Vizita.si
image (28)

Novice

Imela je samo napad kašlja. A življenje se ji je spremenilo za vedno

L. E.
05. 09. 2016 10.01
0

Začelo se je z napadom kašlja. Nenadoma pa se je 42-letna Caz, mamica treh otrok, zrušila v kopalnici. Ko so jo prepeljali na urgenco, so zdravniki družini povedali, da gre za redko obliko kapi. Od takrat Caz komaj govori in se ne more premikati. Potrebuje 24-urno nego.

Mamica treh otrok Caz Dickinson je zase menila, da je zdrava in fit. Potem pa se je nekega dne, potem ko je imela napad kašlja, zrušila v kopalnici. Kašelj je povzročil krvavitev v možganih. Šlo naj bi za redko obliko kapi, zaradi katere je sedem let kasneje še vedno paralizirana in praktično ne more govoriti. Takrat se je življenje družine spremenilo za vedno.

Odpeljali so jo v bolnišnico in z operacijo ustavili nadaljnje krvavitve. Ko se je zbudila, je družina bila presrečna, ker je lahko govorila in je delovala mnogo bolje. Upali so, da je najhujše mimo. A nekaj dni kasneje je postala zmedena. Ni mogla premakniti leve strani telesa. Ni več imela sposobnosti govora. Spet se je ponovila krvavitev oziroma kap. Tokrat je ta poškodovala več kot polovico njenih možganov. Zdravniki so jo spravili v komo. Naslednji dan je imela spet operacijo, s katero so poskušali zaustaviti krvavitve.

"Bila sem tako prestrašena," pravi hči Rebecca. "Toda mama je izgledala, kot da spi. Zdravniki so dejali, da je pritisk v njenih možganih prevelik, to pa zato, ker so tako otečeni, da zdaj pritiskajo ob lobanjo. Kdo bi si mislil, da bi nas moralo skrbeti zaradi njenega kašljanja. Ko se je zbudila, je bila paralizirana od vratu navzdol. Zdravniki so dejali, da najverjetneje ne bo nikdar več govorila niti ne bo mogla premikati telesa. Ko nas je videla, se ni mogla osredotočiti na nobenega od nas, ni nas prepoznala, bilo nam je res hudo."

Sledilo je leto dni fizioterapije. Naslednjih šest let pa je preživela v domu, kjer so lahko zanjo skrbeli 24 ur na dan. Ko se je zgodila nesreča, je imela 42 let. Sedaj pa se bo po sedmih letih prvič preselila nazaj domov. A odgovarja lahko le z eno besedo in ne zna začeti pogovora. Njen mož je pustil službo, da bi lahko skrbel zanjo, in družina prosi tudi za denarno pomoč, saj stroški, ki jih imajo, niso zanemarljivi. "Ampak zelo lepo je, da je družina spet skupaj," pravi Rebecca. "Ves čas smo razmišljali, kako smo jo razočarali, ker nismo zanjo skrbeli doma. Ampak že na začetku smo ji obljubili, da jo bomo čim prej vzeli k sebi."

Kako lahko kašelj povzroči krvavitev v možganih?

Pri takšni obliki kapi je malo opozorilnih znakov. Pogosto pa se zgodi, ko se fizično napenjamo – dvigujemo nekaj težkega, imamo napad kašlja, tudi med spolnostjo. Simptomi so nenaden močan glavobol (gre za res močno bolečino, pogosto jo opisujejo, kot bi jih nekdo udaril po glavi), trd vrat, občutek slabosti, zamegljen ali dvojen vid, občutljivost na svetlobo, simptomi kot pri kapi – pacient začne nerazločno govoriti, začuti, da je del telesa oslabljen, izgubi zavest. Potrebno je urgentno zdravljenje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587