Vizita.si
Pevka Alya rada hodi tudi v naravo.

Novice

Kako znani Slovenci skrbijo za zdravje?

Mojca Koprivnikar / STA
07. 04. 2009 07.00
1

Danes je svetovni dan zdravja. Letos je posvečen opozarjanju na problem izrednih razmer in na pomembnost zagotavljanja učinkovitega zdravstvenega sistema. Nas pa je zanimalo kako za svoje zdravje skrbijo znani Slovenci. Večina jih prisega na zdravo prehrano in gibanje.

Svetovna zdravstvena organizacija je sedmi april že leta 1950 razglasila za svetovni dan zdravja. Osredotoča se na javno zdravstveno problematiko, ki je v določenem obdobju najbolj potrebna pozornosti.
V izrednih razmerah so zdravstveni centri in osebje ključnega življenjskega pomena za prizadeto prebivalstvo: za zdravljenje poškodb, preprečevanje bolezni in skrb za zdravstvene potrebe ljudi, zadovoljevanje vsakodnevnih potreb, kot je zagotavljanje varnih porodov, cepljenj in oskrba kroničnih bolezni, ki se mora nadaljevati tudi v izrednih razmerah. Že sicer krhki zdravstveni sistemi so ob takšnih dogodkih na veliki preizkušnji glede nadaljnjega delovanja v primeru katastrof, kar ima tako neposredne in takojšnje kot tudi dolgoročne posledice za javno zdravje, so povedali na Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne.

Med primeri, kako izredne razmere vplivajo na zdravje, navajajo potres na Kitajskem maja lani, v katerem je bilo uničenih več kot 11.000 zdravstvenih institucij, zaradi česar je bilo na tisoče ljudi prisiljenih pomoč iskati drugje.

"Konflikti v Etiopiji in Gazi so prekinili primarno zdravstveno oskrbo, kot je na primer imunizacija (cepljenje). Leta 2004 je cunami v Indijskem oceanu uničil 61 odstotkov zdravstvenih ustanov v indonezijski provinci, umrla je skoraj tretjina babic na tem območju, kar je imelo vpliv na zdravje porodnic," še navajajo.

Za zdravje pa veliko lahko naredimo tudi sami. Povprašali smo nekaj znanih Slovencev kako se lotevajo skrbi za svoje zdravje.

Alya prisega na pozitivno mišljenje

Pevka Alya rada hodi tudi v naravo.
Pevka Alya rada hodi tudi v naravo.FOTO: Miro Majcen

Energična pevka Alya je za nas povedala, da za svoje zdravje skrbi predvsem z zdravo prehrano in pozitivno naravnanim mišljenjem. Rada se odpravi tudi v naravo, na svež zrak. Sicer pa meni, da je v življenju najpomembnejša ljubezen. Sporočilo bralcem: razmišljajte pozitivno!

Špela Močnik verjame v naravno

Voditeljica Špela Močnik se veliko giba in uživa naravno hrano.
Voditeljica Špela Močnik se veliko giba in uživa naravno hrano.FOTO: Miro Majcen

Radijska in televizijska voditeljica Špela Močnik skrbi za svoje zdravje tako, da uživa zdravo hrano, se izogiba mastni, ocvrti hrani, raznim umetnim dodatkom v hrani in umetnim sladilom. Poskuša uživati čim bolj naravno hrano. Prav tako pazi, da izbira čim bolj naravne izdelke za nego kože.

Sicer pa se veliko ukvarja tudi s športom. Pozimi hodi predvsem na fitnes, veliko smuča in zanimivo, hodi na boks. Poleti pa je v igri vse od teka, kolesarjenja, rolanja, tenisa do pohodov na Šmarno goro. Poskrbi, da je aktivna vsaj tri- do štirikrat na teden. Kolikor je možno, se izogiba tudi uživanju tablet.

Vsem bralcem pa sporoča: pazite na svoje zdravje, vzdržujete zdrav življenjski slog, saj se njegovi sadovi poznajo pozneje, čez 20 let ali že prej.

Borut Sajovic se udeležuje maratonov

Politik Borut Sajovic hodi na maratone in triatlone.
Politik Borut Sajovic hodi na maratone in triatlone.FOTO: POP TV

Tržiški župan in poslanec Borut Sajovic pa pravi, da se mu ob hitrem tempu življenje zdi zelo pomembno, da poskrbimo za svoje zdravje z gibanjem in zdravo prehrano. Sam veliko teče in se rekreativno ukvarja s košarko, pozimi tudi s hokejem. Pohvali pa se lahko, da redno hodi na različne maratone, vsako leto pa tudi na triatlon. Svojo tekaško sezono tradicionalno zaključi z udeležbo na Ljubljanskem maratonu. Sporočilo: veliko se gibajte in jejte zdravo!

Alenka Reza Oldroyd najde ravnovesje z jogo

Napovedovalka vremena Alenka Oldroyd prisega na jogo.
Napovedovalka vremena Alenka Oldroyd prisega na jogo.FOTO: POP TV

Zadovoljna vremenarka Reza Alenka Oldroyd pravi, da je zdravo življenje sklop različnih dejavnikov: od gibanja, zdrave prehrane, obvladovanja stresa, odpovedovanja škodljivih razvad do izogibanja soli v prehrani. Zapoved številka ena pa je: bolje preprečiti kot zdraviti!

Sama se že od majhnega zaveda, kako pomemben je zdrav življenjski slog, zato skrbi za redno gibanje. Vsak dan vadi jogo in vsaj trikrat tedensko izvaja kardiovaskularno vadbo. Prav tako si redno vodi dnevnik telesne aktivnosti in prehrane. "Moram biti v sozvočju,“ pravi in dodaja, da ji pri tem pomaga prav joga. Rezino sporočilo se glasi: Vzemite si čas za sebe in si privoščite najboljše!

Jadranki Juras so pomembne vrednote

Manekenka vadi doma in uživa zdravo prehrano.
Manekenka vadi doma in uživa zdravo prehrano.FOTO: Miro Majcen

Borka za pravice živali in pevka Jadranka Juras poudarja, da so v življenju najpomembnejše vrednote. Meni, da je človek zaključena celota in da moramo biti zato v ravnovesju na vseh področjih življenja. Jadranka je zaprisežena vegetarijanka. Za to se je odločila predvsem zaradi sočutja do živali. Njeno sporočilo: bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu!

Sabina Remar dan začne z ...

Manekenki in fotomodelu Sabini Remar je najpomembnejše gibanje. Kolikor ji dopušča čas, tudi sama doma dela različne vaje za krepitev mišic, sicer pa ji veliko pomeni tudi zdrava prehrana. Vsako jutro začne s sveže stisnjenim naravnim sokom iz mešanega sadja.

Svoje mnenje in izkušnje lahko izrazite tudi na našem FORUMU.

 

 

 

 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587