Vizita.si
Skodelica kave na dan zmanjša možnosti za kap 25 odstotkov in varuje še pred sladkorno boleznijo ter rakom jeter.

Novice

Kava na dan zmanjšuje možnosti za kap

K.B.
14. 03. 2011 08.00
3

Vsi, ki imate radi kavo, si jo odslej lahko privoščite popolnoma brez slabe vesti. Zadnja raziskava je namreč pokazala, da ta zmanjša možnost za kap za kar 25 odstotkov.

Skodelica kave na dan zmanjša možnosti za kap 25 odstotkov in varuje še pred sladkorno boleznijo ter rakom jeter.
Skodelica kave na dan zmanjša možnosti za kap 25 odstotkov in varuje še pred sladkorno boleznijo ter rakom jeter.FOTO: iStockphoto

Kava je ena najpogosteje užitih napitkov na svetu, prav zato ni nenavadno, da je nenehno pod drobnogledom strokovnjakov. ''Že majhni negativni učinki kave imajo prav zato, ker je tako množično uporabljena, lahko velike vplive na javno zdravje,'' pove raziskovalka dr. Susanna Larsson z nacionalnega inštituta v Stockholmu na Švedskem.

Prav zato so strokovnjaki leto dni preučevali kar 35.000 žensk med 49. in 83. letom in prišli do zanimivih rezultatov. ''Pokazalo se je, da lahko skodelica kave na dan zmanjša možnosti za kap za od 22 do 25 odstotkov,'' pove dr. Larsson. Kava namreč zmanjšuje vnetja in izboljšuje občutljivost telesa na inzulin. Poleg tega je bogat vir antioksidantov, ki zavirajo škodo, ki jo celicam povzročajo reaktivni kisikovi atomi. Prav zato si kavo odslej lahko privoščite brez slabe vesti. ''Nekatere ženske se kavi izogibajo, ker menijo, da škodi njihovem zdravju. V resnici pa dokazi kažejo, da nas lahko zmerno pitje kave obvaruje pred sladkorno boleznijo, rakom jeter in kapjo,'' še doda.

A seveda je tako kot pri vsaki stvari poudarek na besedi zmerno. Prekomerno uživanje kave ima namreč tudi negativne učinke. Več o tem pa v članku 11 stvari, ki jih morate vedeti o kavi.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587