Vizita.si
gobe

Novice

Smrtonosne gobe napadle Kalifornijo

E.T.
23. 04. 2010 10.22
0

Ameriški raziskovalci pravijo, da so se v nekaterih delih Kalifornije razrasle nevarne gobe, imenovane Cryptococcus gattii. Tako pri živalih kot tudi ljudeh lahko povzročijo nevarno pljučno infekcijo in v skrajnem primeru celo smrt.

Nevarne gobe so tropskega izvora in čeprav zaenkrat še niso zelo razraščene, so lahko za tiste, ki se z njimi zastrupijo, smrtno nevarne. Gobe namreč povzročijo infekcijo pljuč ali celo meningitis in v skrajnem primeru tudi smrt. Vodja študije Edmond Byrnes pravi, da je kar 25 odstotkov z gobami zastrupljenih ljudi umrlo. Simptomi, ki kažejo na zastrupitev s tako imenovanimi Cryptococcus gattii, kot strokovno imenujejo te smrtonosne gobe, so bolečine v prsih, močan kašelj, pomanjkanje sape, vročina in hitro izgubljanje teže. Če je infekcija odkrita pravočasno, se da bolnika ozdraviti z istimi zdravili kot pri zastrupitvi s kakšnimi drugimi gobami.

Simptomi, ki kažejo na zastrupitev, so bolečine v prsih, močan kašlej, pomanjkanje sape, vročina in hitro izgubljanje teže.
Simptomi, ki kažejo na zastrupitev, so bolečine v prsih, močan kašlej, pomanjkanje sape, vročina in hitro izgubljanje teže. FOTO: iStockphoto

Težava pri teh gobah, ki so prepravile Kalifornijo, je predvsem v tem, da raziskovalci ne vedo točno, kako se okužba prenese na človeka in živali. Gobe se namreč razraščajo po drevesih in tleh, zbolevajo pa ljudje, ki niso prišli v neposredni stik z gobami in ki se jih niso dotikali. Zato sklepajo, da bi se strup lahko prenašal po zraku in da se skoraj zagotovo ne prenaša iz človeka na človeka niti iz živali na človeka. Oseba bi lahko strup gob vdihnila in si tako okužila dihala, a za zdaj znanstveniki teh svojih domnev še niso uspeli dokazati. Pravijo pa še, da glede na dozdajšnja spoznanja ni nobene bojazni, da bi se zaradi potovanj okužbe širile v druge dele sveta. Skrbi pa jih predvsem to, da so gobe očitno zelo kužne in da ne napadajo le imunsko oslabljenih organizmov, kot so na primer ljudje, okuženi z virusom HIV. ''Zaenkrat se gobe ne pojavlajo v zelo velikem številu. Lahko celo rečemo, da so za zdaj še vedno razmeroma redke. A ker se te gobe vseeno razmnožujejo in ker počasi narašča tudi število okuženih, kljub vsemu postajamo vse bolj zaskrbljeni,'' razlaga raziskovalec Byrnes.

Nevarne gobe so se v severozahodne dele Amerike razširile iz Kanade, verjetno prek avtomobilskih pnevmatik. Do Kanade pa so po vsej verjetnosti prišle z uvoženimi drevesi in drugimi rastlinami, ki so jih v državo uvažali iz tropskih držav. Prve okužbe so se v Severni Ameriki pojavile že leta 1999 – takrat se je okužilo 200 ljudi, od teh pa jih je skoraj 9 odstotkov umrlo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587