Vizita.si
image (28)

Novice

Anoreksična Barbie z ogromnim oprsjem

Ni.J.
19. 04. 2011 13.36
9

Barbie je najbolj priljubljena lutka vseh časov. S svojim vitkim stasom in 'idealnimi' merami je očarala marsikatero dekle, vendar pa bi bila v naravni velikosti videti bistveno drugače – anoreksično in nerealno.

Verjetno je ni ženske, ki se v svoji mladosti ne bi igrala z lutko Barbie. 20-letnica je oblikovala svojo lastno Barbie v realni velikosti in vse to le zato, da bi med odraslimi vzbudila pozornost in skrb. Želi si namreč, da bi ljudje prepoznali, kakšen vpliv ima lahko ena sama lutka na odraščajoča dekleta.

20-letnica je študentka drugega letnika na kolidžu Hamilton. Svojo lutko je izdelala sama in jo ob nacionalnem tednu osveščanja o motnjah prehranjevanja razstavila na svojem kolidžu. “Barbie sem naredila zato, da bi spodbudila konverzacijo med ljudmi. Tako velika je, da jo je praktično nemogoče prezreti,“ pravi 20-letna Galia Slayen, ki se je pred štirimi leti borila z anoreksijo. “Ko sem odraščala, je na moj razvoj anoreksije vplivalo mnogo dejavnikov, največji vtis pa mislim, da je na meni pustila ravno Barbie. Barbie je vitka, lepa in popolna in takšna sem si želela biti tudi sama.“

Galiina Barbie je narejena iz lesa, žebljev in balonov. Če bi bila prava Barbie resnično dekle, bi bila visoka 182 centimetrov, njen obseg pasu bi meril 46 centimetrov, bokov 84 centimetrov, obseg prsi pa 99 centimetrov. “Mere so popolnoma nerealne. Gre za dejavnik, ki močno vpliva na razvoj deklet,“ razlaga Galia. “Ko so ljudje to videli, so bili naravnost šokirani in zgroženi. To je to, kar mediji promovirajo in kar naj bi veljalo za lepo.“

Proizvajalec najbolj priljubljene lutke medtem pravi, da so dekleta z 'idealnimi' podobami zasuta z vseh strani in da Barbie ne bi smela biti problematična. Konec koncev gre za slabih 30 centimetrov visoko in 200 gramov težko igračko, ki ni bila oblikovana po merah resničnega človeka. Ker pa je bil proizvajalec že večkrat tarča obtoževanj, ima podjetje na svoji spletni strani tudi označeno, da lutka Barbie ni narejena po človeških proporcih.

Vendar pa problematika motenj hranjenja, kot pravi, sega veliko dlje od same Barbie. “Seveda k razvoju motenj prehranjevanja pomembno prispevajo tudi drugi dejavniki – mediji in revije, ki spodbujajo k hujšanju, reklame, prijatelji in celo starši. Pritisk nad dekleti je ogromen in s svojo resnično lutko želim povedati le, da je dolžnost staršev, da otrokom dopovejo, da je Barbie le igračka in ne model, po katerem bi se morali zgledoval.“ Dodaja pa tudi, da se ženske zaradi reklam resničnostnih šovov, navala umetnih operacij in promoviranja hujšanja velikokrat počutijo grde. “Starši naj bodo zato dobri vzorniki, otroke naj naučijo spoštovati same sebe, predvsem pa naj jih poučijo, naj imajo radi svoje telo,“ še zaključuje Galia.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587