Vizita.si
image (28)

Novice

Kakšna bo usoda majhne indijske deklice?

S.P.
10. 05. 2013 15.31
25

Zgodba 18-mesečne deklice, katere glava je zatekla do kar trikratne velikosti, se je končno začela odvijati v pravo smer. Roona Begum je bila namreč včeraj, zahvaljujoč več donatorjem, vendarle deležna prve operacije, ki ji je rešila življenje.

Primer 18-mesečne Roone Begum iz Agartala na severovzhodu Indije, katere glava je zaradi redke prirojene motnje zatekla do velikosti velikega balona in je kar trikrat večja kot običajno, se je začel končno pomikati v pravo smer. Čeprav si revna družina ni mogla privoščiti zdravljenja, zdravstveni sistem v državi pa je za socialno ogrožene prebivalce precej slabo urejen, sta namreč skupini za medicinsko usposabljanje Fortis in Cure ter organizacija My Good Act v pičlih dveh tednih zbrali več kot 35 tisočakov in Rooni omogočili prvi poseg, ki ji je bržkone rešil življenje.

Včeraj so jo tako prepeljali v eno od bolnišnic New Delhija in jo operirali. Odpravili so povečano količino likvorja, ki se je nabirala v njeni lobanji ter vanjo vstavili drenažno cevko, ki bo tudi v prihodnje odvajala vso odvečno tekočino. Do zdaj so obseg njene glave zmanjšali za skoraj tretjino, s 93,98 centimetra na 73,66 centimetra obsega, v prihodnosti pa bo potrebovala vsaj še pet nujnih posegov. “Toliko jih bo potrebnih, da je rešimo gotove smrti. Koliko jih bomo morali izpeljati, preden bo lahko zaživela normalno življenje, pa še ne upamo trditi,“ je za The Sun povedal neimenovani kirurg. Čeprav naj bi bila deklica še vedno v kritičnem stanju, pa zdravstveno osebje zatrjuje, da se je na zdravljenje sicer dobro odzvala. “Takšno zatekanje velja za eno največjih v zgodovini medicine, zato smo na uspeh sila ponosni,“ še dodaja strokovnjak.

Že pred časom smo poročali, da trpi za hidrocefalusom, motnjo, pri kateri pride do povečanega znotrajlobanjskega pritiska in posledičnega razširjenja možganskih ventriklov, zaradi katerih začnejo možgani, z njimi pa tudi lobanja, močno zatekati. Grozili so ji izguba ravnotežja, koordinacije in sposobnosti govora, stanje pa bi lahko napredovalo še v stanje duševne prizadetosti ali pa celo smrt, saj se njeno možgansko tkivo kmalu ne bi več zmoglo zadostno prilagoditi. Čeprav se bo Roonina zgodba najverjetneje srečno razpletla, pa Gill Yaz iz britanske dobrodelne organizacije, ki pomaga obolelim s to boleznijo, svari, da ne gre za osamljen primer. Za to boleznijo namreč v državah tretjega sveta na leto zboli kar 310.000 otrok, ki pa žal niso deležni takšne pomoči in se soočajo s tragičnimi posledicami.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602