Vizita.si
Ljudje se predozirajo tako, da več dni zapored jemljejo malo prevelik odmerek.

Novice

Kako vas lahko ubije celo navaden prehlad

L.E.
27. 11. 2011 08.26
1

Mislite, da delate v svoje dobro, pravzaprav pa si škodujete. Če ne upoštevate navodil za uporabo zdravil, vas dejansko lahko ubije celo navaden prehlad.

Ljudje se predozirajo tako, da več dni zapored jemljejo malo prevelik odmerek.
Ljudje se predozirajo tako, da več dni zapored jemljejo malo prevelik odmerek.FOTO: iStockphoto

Britanski raziskovalci opozarjajo, da vas lahko, če ste nepazljivi, ubije celo zdravilo proti navadnemu prehladu. Pa ni kriv paracetamol, ki je povsem varno in učinkovito pomagalo. Krivi so sami uporabniki, ki ga vzamejo več, kot je priporočeno v navodilih za uporabo. Paracetamol je kot vsako zdravilo varen samo, če ga jemljete pravilno. Njegova pravilna raba pa je seveda jasno zapisana v navodilih za uporabo.

Tudi zdravila brez recepta jemljite previdno.
Tudi zdravila brez recepta jemljite previdno. FOTO: iStockphoto

Njihova študija je dejansko pokazala, da je tveganje, da umrete, ker vam odpovejo jetra, večja, če se predozirate počasi, kot pa, če to storite naenkrat, torej kot bi to resnično želeli doseči. Tveganje je še toliko večje, ker ljudje, ki se predozirajo nenamerno, ne mislijo, da se toliko slabše počutijo zaradi svojih zdravil. Pogosto pa jemljejo tudi preveč različnih zdravil. V tem primeru se o pravilni rabi vedno posvetujte tudi s farmacevtom.

Dr. Kenneth Simpson, ki je študijo vodil, pravi, da do predoziranja po navadi pride pri ljudeh, ki jih muči bolečina, zato ponavljajoče vzamejo malo več paracetamola, kot ga resnično potrebujejo. "Seveda se ne predozirajo tako kot ljudje, ki to storijo namerno. Toda skozi čas se malo preveliki odmerki naberejo, rezultat pa je lahko usoden. Zdravilo jemljejo, ker jih boli, nato pa ne spremljajo povsem natančno, koliko ga skozi nekaj dni sploh užijejo."

Pomembno je torej, da spremljate, koliko zdravila res vzamete ter da nikakor ne prekoračite priporočenega odmerka. To namreč telo preizkušeno sprejme in predela brez kakršnih koli težav, preveliki odmerki pa se lahko zaustavijo v jetrih ter jih celo poškodujejo.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587