Vizita.si
Zaradi strahu pred zavračanjem družbe, zasmehovanjem in stigmatizacijo je kar nekaj homoseksualcev depresivnih in anksioznih, pravijo strokovnjaki.

Duševno zdravje

Nevarnosti, ki prežijo na homoseksualce

E.T.
28. 10. 2009 14.04
0

Čeprav vsi ljudje, ne glede na spolno usmerjenost, s popivanjem, kajenjem in nezaščitenimi spolnimi odnosi tvegamo marsikatero bolezen, pa so homoseksualci pogosteje žrtve nekaterih psihičnih bolezni, pravijo raziskovalci.

Zaradi strahu pred zavračanjem družbe, zasmehovanjem in stigmatizacijo je kar nekaj homoseksualcev depresivnih in anksioznih, pravijo strokovnjaki.
Zaradi strahu pred zavračanjem družbe, zasmehovanjem in stigmatizacijo je kar nekaj homoseksualcev depresivnih in anksioznih, pravijo strokovnjaki.FOTO: iStockphoto

Raziskovalci pravijo, da zaradi strahu pred drugačnostjo in pred tem, da jih okolica ne bo sprejela, na homosekualce preži več psihičnih in posledično tudi fizičnih nevarnosti kot na heteroseksualce:

1. Zaradi strahu se pogosteje zatečejo k alkoholu ali celo trdim drogam

Marsikateri homoseksualec se svetu boji razkriti svojo istospolno usmerjenost. Ker ga je strah, da ga okolica ne bo sprejela, da ga bodo ljudje zasmehovali in se mu izogibali, leta in leta skrivnost drži v sebi. In ker je breme prehudo, si marsikdo psihične bolečine ter stisko lajša s popivanjem ali celo z jemanjem trdih drog. Tako potlači strahove, tesnobo, občutke sramu in pobegne pred realnostjo, s katero se boji soočiti, razlagajo strokovnjaki. Zato svetujejo, da se obrnejo bodisi na sorodnika, prijatelja ali koga drugega, ki mu zaupajo, in tako vsaj z nekom delijo svojo skrivnost.

2. Veliko homoseksualcev in biseksualcev je odvisnih od kajenja

Raziskave so pokazale, da je veliko več kadilcev med homoseksualnimi kot heteroseksualnimi moškimi. Razlog naj bi bil nenehen strah pred zavračanjem družbe in posledično večja podvrženost stresu.

Čeprav je lahko kateri koli odnos nasilen, sta v razmerju med dvema moškima agresija in nasilje pogosteje tolerirana, pravijo strokovnjaki.
Čeprav je lahko kateri koli odnos nasilen, sta v razmerju med dvema moškima agresija in nasilje pogosteje tolerirana, pravijo strokovnjaki. FOTO: iStockphoto

3. Homoseksualci pogosto zapadejo v depresijo

Ne le zavračanje družbe, tudi težave z iskanjem primernega partnerja ali pa težaven partnerski odnos so razlogi, zaradi katerih je marsikateri homoseksualec potrt. Depresija, h kateri so po raziskavah sodeč bolj nagneni tisti, ki skrivajo svojo spolno usmerjenost in se ne upajo razkriti, je lahko celo tako huda, da pomislijo ali celo naredijo samomor. Včasih pa depresija vodi v tvegano seksualno vedeje, kot so spolni odnosi s popolnimi tujci in nezaščiteno občevanje.

4. Istospolno usmerjeni moški se v veliki meri obremenjujejo s svojim telesom

Veliko bolj verjetno je, da ima motnje hranjenja, kot sta anoreksija in bulimija, homoseksualec kot heteroseksualec, trdijo strokovnjaki. Razlog naj bi tičal v tem, da se homoseksualci veliko bolj zavedajo, da je treba za pritegovanje moških pogledov skrbeti za postavo, se lepo oblačiti in redno negovati. Poleg tega imajo homoseksualci pogosto občutek, da so bolj na očeh javnosti kot njihovi heteroseksualni kolegi, in veliko večji pomen dajajo estetiki ter videzu, še razlagajo raziskovalci. Včasih gre želja po ugajanju in po brezhibni zunanjosti celo tako daleč, da zabredejo v motnje hranjenja.

5. Zveza dveh homoseksualnih moških je lahko nasilna

Čeprav je lahko kateri koli odnos nasilen, sta v razmerju med dvema moškima agresija in nasilje pogosteje tolerirana, ker ju nasilni partner opravičuje z naslednjimi izgovori:

– Povsem običajno je, da je zveza dveh moških bolj burna in zaradi moške eksplozivnosti ter testosterona včasih tudi nekoliko nasilna.

– Moški so že po naravi nasilni in agresivni.

– Nekoliko nasilja le popestri spolno življenje in je del predigre.

Strokovnjaki še dodajajo, da se moški, ki je žrtev fizičnega nasilja, ne upa postaviti zase in končati zveze, ker mu parter grozi, da bo prijateljem, sodelavcem, družini razkril njegovo istospolno usmerjenost, ali pa ga prepričuje, da oblasti ne pomagajo homoseksualcem. A vse to so laži, zato je – tako kot v vsaki drugi nasilni zvezi –, nujno odnos čim prej končati.

Ne glede na spolno usmerjenost je treba poskrbeti za varno spolnost in s tem preprečiti nevarne spolne bolezni.
Ne glede na spolno usmerjenost je treba poskrbeti za varno spolnost in s tem preprečiti nevarne spolne bolezni.FOTO: iStockphoto

Kako se izogniti spolno prenosljivim boleznim?

Pri nezaščitenem seksu lahko prav vsi, tako heteroseksualci kot homoseksualci, staknemo marsikatero smrtno nevarno bolezen oziroma okužbo. Zato je dobro upoštevati nekaj preventivnih nasvetov. Najbrž smo jih vsi že neštetokrat slišali, a v navalu strasti ali v stanju rahle okajenosti nanje marsikdo rad pozabi:

Uporabljajte kondome

Če partnerja ne poznate prav dolgo oziroma dovolj dobro ali če pogosto menjate spolne partnerje, vsekakor kot osnovno zaščito uporabite kondom. Zato ga vedno imejte nekje pri roki in se zavedajte, da lahko že en sam nezaščiten spolni odnos ogrozi vaše življenje.

Testirajte se

Če pogosto menjate spolne partnerje in občujete brez zaščite, večkrat letno odidite na testiranje. Tudi če niste prepričani o spolni zgodovini svojega partnerja, ga lahko prosite, da se testira.

Izberite monogamijo

Bodite zvesti eni osebi in če je tudi partner zvest vam, so vse skrbi odveč.

Ne seksajte kjer koli

Na javnih mestih, kot so na primer stranišča, klopi v parkih ali postajah, lahko staknete marsikatero bolezen, ki sicer ni smrtno nevarna, lahko pa je moteča in vam bo povzročala nevšečnosti.

Ne mešajte alkohola in seksa

Alkohol nam sprosti zavore in marsikdaj zamegli presojo, zato je takrat, ko smo pod vplivom omamnih substanc, toliko bolj verjetno, da bomo pozabili na previdnost in si bomo upali več. Zato ravnajte po načelu: Ko pijem, ne vozim, in se takrat, ko ste alkoholizirani, izognite tudi seksu.

Bodite na preži

Na svingerskih in drugih seksualnih zabavah vas lahko hitro zanese v kakšno tvegano seksualno vedenje. Včasih se tudi internetni seks razvije v pravi, osebni odnos, a ker osebe pravzaprav ne poznate, bodite še toliko bolj previdni.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587