Vizita.si
Vsaj enkrat mesečno si vzemite čas za prijatelje. Tisti večer naj bo rezerviran samo zanje. Naj se vam nikamor ne mudi, naj nihče in nič ne spremeni vaših načrtov s prijatelji.

Novice

Kako za vedno obdržati prijatelja?

Eva Doljak
24. 02. 2011 07.44
0

Nekateri prijatelji so žal zgolj začasni. Z njimi ste se odlično razumeli na primer v srednji šoli, med študijem, v novi službi, potem pa ste se nenadoma oddaljili in izgubili stike. A nekatere prijatelje je kljub pomanjkanju časa, skupnih interesov in kljub razdalji vredno obdržati. Tukaj je nekaj nasvetov, kako.

Vsaj enkrat mesečno si vzemite čas za prijatelje. Tisti večer naj bo rezerviran samo zanje. Naj se vam nikamor ne mudi, naj nihče in nič ne spremeni vaših načrtov s prijatelji.
Vsaj enkrat mesečno si vzemite čas za prijatelje. Tisti večer naj bo rezerviran samo zanje. Naj se vam nikamor ne mudi, naj nihče in nič ne spremeni vaših načrtov s prijatelji.FOTO: iStockphoto
1. Vsaj enkrat mesečno najdita čas za druženje

Saj ni treba, da skupaj preživita vsak dan več ur, kot sta to počeli/a takrat, ko sta bili/a še v srednji šoli ali na faksu. Za to, da bo prijateljstvo trajalo, tudi ne rabita vsak konec tedna skupaj na zabavo, kjer plešeta, pijeta in govorita do zgodnjih jutranjih ur. Tudi dolgi telefonski pogovori, ki sta jih običajno imeli/a vsak dan, niso potrebni. Dovolj je, če se enkrat na teden slišita in si povesta, kaj je novega. Ali na hitro, za pol ure, skočita na kavico. Včasih je dovolj celo to, da se, kadar se ne uspeta priklicati ali dobiti na pijači, prek elektronske pošte obvestita o kakšnih dogodivščinah in prigodah, si izmenjata 'trače', malo pošalita. Obvezno pa vsaj enkrat na mesec najdita čas za malo bolj intenzivno druženje, ko vaju ne priganjal čas in ko bosta lahko skupaj počela tisto, kar vaju razveseljuje in povezuje.

Če si na primer želi vaš prijatelj skupaj za vami pogledati hokejsko tekmo, vas pa šport ne zanima in bi raje gledali akcijski film, mu lahko na vsake toliko ustrežete.
Če si na primer želi vaš prijatelj skupaj za vami pogledati hokejsko tekmo, vas pa šport ne zanima in bi raje gledali akcijski film, mu lahko na vsake toliko ustrežete. FOTO: iStockphoto

2. Sklepajta kompromise

Tako kot v partnerski zvezi je tudi med prijatelji pomembno, da znajo sklepati kompromise in kdaj narediti tudi kaj takšnega, kar sicer ne bi. A če veste, da bo na primer ogled nekega filma, ki si ga vaša prijateljica tako zelo želi ogledati, vam pa sploh ni všeč, to prijateljico osrečil, potem ji boste pač delali družbo, da ne bo v kino šla kar sama. Ali pa če si vaš prijatelj želi v živo ogledati neko tekmo, ki vam ni po godu, mu pač naredite uslugo in greste z njim za družbo. Verjemite, to ji/mu bo veliko pomenilo in kdaj drugič, ko bo situacija ravno obratna, bo on/ona tisti/a, ki bo vam na ljubo nekaj naredil/a. Ne nazadnje so takšne prijazne, nesebične geste tiste, ki prave prijatelje ločijo od bežnih poznanstev.

3. Naučita se konstruktivno prepirati

Prav tako kot v ljubezenskem razmerju tudi v prijateljskem odnosu prej ali slej pride do kakšnih nesporazumov ali prepirov. To ni nič neobičajnega in nikakor ne pomeni, da z osebo, ki ste jo imeli za najbližjega prijatelja, niste kompatibilni. To pomeni le, da se v določenih stvareh razhajata, da vas kdaj kakšno njegovo/njeno dejanje ujezi, da vi njega/njo včasih razburite s kakšnim komentarjem. A pomembno je, da se znata civilizirano prepirati in da iz prerekanja tudi odneseta kakšno pozitivno lekcijo. Pomembno pa je tudi, da se znate opravičiti, če ste vi krivec, in če niste, da znate sprejeti prijateljevo opravičilo ter pozabiti na nesoglasje. Nikar ne kuhajte zamer in ne ignorirajte prijatelja. Tako ga namreč lahko za vedno izgubite.

Ne pozabite povedati prijateljem, koliko vam pomenijo in kako cenite njihovo družbo ter podporo.
Ne pozabite povedati prijateljem, koliko vam pomenijo in kako cenite njihovo družbo ter podporo. FOTO: iStockphoto

4. Prizadevajta si za skupne interese

Ženske, ste imeli še pred kratkim s prijateljico toliko skupnih želja, zanimanj in pogledov na življenje, zdaj pa je postala mamica in govori le še o otroku? Moški, se je vaš prijatelj noro zaljubil in naenkrat nima več toliko časa za igranje videoiger, obiske nogometnih tekem, igranje pokra ob kozarcih piva kot nekoč? Ste se zato počutili zapostavljene in užaljene, zato ste se – hote ali nehote – odmaknili od nje oziroma njega in počasi izgubili stike? Kajti vaš prijatelj oziroma prijateljica tako ali tako ni imel/a več časa, da bi vas poklical/a, vi pa ste se tudi naveličali tega, da ste nenehno dajali pobude za stvari, ki sta jih nekoč tako rada počela skupaj, zdaj pa vas on/ona vedno znova zavrne. A za trenutek ustavite, pomirite ta svoj prizadet ego in realno pomislite, ali je vaša užaljenost na mestu. Vaša prijateljica je pravkar postala mamica, zgodila se ji je najlepša stvar v življenju, zato je povsem pričakovano, da prekipeva od navdušenja in govori le še o tem. Podobno velja za vašega sveže zaljubljenega prijatelja – fant ima glavo v oblakih in je zaljubljen do ušes, zato si želi vsako prosto minuto preživeti s svojim novim dekletom. Zato se potrudite to razumeti in pokažite nekaj zanimanja za to, kar se mu/ji pravkar dogaja. Prisluhnite prijateljici in jo povprašajte, kako je biti mama, ali je njen otrok priden ali potrebuje kaj pomoči. Izprašajte prijatelja o njegovi novi ljubezni in o tem, kaj mu je na njen najbolj všeč. Če pa se vam bo za tem še vedno zdelo, da je vajino prijateljstvo na tankem ledu, mu/ji zaupajte svoje strahove. Če tudi njej/njemu vajino prijateljstvo toliko pomeni, se bo potrudil/a in pokazala zanimanje tudi za vaše življenje, pa čeprav je zdaj tako zelo drugačno od njenega/njegovega. Z malo dobre volje pa lahko gotovo še vedno najdeta nekaj skupnih točk, na katerih še naprej gradita prijateljstvo.

5. Povejta oziroma pokažita si, koliko vama pomeni prijateljstvo

To je verjetno veliko lažje za ženske kot za moške, kajti dvema moškima skoraj gotovo ne pade kar tako na pamet, da bi si med gledanjem tekme ali med partijo pokra povedala, kako zelo cenita en drugega in kako hvaležna sta za to, da sta prijatelja. Medtem ko ženske svojim prijateljicam to pogosteje in lažje povedo in prav je tako. Vsakemu namreč veliko pomeni, če ve, da ga prijatelj/ica ceni in je hvaležen oziroma hvaležna za vso podporo ter lepe trenutke. Vsakdo rad sliši, kako dober in zabaven prijatelj je. Če vam gre to težko z jezika, ker ste bolj zadržane in sramežljive sorte, pa mu/ji to lahko vsaj kako pokažete. Včasih so pravzaprav dejanja še zgovornejša in pomembnejša od besed.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587