtu. Poznali so jih že stoletja pred našim štetjem in ogromno ljudi jih je vzljubilo vse do danes, ko v poletnih dneh ni lepšega, kot osvoboditi svoja stopala in se lahkotno odpraviti na sprehod. Kljub temu da simbolizirajo svobodo in dobro počutje, pa nekaj skrbi nad priljubljenim obuvalom zbujajo raziskave, ki kažejo, da je vselej treba biti pri izbiri japonk previden, saj lahko povzročijo bolečine, utegnejo pa biti tudi pravo zbirališče bakterij.

Strokovnjaki priporočajo, naj japonke uporabljamo predvsem na plaži in na kopališčih.
Strokovnjaki priporočajo, naj japonke uporabljamo predvsem na plaži in na kopališčih. FOTO: iStockphoto
Kdaj nam lahko japonke zadajo bolečine?

Japonke so odlične za sprehode po plaži ali na kopališčih, kjer stopala varujejo pred glivično okužbo, če jih boste nosili med športnimi aktivnostmi ali daljših sprehodih po mestu, pa bi utegnile povzročiti kar nekaj bolečin, saj stopalom ne nudijo primerne opore. Strokovnjaki z ameriškega podiatričnega združenja (American Podiatric Medical Association) opozarjajo, da japonke ne nudijo opore stopalnemu loku in med hojo ne blažijo udarca na peto, kar lahko pusti bolečine ne le v stopalih, temveč tudi v nogah in hrbtu. Ker so povsem odprte in lahko povzročijo tudi težave z ravnotežjem, so pogoste poškodbe, ki jih zadajo japonke, tudi zviti gležnji, zlomljeni prsti ali nohti ter plantarni fasciitis (vnetje tetive stopalnega loka). Raziskovalci z Univerze Auburn so ob opazovanju 39 sodelujočih v raziskavi ugotovili, da je plantarni fasciitis posledica stalnega in ponavljajočega se krčenja prstov med hojo v namen, da bi obuvalo sploh obdržali na stopalu.

Japonke so spremenile način hoje

Ista raziskava z auburnske univerze je dokazala, da lahko stalno nošenje japonk spremeni način hoje. Pri sodelujočih v raziskavi, ki so japonke nosili skozi celo poletje, se je pokazalo, da so ob koncu poletja delali krajše korake in so pri hoji svoje gležnje obračali navznoter. Strokovnjaki opozarjajo, da bi lahko takšna navada na dolgi rok povzročila težave z gležnji in kolki ter raje priporočajo udobne sandale, ki se pripnejo ter se med hojo stabilno oprimejo stopala.

Pozor, japonke so lahko zbirališče bakterij

Tudi raziskovalci z Univerze Miami so vzeli japonke pod drobnogled in ugotovili nekaj, kar je šokiralo marsikaterega ljubitelja tega lahkega obuvala. Ugotovili so, da je na enem paru japonk več kot 18.000 bakterij. Japonke, ki jih nosimo dlje kot 6 let, nosijo bakterije, ki povzročajo glivično vnetje, ture ali izpuščaje. Zaradi omenjenih podatkov so se na NBC News Today odločili testirati japonke naključnih mimoidočih in ugotovili, da so bile na nekaterih obuvalih tudi bakterije, odporne na zdravila, ki bi utegnile v primeru slabšega imunskega sistema, prenosa z roko ali prehoda v organizem skozi ranice povzročiti resne zdravstvene komplikacije. Japonke, ki so se sprehodile po javnem stranišču, so imele skoraj 14.000 več bakterij od ostalih.

Dobra izbira so sandali s paščkom, ki se stopala oprimejo in ni potrebnega truda, da bi jih ohranili na nogah.
Dobra izbira so sandali s paščkom, ki se stopala oprimejo in ni potrebnega truda, da bi jih ohranili na nogah. FOTO: Reuters

Mikrobiolog in imunolog Philip M. Tierno Jr. z univerzitetnega zdravstvenega centra Langone iz New Yorka (New York University Langone Medical Center) opozarja, da pa je vselej pričakovati razliko med čistočo japonk, ki so hodile zgolj po plaži, in tistimi, ki so se sprehajale po mestnem okolju, kjer je možno najti tudi iztrebke živali in razno nesnago.

Kakšne japonke ne povzročajo težav?

Nobene potrebe ni, da bi vsi ti podatki prestrašili ljubitelje japonk, saj obstaja način, kako se vsem težavam izogniti. Strokovnjaki trdijo, da zaradi teh raziskav ni potrebe, da bi se japonkam povsem odrekli, predlagajo le, naj izberemo kakovostnejše japonke, ki upoštevajo navodila in priporočila strokovnjakov za zdravje stopal, in da naj skrbimo za čistočo svojih japonk. Ortopedsko oblikovane japonke, ki bodo blažile udarce med hojo, bodo namreč delovale blagodejno tako na stopalo kot tudi na gležnje, kolena, kolke in hrbet, kar bo prispevalo k splošnemu počutju. Japonk se poskušajmo čim manj dotikati, saj bomo tako z rokami bakterije prenesli tudi na druge dele telesa. Dobro jih je čim pogosteje umivati in jih nositi le takrat, ko vemo, da ne bomo dolgo na nogah in naša stopala ne bodo predolgo izpostavljena zunanjim vplivom.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587