Vizita.si
Če želite zdravo partnersko razmerje, najprej ugotovite, kakšni so bili vaši nekdanji partnerji.

Duševno zdravje

Kako ustvariti uspešno ljubezensko zvezo?

Katja Benčina
19. 08. 2010 10.08
0

Ste še vedno sami, ker so bile vse vaše prejšnje zveze pravi polom? Čutite pritisk ljudi, ker ne najdete primernega partnerja? Ameriški psihoterapevt Andrew G. Marshall razkriva način, kako najti primernega partnerja in imeti zdrav partnerski odnos.

Če želite zdravo partnersko razmerje, najprej ugotovite, kakšni so bili vaši nekdanji partnerji.
Če želite zdravo partnersko razmerje, najprej ugotovite, kakšni so bili vaši nekdanji partnerji.FOTO: iStockphoto
Britanski psihoterapevt Andrew G. Marshall meni, da je vzrok za neuspešno ljubezensko zvezo v vas in ne v vaših partnerjih. Svojim pacientom tako pomaga razumeti, kaj je tisto, kar jih ovira pri tem, da bi imeli uspešen in zdrav partnerski odnos.
Konec ljubezni
Konec ljubezni FOTO: iStockphoto

Čustvena zapuščina

Kakšna je vaša čustvena zapuščina? Po mnenju psihoterapevta je to najpomembnejši faktor pri iskanju ljubezni. Kakšen odnos ste imeli do staršev, na kakšen način so komunicirali z vami, kako sta oče in mati komunicirala med sabo, kako so se pomirili po prepiru? Prav to je tudi temelj vaše zveze. Naš odnos z materjo in očetom namreč močno vpliva na izbor bodočega partnerja. Emocionalno nedostopni očetje dajejo hčerki občutek, da jih nihče resnično ne ljubi. Ti občutki so nezavedni. Tako morate najprej dobro preučiti odnos vaših staršev do vas in ugotoviti, kaj sami proicirate na svoje partnerje.

Obrazci pri izboru partnerja

Tako kot nekateri ljudje naredijo družinsko drevo, morate vi narediti drevo svojih dosedanjih partnerjev. Narišite ga na list papirja in vanj vnesite imena vseh vaših partnerjev. Opažate kakšne povezave, ki se pri tem ponavljajo. Ali izbirate med izjemno ljubeznivimi in na drugi strani emocionalno nedostopnimi moškimi? So vam všeč le moški, ki vas izkoriščajo? Pomembno je, da ugotovite, s kakšno vrsto moških ste do sedaj bili in naslednjič izberete njihovo nasprotje. Zakaj bi izbirali takšne, ki ste jih izbirali do sedaj, če že v naprej veste, da ta zveza ne bo uspešna. Verjetno ste že slišali za zakon privlačnosti. Tudi če ne verjamete v njega, ta deluje. To pomeni, da če ste trenutno v slabem emocionalnem stanju, potem boste tudi privlačili ljudi, ki sami živijo v emocionalni krizi.

Zaključite z vsemi nekdanjimi zvezami

So vaše nekdanje zveze v resnici zaključene? Če niso, jih morate čim prej zaključiti in pustiti preteklost tam, kamor spada. Ne ohranjajte jih v življenju za vsak slučaj. Prebolite nekdanje veze, izjokajte bolečino in pojdite naprej. Samo tako boste pripravljeni na to, da ne boste ponavljali starih napak. In kako veste, da ste preboleli zvezo? Tako, da spomini nanjo niso več boleči, da ob misli nanj ne začutite žalosti ali jeze, da se vam ne mota nenehno po mislih in da ste mu oprostili. Po koncu zveze je dobro, da ste vsaj pol leta samski, tolikšen je namreč čas okrevanja po razočaranju.

Preden iščete novega partnerja, poskrbite, da boste v dobrem čustvenem stanju, le tako boste namreč lahko privlačili partnerje, ki so tudi sami čustveno stabilni.
Preden iščete novega partnerja, poskrbite, da boste v dobrem čustvenem stanju, le tako boste namreč lahko privlačili partnerje, ki so tudi sami čustveno stabilni.FOTO: iStockphoto

Nov pogled na ljubezen in razmerja

V ljubezenskem odnosu obstajata dve vrsti ljudi. Prvi so tisti, ki so v svojem življenju imeli tri ali štiri partnerje in po razpadu zveze čakajo, da jim usoda prinese naslednjega. Druga vrsta pa so ljudje, ki nenehno menjajo partnerje. Po koncu zveze imajo čez dva dni že novega. Če pripadate prvi skupini, je čas, da prevzamete nadzor nad svojim življenjem. Pojdite ven, flirtajte, družite se in spoznavajte nove ljudi. Partnerja namreč ne boste našli v svoji dnevni sobi. Če pripadate drugi skupini, pa raje nekoliko počakajte. Analizirajte sebe, svoje dosedanje zveze in skušajte odkriti, kaj si pravzaprav od razmerja želite.

Kje iskati partnerja?

Partnerja za uspešno ljubezensko razmerje boste težko našli v nočnem lokalu ali baru. Namesto tega se raje vpišite v kakšno dejavnost, ki vas veseli in tam boste spoznali nove ljudi. Ni nujno, da boste ravno tam našli ljubezen, lahko pa bo kdo od teh ljudi organiziral piknik, kamor bodo prišli njegovi prijatelji in boste na ta način našli ljubezen. Ena redko učinkovitih načinov iskanja partnerja je tudi iskanje preko spleta. Gre pogosto za ponižujoč in neuspešen način iskanja ljubezni.

V novo zvezo počasi, a sproščeno

Ko po končani zvezi začnete z novim razmerjem, si dopustite, da stvari tečejo počasi. Nikar ne hitite s spolnimi odnosi, saj ti zamegljujejo razumevanje zveze in vodijo v napačno interpretacijo odnosa. Nikar preveč ne analizirajte vajinih pogovorov in naj vas pretirano laskanje nikar ne zavede. Strokovnjaki pravijo, da je na začetku zveze potrebno upoštevati pravilo treh mesecev. V tem obdobju se morata dobro spoznati in ugotoviti, ali si lahko zaupata, ali ste ob njem lahko natanko takšni, kot ste, se enako trudita okrog zveze? Odgovore na ta vprašanja lahko dobite šele po treh mesecih in prav ta vprašanja vam lahko razkrijejo smer, v katero gre vajina zveza. Tako kot se zveza začne, se po navadi tudi konča.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587