Vizita.si
image (28)

Novice

Se spomnite indijske deklice?

S.P.
17. 04. 2013 10.31
44

V življenje 18-mesečne deklice, katere glava je zatekla do kar 3-kratne velikosti, je končno posijal žarek upanja. Roona Begum bo namreč, zahvaljujoč zdravstveni organizaciji, vendarle deležna operacije, ki si je starši tako dolgo niso mogli privoščiti.

Pred kratkim smo poročali o grozovitem zdravstvenem stanju šele 18-mesečne punčke Roone Begum iz Agartala v SV Indiji, katere glava je zaradi redke prirojene motnje zatekla do velikosti velikega balona in je kar 3-krat večja kot običajno. Pereč problem je predstavljalo predvsem dejstvo, da si revna družina zdravljenja ni mogla privoščiti, zdravstveni sistem v državi pa je za socialno ogrožene prebivalce precej slabo urejen. Zato pa se svet zdaj še toliko bolj veseli novice, da je v njeno življenje posijal nov žarek upanja. Po tem ko je zgodba zakrožila v medijih, se namreč zdaj kar tre dobrodelnih organizacij, ki so pripravljene pristopiti na pomoč, zdravstvena skupina Fortis pa je celo pristala na kritje vseh stroškov, ki bodo potrebni za operacijo, okrevanje in ozdravitev uboge deklice.

Večja skupina priznanih kirurgov si zato že prizadeva in načrtuje, kako bi lahko uspešno ter učinkovito odpravili povečano količino likvorja, ki se nabira v njenih možganih in močno ogroža njeno življenje. Po prvih napovedih naj bi se postopka lotili operativno, s kirurško odstranitvijo samega vzroka bolezni in pa vstavitvijo drenažne cevke, ki bo odvajala odvečno tekočino. V kolikor tega ne bi storili, bi namreč Rooni, ki trpi za hidrocefalusom (motnjo, pri kateri pride do povečanega znotrajlobanskega pritiska in posledičnega razširjenja možganskih ventriklov, zaradi katerih začnejo možgani, z njimi pa tudi glava, močno zatekati), grozila izguba ravnotežja, koordinacije in sposobnosti govora, stanje pa bi lahko napredovalo še v stanje duševne prizadetosti ali pa celo smrt, saj se njeno možgansko tkivo ne bi več zmoglo zadostno prilagoditi.

Čeprav se bo Roonina zgodba najverjetneje srečno razpletla, pa Gill Yaz iz britanske dobrodelne organizacije, ki pomaga obolelim s to boleznijo, svari, da ne gre za osamljen primer. Za to boleznijo namreč v državah tretjega sveta na leto zboli kar 310.000 otrok, ki pa žal niso deležni takšne pomoči in se soočajo s tragičnimi posledicami. Kot pravi, je njihova usoda odvisna zgolj od življenjske volje posameznika in pa nekaj denarja, ki so ga kot donatorji pripravljeni podariti nekateri.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602